Várfalva község két unitárius templomát is felújítják
Vissza

Várfalva község két unitárius templomát is felújítják

Ötszázezer eurós Európai Uniós támogatásból újítják fel a várfalvi és a bágyoni B kategóriás besorolású unitárius templomokat – tájékoztatott közleményében a Kolozs Megyei RMDSZ. A műemlék helyreállítására vonatkozó pályázatot 2015 decemberében nyújtották be, de a tényleges felújítási munkálatokat csak a héten kezdték el.

„A restaurálás során szakszerűen felújítják a templom külsejét és belsejét, illetve a templomkertet és a templomot körülvevő várfalat is. A pályázat kiterjed a templomtorony, a tető, a belső bútorzat felújítására, kő és fa diszítőelemek restaurálására, a padfűtés és új villanyhálozat beszerelésére és az orgona felújítására is. Reméljük, hogy 2020 elejére befejeződnek a munkálatok – nyilatkozta Barabás Zsolt, a Várfalvi Unitárius Egyházközség lelkésze. Mărginean János, Várfalva község polgármestere elmondta: mindent megtesznek azért, hogy a munkálatok zavartalanul folyhassanak, és a határidőt betartsák.

„A munkálatokat megelőzően tavaly elkészítettük a régészeti felmérést. A felújítási munkálatok a héten indultak ben és reméljük, hogy két éven belül ismét használhatóak lesznek a templomok” – fogalmazott Fekete Béla, a Bágyoni Unitárius Egyházközség lelkésze.

A kivitelezéshez szükséges pénzalapot teljes mértékben az Európai Unió biztosítja, de a helyi önkormányzat mindenben segítő kezet nyújt, amiben csak tud. Például a régészeti munkálatok során munkásokat toboroztunk, és továbbra is számíthatnak a segítségünkre” – nyilatkozta Mărginean János.

Bár a munkálatok befejezésére 2019 volt a határidő, mivel a szükséges engedélyek beszerzése elhúzódott, ezért 2020-ra tervezik a felújított templomok átadását.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Üzent az ENSZ az anyanyelv nemzetközi ...
Dél-tiroli és székely együttműködés
Döntöttek a Gopo-díjak jelöltjeiről

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • Szülő numeró 3
  • VIDEÓ – Tűz pusztított egy ...
  • Testnek-léleknek kényeztetés: wellness ...