Vallás és nevelés Serebrennikov új filmjében
Vissza

Vallás és nevelés Serebrennikov új filmjében

Kirill Serebrennikov orosz rendező díjnyertes filmjét vetítik március 31-től a romániai mozikban. A Mártírok (2016) – (M)ucenicul/ The Student – című filmet a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, ahol megnyerte a François Chalais Díjat az Un Certain Regard szekcióban.

A film Marius von Mayenburg azonos című színdarabjára épül. Vallási kérdéseket feszeget, szexuális identitásról, nevelésről szól, mindezt a jelen Oroszországában, ahol az ortodox egyház a politikai vezetőket is nagy mértékben befolyásolja.

A főhős, Veniamin anyját értesítik az iskolából, hogy fia nem akar részt venni az iskolai úszáson. A tizenéves Veniamin egyre furcsábban kezd viselkedni. Anyja azt gyanítja, drogozik, pedig egészen másról van szó: a fiú vallási fanatikussá vált. Hamarosan teljesen felbolygatja anyja, osztálytársai és az egész középiskola életét. Állandóan a Bibliából idéz és annak tanításait fegyverként fordítja mindenki ellen. Egyedül Elena, a biológiatanár veszi fel a kesztyűt. 

– A vallás mindig kéz a kézben járt a fájdalommal és traumával. Eredetileg a szeretet jelképe volt, de ez ma már nem érvényes. Ma a vallás nemzetek közötti félreértések alapja. A vallás terrorizmus, szétválaszt minket – nyilatkozta Kirill Serebrennikov, rendező egy interjúban.

„A film lebilincsel és elgondolkodtat, függetlenül attól, hogy hívő ember vagy, vagy ateista, vagy akár a kettő között”, olvasható a Filmlink egyik kritikájában.

Kirill Serebrennikov színházi- és filmrendező számos díjat tudhat már magáénak, a Mártírok a negyedik nagyjátékfilmje.

(Borítókép: Veniamin szerepében Pyotr Skvortsov)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kampányt indít a rendőrség az ...
ActiveWatch – kiosztották az ...
Asztúria hercegnője-díj – Fred ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vígképű lovag – Dávid Gyula ...
  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • A második bécsi döntés
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése