Változatok zászló-témára: trikolórlopással vádolja Csád Romániát
Vissza

Változatok zászló-témára: trikolórlopással vádolja Csád Romániát

Csád Köztársaság azzal vádolja Romániát, hogy ellopta a trikolórt - erről közöl hosszú cikket a Wall Street Journal. A történet különben régi: Csád 27 éve igyekszik változtatni a helyzeten, 2000-ben az Egyesült Nemzetek Szövetségénél hivatalosan is megpróbálta elérni, hogy Románia módosítsa nemzeti jelképét – sikertelenül. A lap a múlt hónapi bukaresti tüntetések alkalmával feltűnő óriástrikolór láttán melegíti fel a témát, megjegyezve: úgy tűnik, nincs az a nemzetközi szervezet, amely az efféle helyzeteket orvosolni tudná.

Románia legutóbb 27 évvel ezelőtt, az 1989-es decemberi eseményeket követően módosította zászlaját, amikor a piros-sárga-kék trikolórról lekerült a kommunista címer. Emiatt azonban a román lobogó a megszólalásig hasonlít a Csád által 1959-től használt zászlóhoz, ez ellen az afrikai köztársaság többször is kifogást emelt. Legutóbb 2000-ben az ENSZ-nél tettek panaszt a csádiak, de őket azzal utasították vissza, hogy a románok már korábban is nemzeti szimbólumként használták a trikolórt különböző formákban. Bukarest álláspontja szerint ugyanis – legalábbis a Wall Street Journal ezt idézi – az őslakosság már a trákok és a rómaiak idején is a trikolórt lobogtatta, még akkor is, ha semmiféle bizonyíték erre vonatkozóan nem létezik az 1800-as évekig, teszi hozzá a lap.

A cikk megemlíti: a bukaresti hatalom 1989-ben nagyon jól tudta, hogyan néz ki Csád zászlaja, amikor az ország új lobogójáról döntött. Mi több, Franciaország volt államfője, Francois Mitterand is igyekezett meggyőzni a román vezetőket arról, hogy ne fogadjanak el olyan zászlót, amelyet a volt francia gyarmat is használ. Ion Iliescu egykori elnök azonban azzal rázta le a zászló-ügyet, hogy a politikusoknak sokkal fontosabb dolguk is akad, a csádiak érzékenysége nem számított prioritásnak azokban az időkben.

Másfelől – olvasható a Wall Street Journalban – ha nagyon szemügyre vesszük a lobogókat, nem is teljesen egyforma a két zászló: a románokéban kobalt kék, a csádiakban viszont indigókék jelenik meg. Arról nem is beszélve, hogy ugyanezek a színek találhatók Andorra zászlajában, és pont ilyen a Moldova Köztársaságé is, azon viszont szerepel az ország címere.

Voltak még hasonló esetek a történelemben – eleveníti fel a lap – az 1936-os berlini olimpián a Haitiből érkező sportolók megdöbbenten vették észre, hogy Liechtensteinnak is ugyanolyan zászlaja van, mint nekik, a kis európai hercegség a következő évben lecserélte a lobogót.

A hollandoknak és a luxemburgiaknak is egyforma zászlójuk van, hasonló a viszály Indonézia és Monaco, Macedónia és Görögország, illetve Albánia és Koszovó között.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kilencven éve született Gyarmati Dezső
„Szabadságot álmodtak maguk és nemzetük ...
Támogatta az oltástörvényt az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ