Várnak az újranyitással a mozik, vendéglők, kulturális intézmények
A színpadi jeleneteket is átszabják a járványügyi előírások
A színpadi jeleneteket is átszabják a járványügyi előírások
Vissza

Várnak az újranyitással a mozik, vendéglők, kulturális intézmények

Ugyan szeptember 1-jétől lehetővé vált a mozik, vendéglők, illetve kulturális intézmények megnyitása Romániában, az általunk megkérdezett ágazati képviselők egyhangúlag arról számoltak be: nem tisztázottak a nyitási feltételek, és további intézkedések, szabályozások megjelentetését várják. Az viszont biztos, hogy a mozik, vendéglők, (zenés) színházak egyelőre csak fél házzal működhetnek, és az is, hogy mindenhol nagy fontosságot kell tulajdonítani a fertőtlenítésnek, távolságtartásnak. Az előírásoknak különösen nehéz megfelelni például a zenés színházi előadások során, ahol eddig a partitúra és a rendező „diktált”, ám most kétméteres távolságot követelnek meg az előadóművészek között. Főleg az egyetlen európai nemzeti kisebbségi operaház, a Kolozsvári Magyar Opera van nehéz helyzetben a távolságtartás miatt, ahol nemcsak az előadók, hanem a közel száztagú zenekar szétültetése is problémát okozhat.

Rövidebb szerelmi jelenetek?

 Minden alkotói fantáziára szükség van ahhoz, hogy a színházak, operák a járványügyi előírásokhoz igazítsák a repertoárban levő produkciókat: a jelenleg érvényben levő rendelkezések ugyanis kétméteres távolságot írnak elő az előadóművészek közt, összebújni legfennebb negyedórára lehet ezentúl a színpadon. Egészségügyi maszk viselése (szerencsére) csak a közönség számára kötelező.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója szerint amennyiben a fenti rendelkezések nem változnak, kis rendezői segítséggel valahogy megoldható a kötelező távolságtartás az opera színpadán, még a kórus tagjait is szét lehet szórni, de a 80 négyzetméteres zenekari árokban összezsúfolt hangszeresek szétültetése nagy kihívás. A partitúrát nem lehet megcsonkítani a vírus kedvéért, ezért arra gondoltak, hogy a zenészek egy részét a nézőtéren, erkélyen helyezzék el. Persze, hangsúlyozta, előbb alaposan ki kell próbálni, hogy akusztikai szempontok szerint is működik-e a dolog. A nézőtéren hely akad bőven, az előírások szerint ugyanis az előadások maximum fél házzal mehetnek – tudtuk meg.

Kiderült az is: az októberben induló évadot nem a tavaszról elmaradt előadásokkal indítják, hanem tartják magukat a 2020–2021-es ütemtervhez – amennyiben a járványhelyzet megengedi. A rendelet értelmében ugyanis a kulturális intézmények akkor működhetnek, ha két héten keresztül az illető településen az igazolt fertőzöttek 1000 lakoshoz viszonyított száma nem több 1,5-nél. (Kolozsváron jelenleg ez az arány 1000/0,5.)
A márciustól tartó kényszerszünet miatt több bemutató is elmaradt: az Én és a kisöcsém daljátékot, amelynek a Budapesti Operettszínháztól megörökölt díszletei és jelmezei is készenlétben álltak, későbbi időpontban tűzik műsorra. Szerették volna felújítani a Marica grófnőt és a Carment is, remélhetőleg az októberben kezdődő évadban ezeket is sikerül színpadra vinni. Szép Gyula elmondta: a tavalyi sikeren felbuzdulva idénre is terveztek csíkszeredai „miniévadot”, amely alkalmával a Hunyadi Lászlót, a Rigolettót, a János vitézt és a Cigányszerelmet mutatták volna be. Az első kettőt olyan neves magyarországi szólisták közreműködésével, mint Miklósa Erika és Horváth István. Az igazgató nem tartja kizártnak, hogy a turnéra októberben mégiscsak sor kerül.

A következő évadról szólva Szép Gyula a Varázsfuvolát emelte ki, úgy tűnik az idei Mozart Fesztivál erre az egy darabra korlátozódik, a november 17-re tervezett előadás része lesz az Interferenciák fesztiválnak is – mondta. A Diótörő balettelőadás régi adóssága a Kolozsvári Magyar Operának, ennek színre vitelét – Jakab Melinda táncművész koreográfiájában – decemberre tervezik. Amennyiben a járványhelyzet nem gördít akadályt a nagyszabású tervek elé, jövőre Rost Andrea-koncertet is terveznek, ugyanakkor Kolozsvár lesz az egyik helyszíne a Cziffra György-hangversenysorozatnak. Az eddigi hagyományoknak megfelelően, ezentúl is heti 2-3 előadásra várja közönségét az opera, több mint 60 darabot tartalmazó repertoárjából válogatva. (Sz. K.)

A plázamoziktól függ kisebb társaik újranyitása

A kolozsvári moziknál érdeklődtünk az újranyitásról, de egyik filmszínház képviselője sem biztatott azonnali újrakezdéssel. A polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozó Dacia és Mărăşti mozi részéről nyilatkozók kiemelték, fel vannak készülve az újranyitásra a kormányhatározat értelmében, viszont várják még a kulturális és az egészségügyi minisztérium közös közleményét a normatívákat illetően, s ennek függvényében kezdik majd újra az ingyenes vetítéseket.

A Florin Piersic (volt Köztársaság) mozi menedzsere, Ioana Călin elmondta, hogy a lehető leggyorsabban újra akarnak nyitni, de szerinte ez csak egy-két héten belül lehetséges. A működési normatívák szerint fertőtlenítenek majd a teremben, s minden szükséges segédeszközt és működési engedélyt beszereznek.
A Művész/Arta moziban várhatóan ma döntenek igazgatósági gyűlésen a hogyan továbbról, mindenesetre a filmszínházat képviselő Theia Golea szerint az egyetlen mozi, amely a koronavírus-járvány idején is gyakorlatilag folyamatosan működött online, egyelőre az online változatot is fenntartja.

Gabriela Bodea, a Győzelem/Victoria mozi üzemeltetője viszont az újrakezdés időpontjáról is tudott nyilatkozni, szerinte szeptember 11-től nyithat újra a filmszínház. Hozzátette: ez természetesen változhat annak függvényében, hogyan tudják teljesíteni a minisztériumi rendelet követelményeit. Megjegyezte azt is, hogy az ilyen kisebb filmszínház, mint az övék, nagyban függ a plázamozik újranyitásától is, mivel a filmforgalmazók csak akkor adnak majd nekik is friss filmeket, ha a „nagyok” már megnyitottak, és azokat ellátták.

Éppen ezért a Cinema Citytől (a Iulius Mallban és a Vivo! – korábban Pólus Centerben működő mozihálózattól) is érdeklődtünk az újraindításról, de egyelőre nem tudtak érdemlegesen válaszolni pontos időpontról és az üzemeltetés módjáról. Mindegyik esetben ígéretet kaptunk arra is, hogy közleményben tájékoztatják majd az érdeklődőket az újraindításról. (P. J. A.)

Pócsai András: 50 százalékos a visszaesés

A Bistro 1568 vendéglő ügyvezetője, Pócsai András szerint az elmúlt hónapokban igyekeztek kihozni a maximumot a helyzetből, ezért márciustól ételkiszállítást vállaltak a cég kocsijával, nyár elején pedig a teraszon fogadtak vendégeket, de így is csak 50 százalékos forgalmat jegyeztek tavalyhoz képest. – Sajnos, az elmúlt hónapokban alkalmazottaink 25 százalékától meg kellett válnunk, nem volt más választásunk a bevételkiesés miatt – mondta az ügyvezető, aki úgy véli, a vendéglátóipari cégek számára csak most jön a feketeleves, mert nem lesz attól sem sokkal több ügyfelük, hogy már megnyithattak.

A vendéglői kiszolgáláshoz is kötelező előírás a maszkviselet
 
Pócsai András kitért arra, hogy a helyzetüket az is nehezíti, hogy a pontos rendelkezések még nem jelentek meg a Hivatalos Közlönyben. Úgy tudja: talán engedélyezik, hogy egy asztalnál hat személy üljön, és a benti rendezvények résztvevőinek számát is 20-ról 50 főre növelik. A kültéri rendezvények esetében is létszámnövelést engedélyeznek, az eddigi 50 helyett 100-an vehetnek részt egy eseményen. A maszkviselés természetesen kötelező, még akkor is, amikor a vendég a mosdóba látogat. Egyetlen esetben tesznek csupán kivételt, ha a vendég az asztalnál ül.
 
A Bistro 1568 adminisztrátorától megtudtuk: még a sótartókat is fertőtlenítik, nem beszélve az asztalokról, amelyeket minden vendég után kötelező sterilizálni. A menülapot és az itallapot befóliázták, és azt is minden egyes ügyfél után fertőtlenítik. Az ügyvezető szerint úgy tűnik: nagyjából a beltéri vendéglátásra is ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, mint a teraszokon történő vendéglátásra.
 
Sajtóértesülések szerint tilos lesz a menülapok, fűszertartók másik asztalról való kölcsönvétele, a bár melletti széken történő fogyasztás, a tánc. A vendéglők alkalmazottai, ha azt látják, hogy az ügyfél láthatóan légúti betegségben szenved, megtagadhatják annak a vendéglőbe való belépését. A bejárathoz közeli asztalokon és a mellékhelyiségben fertőtlenítőszeres adagolót kell a vendégek rendelkezésére bocsátani. Amennyiben mód van erre, olyan útvonalat is ki kell jelölni, amelyet csak a vendéglőbe betérő vendégek használnak. Az asztalokat előzetes foglalás alapján vagy a vendéglőbe való belépéskor történő regisztráció alapján lehet elfoglalni. A közös asztalnál ülők közül legalább egy személynek meg kell adnia az elérhetőségét egy lehetséges járványügyi vizsgálat esetére. A szállodákban található vendéglők esetében az asztalfoglalás szobaszám alapján történik. A vendéglői kiszolgáláshoz is kötelező előírás a maszkviselet, és a kézfertőtlenítés minden vendég kiszolgálása előtt. De az asztalokat is minden ügyfél távozása után fertőtleníteni kell és javasolják a helyiségek minél gyakoribb szellőztetését, kánikula esetén légkondicionáló berendezés használatát. (N.-H. D.)

(Borítókép: Kolozsvári Magyar Opera)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás másként a járványban
Koronavírus – 1438 új fertőzött, ...
Választás - Ezer lejig terjedő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ