Van is, meg nincs is….
Vissza

Van is, meg nincs is….

Új buszsávokkal gazdagodott a héten Kolozsvár, ezúttal a Monostor negyedben, pontosabban a Fenesi út egy szakaszán, mindkét irányban. Ami elméletileg jó, gyakorlatilag viszont sohasem tudom, hogy ilyenkor nevessek vagy sírjak. Mert ezek a buszsávok mifelénk olyan „kolozsváriasak” – részben a város örökölt infrastruktúrájából adódóan, amit nem ekkora forgalomra találtak ki se 100–200 éve (lásd a belvárost), se 15–20 éve (lásd az új negyedeket), részben pedig azért, mert egyes hivatali irodákban nem tudnak józan paraszti ésszel gondolkozni. És vélhetően nem járnak busszal…

Bevallom, a monostori új különsávot még csak képeken láttam, de így is fura, hogy a buszsáv és a járda között parkolóhelyek vannak. Nem egy sofőrt látni a városban, aki két-három nekifutásra is nehezen tud kivitelezni egy oldalsó parkolást; képzeljünk el egy ilyen személyt, amint a buszsávon tolat előre-hátra görcsösen tekerve a kormányt, miközben mögötte „türelmesen” várakozik a buszsofőr és az utasok… Másfelől, azzal, hogy az autók ezentúl nem a járdára 45 fokos szögben, hanem vele párhuzamosan állnak, könnyű belátni, hogy a parkolóhelyek száma legalább felére csökkent. De hol épült mostanában a környéken új parkolóház, amely az ily módon kiszorult autókat befogadná? És itt nem a belvárosról beszélünk, ahonnan a városvezetés nyíltan felvállalva igyekszik kiszorítani az autósforgalmat, hanem egy lakónegyedről, a lakosok számát tekintve akár falvaknak tekinthető tömbházak közvetlen közeléből…

A kérdést persze költőinek szántam, hiszen ha épült volna ilyen, akkor valószínűleg megszüntethették volna az általam fentebb kifogásolt, minden bizonnyal bérletes parkolóhelyeket is, áttéve azokat a parkolóházba.

De nem csak ez az új buszsáv ilyen „kolozsvárias”, hiszen szinte valamennyi esetében elmondható, hogy úgy számoltak fel miattuk parkolóhelyeket, hogy nem nyújtottak alternatívát – márpedig úgy tartom etikusnak, hogy ha valamit önkényesen elveszel, akkor adj helyette valami mást, valamiféle kárpótlást. Ne értsenek félre, személyesen nem érint e parkolóhelyek felszámolása (sem itt, sem más negyedben), legfeljebb csak annyiban, hogy ezentúl majd kénytelen leszek Húsvétkor, a két fiammal autó helyett tömegközlekedéssel járni s zötykölődni a… tojásainkkal, hiszen a kolozsvári tömbház-negyedekben manapság már nem lehet úgy megállni fél órára sem, hogy közben ne attól rettegjen az ember, hogy kiszúrják az autója abroncsát vagy felemelik – no nem az ablaktörlőt, hanem – az autót. Ugyanakkor, mielőtt esetleg egyesek felhánytorgatnák, hogy bezzeg biztos mindenhova autóval járok, nos: nem. Épp emiatt bosszankodom a legtöbbet a buszsávok miatt, hiszen elméletileg azért lettek kitalálva, hogy a személygépkocsikkal szemben gyorsabb haladási sebességet biztosítson a buszoknak, troliknak. Hát, tapasztalatom szerint, a Hunyadi és Bocskai tér környékén ennek pont a fordítottja történik, s a helyzet, amióta a különsávot létesítették – talán úgy két éve –, nemhogy javult volna: romlik.

Bevezettek ugyanis egy újabb buszjáratot (ez egyébként dicséretes), ami szintén jobbra kanyarodik a Honvéd utcába, akárcsak a 46B. De amikor e két buszjárat kanyarodna, a gyalogosoknak is zöld. Így aztán az illető busz mögött felsorakozott további közszállítási eszközök biztos nem tudnak már átmenni – egyenesen – a villanyrendőr zöld színénél, tehát várnak másfél percet a következő zöldig. S ha van előttük egy 45-ös is, akkor még másfelet. Az utasok pedig döbbenten nézik, hogy a bőrdzsekis fickó, aki egy megállóval korábban leszállt, gyalogosan megelőzi a buszt. Aztán, ha ezen túltettük magunkat, mielőtt a jármű kikanyarodna a Kossuth Lajos utcára, másodszor is utolér a bőrdzsekis. Mert az útkereszteződésben, bár az előre haladóknak, a jobbra kanyarodóknak és a szintén jobbra kanyarodó tömegközlekedésnek is egyszerre piros, a közszállításnak mutat utoljára zöldet a villanyrendőr.

Hány gombnyomásba kerülne (hiszen megvalósíthatósági tanulmány talán nem kellene…), hogy a törvényszéknél lévő stopnál a gyalogosok 5 másodperccel később kapjanak zöldet, s ezalatt a 46B (vagy adott esetben a 45-ös) be tudna kanyarodni, s nem tartóztatná fel a mögötte lévő buszokat, trolikat? Vagy az, hogy amikor a két sorban várakozó személygépkocsik amúgy is jobbra kanyarodnak a sokkal szélesebb, négysávos útra, közben az illető buszok (akár villogó sárga jelzés mellett) szintén megtehessék ezt? 

Hány gombnyomásba kerülne továbbá, ha a következő, fentebb említett stopnál előbb a tömegközlekedés számára váltana zöldre a villanyrendőr? S ha már Kolozsvár okosváros, miért nem lehet azt megoldani, hogy a zöld addig kitartson, amíg minden várakozó busz és troli átmegy? Csak másodperceken múlik, amúgy pedig az illető szakaszon legalább féltucatnyi járat halad, míg egy zöld alatt jó esetben három járgány fér át. De csak kettő, ha van köztük csuklós, vagy ha valamelyik sofőr reakciója nem olyan gyors, mint az immár hatszoros Forma–1-es világbajnok Lewis Hamiltoné.

Amíg ezek a finomhangolások nincsenek megoldva, csak azt tudom mondani: ezen a szakaszon (talán máshol is, ahol én nem járok??) értelmetlen a buszsáv. Vagyis van, de olyan, mintha nem lenne…


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Munka a koronavírus-járvány idején: ...
Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...
Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ