FRISSÍTVE Városházi bürokrácián bukhat el a metró?
Vissza

FRISSÍTVE Városházi bürokrácián bukhat el a metró?

Ezt állítja legalábbis a Pro Infrastructura nonprofit egyesület, amelynek immár hat éve célja követni az ország jelentősebb szállításügyi tervezeteit, a civil társadalom érdekeit kívánja képviselni a hazai infrastruktúrafejlesztésben és a közbeszerzési pályázatok lebonyolítása kapcsán. Szerintük a kolozsvári önkormányzat felesleges bürokratikus feltételei miatt a metró lekésheti az uniós támogatást.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya délutáni közleményében igyekezett eloszlatni a metró megépítéséhez szükséges uniós alapok időben történő lehívása kapcsán megfogalmazott kételyeket. Pontosítottak: a metró projekt az opcióválasztás szakaszba ért mostanra, amelyet megelőzött a megvalósíthatósági előtanulmány elkészítése. A tanácsadó csapat, amely a projekt előkészítésével foglalkozik, a kedvezményezettel és a JASPERS támogatásával több munkaértekezleten is részt vett november folyamán, amelyeken kidolgoztak egy felgyorsított ütemtervet, amely nem megy az előkészítés minőségének rovására; elkészítettek egy robusztus opcióelemzési tervet, amelynek segítségével 2021 tavaszáig kiválaszthatják a projekt legelőnyösebb megoldásait; javítottak és finomítottak a közlekedési modellen a fenntartható városi mobilitási terv előkészítésekor, hogy az hozzájárulhasson a legjobb opciók kiválasztásához. 

A tanácsadó csapat jelenleg az opcióelemzés három kritikus – geotechnikai, technikai, az adatbázist és korlátozó tényezőket összegező – jelentésen dolgozik, amelyet két héten belül kell elküldenie a megrendelőnek.  

Tekintettel a felsoroltakra, tisztázzák, hogy a talajfúrásokat október-decemberben elvégzik, betartva a szerződésben meghatározott tervezési határidőt. A kolozsvári metró projektjének előkészítése több fronton zajlik, felgyorsított ütemterv szerint, hogy részesülhessen az Országos Fellendülési Terv nyújtotta finanszírozásban – vonta le a következtetést az önkormányzat sajtóosztálya.

Amint az korábban a Pro Infrastructura Egyesület állította: inkompetencia és bürokrácia vethet gátat az egymilliárd euróra becsült kolozsvári metróprojektnek. Úgy vélik, bár sikeres jövendőbeli tervként szerepel az Országos Fellendülési Tervben (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă PNRR), a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal bürokratikus elvárásai és feltételei megakaszthatják a megvalósulását. Az egyesület képviselői a közösségi oldalukon magyarázták, hogy a PNRR-be való bejutáshoz arra van szükség, hogy legkésőbb 2022-ig elkészüljenek a tanulmányok és a munkálatokra vonatkozó szerződések is. A megvalósíthatósági tanulmány szakaszában levő kolozsvári metróprojekt ilyen feltételek mellett versenyt fut az idővel, hiszen 2022-ig meg is kell kötni a szerződést a munkálatokra.

„A kolozsvári polgármesteri Hivatal a jelek szerint nem fogja fel ennek a projektnek a jelentőségét, a tanulmányok elkészítésére alkalmazott szolgáltatóval való kapcsolatában ugyanis ultrabürokratikusan jár el, sokszor feleslegesen. Bár a törvény bizonyos könnyítéseket engedélyez az európai pénzalapokból támogatott országos érdekeltségű projektek esetében, a kolozsvári önkormányzat építkezési engedélyeket és mindenféle felesleges formanyomtatványokat kér a próbafúrásokra. Ezek beszerzéséig a projekt vesztegel. A geotechnikai tanulmányok féléves késése pedig oda vezethet, hogy nem sikerül 2022-ben megkötni a kivitelezési szerződést, ezzel pedig búcsút inthetünk az európai támogatásnak” – írják a bejegyzésben.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Humora, átlényegülő tehetsége ...
Koronavírus – 1059 pozitív ...
„Elindítunk egy folyamatot, amely a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ