Változatlan parkolási díjak 2020-ban?
Vissza

Változatlan parkolási díjak 2020-ban?

Egyelőre nem tervezi tovább drágítani a belvárosi parkolást a kolozsvári önkormányzat – derül ki abból a határozattervezetből, amelyet a napokban bocsátott nyilvános konzultációra a primariaclujnapoca.ro honlapon, és amely a polgármesteri hivatal keretében működő, a parkolóhelyeket adminisztráló közszolgálat által 2020-ban alkalmazott díjszabást hivatott leszögezni.

A nyilvános konzultáció november 17-ig tart, az észrevételeket, hozzászólásokat a consultarepublica@primariaclujnapoca.ro e-mail címre várják, vagy pedig írásban a Mócok útja 7. szám alatti Információs Központban, illetve a lakónegyedi polgármesteri hivatalokban lehet benyújtani.

A kolozsvári önkormányzat 2018., majd 2019. január 1-jétől is növelte a parkolási díjakat, így – tudomásunk szerint – az országban jelenleg Bukarest után Kolozsváron kell a legtöbbet fizetni a belvárosi parkolásért. A konzultációra bocsátott határozattervezet egyébként éppen az elmúlt két évben végrehajtott drágításokkal magyarázza azt, hogy ezúttal a régi tarifák maradnának érvényben.

Emil Boc polgármester korábban kifejtette: az előző évek drágításainak célja az volt, hogy kaphassanak könnyebben parkolóhelyet a belvárosban azok, akiknek 1-2 órára tényleg szükséges, és a helyeket ne foglalják el 8-9 órára azok, akik autóval járnak dolgozni. Utóbbiak használják inkább a tömegközlekedést – fejtette ki –, esetleg az új sportcsarnok és a Kolozsvár Aréna alatti mélygarázsokat, amelyekben mindig vannak szabad helyek, és nem is esnek túl távol a központtól. Hozzátette: 2000-ben 56 ezer személygépkocsi volt Kolozsváron, mára a számuk elérte a 200 ezret.

Amennyiben a hozzászólások és észrevételek után sem változik a fentebb említett határozattervezet, a belvárosban élő, autóval rendelkező magánszemélyek például továbbra is 76 lejért, az itt bejegyzett jogi személyek 525 lejért válthatnak éves bérletet. A lakónegyedi parkolóházakban a környéken lakók évi 110 lejért, cégek 840 lejért juthatnak helyhez. A belvárosi 1-es zónában 30 percnyi parkolásért 3,5 lejt, 1 óráért 7 lejt, 2 óráért 14 lejt kell fizetni, míg a 2-es zónában 1 óra 2 lejbe kerül, 2 óra 5 lejbe, 4 óra parkolás pedig 10 lejbe.

A teljes, részletes díjszabás a városháza honlapján, a közviták fül alatt található meg, a határozattervezet mellékleteként.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár is versenyben az Európa ...
Radu Jude-retrospektív Frankfurtban
Meghaladta a 25 ezret az ismert aktív ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ