Varga Judit: folytatódhat az SZNT aláírásgyűjtése
Vissza

Varga Judit: folytatódhat az SZNT aláírásgyűjtése

Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) aláírásgyűjtése – hívta fel a figyelmet a magyar igazságügyi miniszter csütörtök este a Facebook-oldalán. Varga Judit azt írta: az Európai Parlament (EP) plenáris ülése megszavazta az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó rendeletmódosítást.

A módosítás – többek között – az SZNT nemzeti régiókról szóló kezdeményezését is érinti. Ilyenképpen – mint a miniszter fogalmazott – a koronavírus-járvány miatt ellehetetlenült aláírási folyamat a kiesett idővel meghosszabbodik.

Varga Judit kiemelte: a példaértékű összefogásnak köszönhetően már több mint egymillió uniós polgár támogatását élvezi a kezdeményezés. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egy millió aláírás kritériuma mellett azt a feltételt is teljesíteni kell, mely szerint a tagállamok negyedében meghatározott számú aláírást kell elérni.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és egy év alatt egymillió szignónak kellett összegyűlnie legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az EP foglalkozzon a kérdéssel. Bár összegyűlt az egymillió aláírás, csak három uniós ország – Magyarország, Románia és Szlovákia – tudta felmutatni a jogszabály által elvárt minimális aláírásszámot.

Az EP csütörtökön jóváhagyta az európai polgári kezdeményezésekhez szükséges aláírások összegyűjtésére és ellenőrzésére vonatkozó határidők visszamenőleges meghosszabbítását célzó európai bizottsági javaslatot. Az új szabályok szerint a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal hosszabbítják meg az aláírások eredeti gyűjtési időszakát azoknál a kezdeményezéseknél, amelyek esetében az 2020. március 11-én már folyamatban volt.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: kiváló kezdés az Európa Liga ...
Minden megyében indít jelölteket az ...
Karcsisirató

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ