Változatok zászló-témára: trikolórlopással vádolja Csád Romániát
Vissza

Változatok zászló-témára: trikolórlopással vádolja Csád Romániát

Csád Köztársaság azzal vádolja Romániát, hogy ellopta a trikolórt - erről közöl hosszú cikket a Wall Street Journal. A történet különben régi: Csád 27 éve igyekszik változtatni a helyzeten, 2000-ben az Egyesült Nemzetek Szövetségénél hivatalosan is megpróbálta elérni, hogy Románia módosítsa nemzeti jelképét – sikertelenül. A lap a múlt hónapi bukaresti tüntetések alkalmával feltűnő óriástrikolór láttán melegíti fel a témát, megjegyezve: úgy tűnik, nincs az a nemzetközi szervezet, amely az efféle helyzeteket orvosolni tudná.

Románia legutóbb 27 évvel ezelőtt, az 1989-es decemberi eseményeket követően módosította zászlaját, amikor a piros-sárga-kék trikolórról lekerült a kommunista címer. Emiatt azonban a román lobogó a megszólalásig hasonlít a Csád által 1959-től használt zászlóhoz, ez ellen az afrikai köztársaság többször is kifogást emelt. Legutóbb 2000-ben az ENSZ-nél tettek panaszt a csádiak, de őket azzal utasították vissza, hogy a románok már korábban is nemzeti szimbólumként használták a trikolórt különböző formákban. Bukarest álláspontja szerint ugyanis – legalábbis a Wall Street Journal ezt idézi – az őslakosság már a trákok és a rómaiak idején is a trikolórt lobogtatta, még akkor is, ha semmiféle bizonyíték erre vonatkozóan nem létezik az 1800-as évekig, teszi hozzá a lap.

A cikk megemlíti: a bukaresti hatalom 1989-ben nagyon jól tudta, hogyan néz ki Csád zászlaja, amikor az ország új lobogójáról döntött. Mi több, Franciaország volt államfője, Francois Mitterand is igyekezett meggyőzni a román vezetőket arról, hogy ne fogadjanak el olyan zászlót, amelyet a volt francia gyarmat is használ. Ion Iliescu egykori elnök azonban azzal rázta le a zászló-ügyet, hogy a politikusoknak sokkal fontosabb dolguk is akad, a csádiak érzékenysége nem számított prioritásnak azokban az időkben.

Másfelől – olvasható a Wall Street Journalban – ha nagyon szemügyre vesszük a lobogókat, nem is teljesen egyforma a két zászló: a románokéban kobalt kék, a csádiakban viszont indigókék jelenik meg. Arról nem is beszélve, hogy ugyanezek a színek találhatók Andorra zászlajában, és pont ilyen a Moldova Köztársaságé is, azon viszont szerepel az ország címere.

Voltak még hasonló esetek a történelemben – eleveníti fel a lap – az 1936-os berlini olimpián a Haitiből érkező sportolók megdöbbenten vették észre, hogy Liechtensteinnak is ugyanolyan zászlaja van, mint nekik, a kis európai hercegség a következő évben lecserélte a lobogót.

A hollandoknak és a luxemburgiaknak is egyforma zászlójuk van, hasonló a viszály Indonézia és Monaco, Macedónia és Görögország, illetve Albánia és Koszovó között.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Negyven évet ünnepelt a Visszhang kórus
Sportnap Györgyfalván, mert mozogni ...
Halálos áldozata is van a romák elleni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ