Van időnk? Nincs!
Vissza

Van időnk? Nincs!

Vészesen közeledik a határidő – április 3-a – amikorra össze kell(ene) gyűjteni az egymillió aláírást a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) támogatására. A FUEN március 8-i bizakodó közleménye szerint mindeddig 822 ezer aláírást számoltak, de ez még mindig nem elég. „Az országkvótákat eddig csak Románia, Magyarország és Szlovákia teljesítette, állítólag további hat uniós tagállamban van jó esély a küszöb elérésére”. Mivel Románia – és ezen belül a romániai magyarok – összegyűjtötték a szükséges aláírás-számot, elmondhatjuk, nem rajtunk fog múlni a kezdeményezés sikere, nyugalomra azonban továbbra sincs ok.

Végtelenül elszomorít a hír, hiszen ez csakis a kisebbségek és azok mindennapi gondjai iránti közömbösséget tükrözi. Gondolom, vannak olyan kisebbségekhez tartozó állampolgárok, akik nemtörődömség, fásultság vagy tájékozatlanság miatt nem írták alá a támogató ívet. De még nagyobb számban lehetnek olyan többségiek, akiket teljesen hidegen hagy az őshonos nemzeti kisebbségek ügye. Sokan azt gondolják: a nemzeti kisebbségek csak üljenek le a fenekükre, és ne ugráljanak, hiszen azért kisebbség, hogy „behódoljon” a többség akaratának.

Nem is lep meg úgy igazából az, hogy még mindig hiányzik jó pár ezer aláírás. Az elmúlt száz évben a nemzeti kisebbségek problematikáját mindig leseperték – elegánsan vagy durván – a napirendről az európai fórumokon is. A történelem, a nagyhatalmak önkényesen rajzolták át a határokat, ennek következtében százezrek váltak többségiből kisebbségivé. Volt, aki vállalta a kisebbségi sorsot, volt, aki elvándorolt vagy asszimilálódott. Senkit nem érdekelt. Száz éve az őshonos nemzeti kisebbségek, főleg Közép- és Kelet-Európában, számtalan jogfosztást éltek meg. Jogorvoslásra alig volt lehetőség.

Nagy nehezen, buktatókat legyőzve itt van a Minority SafePack. Egyedüli lehetőség, amely felhívja az Európai Unió figyelmét arra, hogy szükség lenne az őshonos európai kisebbségek jogai védelmében egységes és világos szabályokat hozni. Nem szabad megengednünk, hogy az Európai Unió lesöpörje ezt a kezdeményezést, és továbbra is a tagállamok hatáskörébe sorolja a nemzeti kisebbségek kényes kérdéskörét. Sajnos, tudjuk, hogy ez mivel jár.

Ha nem gyűjtik össze az egymillió aláírást, attól még tovább forog a Föld. Minden reggel felkelünk, dolgozunk, gyermeket nevelünk, bosszankodunk, kikapcsolódunk. Nincs arról se szó, hogy ha nem gyűl össze egymillió aláírás a szabályok által előírt számú országból, akkor majd halomra öldösnek minket. De elszalasztani egy ilyen, eddig egyedülálló lehetőséget, mint a Minority SafePack, hatalmas hiba. Többség, kisebbség számára egyaránt.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Kiss János (1933–2018) emlékére
  Kiss János (1933–2018) emlékére
 • Ez volt a cél?
  Ez volt a cél?
 • A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ”
  A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ”
 • Horváth Anna vagyunk?
  Horváth Anna vagyunk?
 • Egyesülés
  Egyesülés
 • Olcsó húsnak...
  Olcsó húsnak...
 • A kisebbik rossz
  A kisebbik rossz
 • Zsigeri félelem
  Zsigeri félelem
 • Sírás lesz a vége!
  Sírás lesz a vége!

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kövér: az MPP újrateremtette a ...
Mintegy 12 ezer veszélyes radikálist ...
Tüntetést rendeztek a rendőrök és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ