Várhatóan drágul a kenyér
Vissza

Várhatóan drágul a kenyér

Támogatást kérnek az államtól a malom- és a pékipari munkáltatók a villamos energia árának „előzmény nélküli” megnövekedése miatt. Megállapításuk szerint, a kenyér drágulása elkerülhetetlen lesz, mert a búza ára is jelentősen emelkedett. A malom- és a pékipari munkáltatók szövetségének (ROMPAN) elnöke, Aurel Popescu az Agerpres hírügynökségnek elmondta: jelenleg egy tonna kenyérbúza 1100 lejbe kerül, és ilyen drága még soha nem volt ez a gabona augusztusban. Popescu szerint a kenyér előállítási költségeinek mintegy 50 százalékát képezi a búza ára, ezért a termék jelentősen drágulni fog a tél beálltával.

„Az idei aratás előtt is drága volt a búza, de mi úgy gondoltuk, hogy nem drágítjuk a kenyeret, mert az új termésű gabona olcsóbb lesz, és ez majd kompenzál. Sajnos nem így történt” – mondta el az Agerpresnek a ROMPAN elnöke. Közlése szerint malom- és a pékipari munkáltatók kénytelenek lesznek megtenni ezt a lépést, ha el akarják kerülni a csődöt.

Az ágazatot ugyanakkor a villamos energiának a jelentős mértékű drágulása is nagyon nehéz helyzetbe hozza. „Azt hiszem, egyetlen gazdasági szereplő sem engedheti meg magának azt, hogy ne módosítson az árain, mert egy MWh áram a korábbi 230 lej helyett már 478 lejbe kerül” – magyarázta a ROMPAN elnöke.

Aurel Popescu szerint ilyen körülmények között a malom- és a pékipari munkáltatók csak úgy tudnak megmaradni a piacon, ha az állam villanyszámla-támogatást nyújt az ágazatnak. Közlése szerint már tárgyalt erről az energiaügyi miniszterrel, aki ígéretet tett arra, hogy kidolgoznak erre valamilyen megoldást.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” Nagyenyedtől Szamosújvárig
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta az ipari szennyezést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ