Varázsfuvolával indítja új évadát a kolozsvári opera
Vissza

Varázsfuvolával indítja új évadát a kolozsvári opera

Bizonytalanságból idén bőven kijutott a Kolozsvári Magyar Operának is, most viszont újra játszhatnak közönségüknek beltéren is. Az évadnyitó előadás sajtótájékoztatóját tegnap tartották, amelyen részt vett Szép Gyula, az intézmény igazgatója, Tompa Gábor rendező, Selmeczi György karmester és Silvia Sbârciu, a Román Mozart Társaság elnöke. Szép Gyula kiemelte: nem véletlen az, hogy Mozart Varázsfuvola című művével kezdődik az új évad, hiszen a Tompa Gábor által színpadra vitt változat beletalál mai helyzetünkbe és napjaink problémáit feszegeti. Az igazgató azt is hangsúlyozta: az intézmény közel 230 éves történetében még háborúk idején sem történt a jelenlegi, járványhelyzethez fogható leállás, amelynek remélhetőleg végét jelentheti a Varázsfuvola október 3-i bemutatója.

Szép Gyula  a sajtótájékoztatón bemutatta az előadás fiatal szereplőgárdájának néhány jelenlévő tagját: Gebe-Fügi Renátát Pamina szerepében, Erdős Róbertet, aki Taminóként lép színpadra, és Sándor Csabát, aki Papageno bőrébe bújik. Az igazgató elmondta: Mozart Varázsfuvolájának Tompa Gábor által rendezett változata a társadalmi értékek és a szabad gondolkodás elnyomásának korában reményt adhat az őszinte emberi kapcsolatok és az igazság megtalálására.

Tompa Gábor elmondása szerint azért jelentett számára kihívást a Varázsfuvola, mert számos változatát láthatta már a közönség, valamint az új előadás alkotási folyamatának során elengedhetetlen a rendező és a karmester hasonló értékrendje, ami ebben az esetben adott volt. Kiemelte, hogy kettős célt kellett figyelembe venni: az elkészült produkció egyszerre kell megőrizze az alapmű örökérvényű, időtálló jellegét és közben foglalkoznia a mai világ kérdéseivel, igazodnia napjaink problémáihoz. Tompa Gábor hangsúlyozta továbbá: Mozart művének elemeit és szereplőit a megfelelő analógiák megkeresésével kell hozzáigazítani a 21. század manipulatív, túl mediatizált és túldigitalizált valóságához.

A rendező elmondta: a színház és az opera nem képes ugyan globális problémák megoldásra, de felmutathatja azokat, tükröt tartva az emberek elé. Az előadás így foglalkozik az igazságkereséssel, a kultúra, az identitás és a szabad akarat jövőjével. Mozart utolsó műve rávilágít arra is, hogy a szerelem maga a csoda, amelyért megéri gyakran labirintusokban bolyongani, a zene és a művészet megtisztító hatása pedig segít mindennapi küzdelmeinkben őrizni értékeinket, az igazságot és a hitet egyaránt. „Zene nélkül kétségbeesetten sötét lenne az életünk” – tette hozzá a rendező.

Az opera igazgatója elmondta, ragaszkodtak a magyar nyelvű előadáshoz, de komoly feladat volt a megfelelő fordítás megtalálása. Miután két, már meglévő fordítás sem nyerte el a rendező tetszését, Selmeczi György felkérte Szőcs Géza költőt Mozart művének újrafordítására, így a közönség korszerű, mai szöveget hallhat majd a színpadon. A karmester a próbafolyamatok során szem előtt tartott személyes célját úgy fogalmazta meg: „Mozart koncepcióját keresni minden erőmmel.” Kiemelte ugyanis, hogy egy-egy műre folyamatosan rárakódnak az új rendezési szándékok, ezért volt fontos számára, hogy ezeket lehámozva, tisztán és függetlenül nyúljon az alapműhöz.

A Varázsfuvola bemutatója október 3-án, szombaton 19.00 órától lesz, a második előadásra pedig október 4-én, vasárnap 19.00 órától várják az érdeklődőket.

(Borítókép: Jelenet a Varázsfuvolából. Fotó: Szabadi Péter)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ