Van Gogh-fénynyomatok a Néprajzi Múzeumban
Vissza

Van Gogh-fénynyomatok a Néprajzi Múzeumban

Van Gogh fekete-fehérben: 100 fénynyomat a Hydde Nieland-gyűjtemény rajzairól címmel nyílt kiállítás pénteken délután az Erdélyi Néprajzi Múzeumban. A Kolozsvári Holland Akadémiai és Kulturális Központ, valamint a Mercur Plus által szervezett tárlaton olyan heliográfiák láthatók, amelyek Van Gogh rajzairól készültek, és amelyeket a holland Versluys en Scherjon Kiadó és Nyomda adott ki 1905-ben Utrechtben.

Az eseményen jelen volt Thomas Emmerling műgyűjtő, aki már több éve kapcsolatban áll a Néprajzi Múzeummal, az ő hathatós közreműködésével nyílt meg három évvel ezelőtt az a tárlat, amelyen 273 Rembrandt-metszet másolatait láthatta a közönség.

A péntek délutáni kiállításmegnyitón Tudor Sălăgean, a Néprajzi Múzeum igazgatója köszöntötte a meghívottakat és a számos jelenlévő érdeklődőt. Mint mondta, Thomas Emmerling a múzeum régi barátja és a vele való együttműködés gyümölcsözőnek bizonyult. Az igazgató ugyanakkor megköszönte a Babes–Bolyai Tudományegyetem keretében működő Holland Akadémiai és Kulturális Központ támogatását a kiállítás megszervezésében.

Ezt követően Thomas Emmerling fejtette ki gondolatait Vincent Van Gogh művészetéről, kiemelve a művész munkásságának többrétűségét.

A fénynyomatok a dordrechti holland gyáros, Hydde Nieland gyűjteményét képező Van Gogh-rajzokról készültek, ezeket Nieland az 1892-es hágai van Gogh kiállításon vásárolta. Kiemelkedő minőségük és élességük miatt ezek a Versluys en Scherjon által kiadott nyomatok hűen tükrözik a művész alkotásainak jellegét.

A kiállítás április 9-ig látogatható a kolozsvári Néprajzi Múzeum székhelyén (Unió/Memorandumului utca 21 szém, Redut palota)

(Fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három év börtönre ítélték Michael ...
Átadták a Radnót és Nyárádtő közötti ...
Kelemen: RMDSZ-voksokkal sem ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ