Válaszúton adják át az Europa Nostra-díjat Kallós Zoltánnak
Vissza

Válaszúton adják át az Europa Nostra-díjat Kallós Zoltánnak

Válaszúton csütörtök délután adja át Kallós Zoltán néprajzkutatónak az Európa Nostra-díjat Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos, mivel az idős néprajzkutató nem vehetett részt a finnországi Turkuban hétfő este tartott díjkiosztó ünnepségen.

Amint arról korábban tudósítottunk, Kallós Zoltán nem csak a legrangosabbnak számító uniós elismerés, az Europa Nostra-díj kitüntetettje, hanem ő veheti át az idei Közönségdíjat is.

Kallós Zoltán erdélyi magyar néprajzkutatót, népzenegyűjtőt Sógor Csaba európai parlamenti képviselő jelölte a díjra, amelyet április 5-én jelentettek be. Ezt követően elindult egy online szavazás is, amely során a közönség dönthetett arról, hogy ki kapja az idei Közönségdíjat. Ennek nyertesét a hétfő esti turkui díjátadó ünnepségen jelentették be, amelynek házigazdái Navracsics Tibor uniós biztos és Plácido Domingo operaénekes voltak.

A Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtője, az Erdélyben és Moldvában gyűjtött néprajzi, népzenei anyag páratlan értékű. Nagy szerepe volt az erdélyi és magyarországi táncház mozgalom elindításában és fenntartásában. 1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, ahol jelenleg is szórványvidékeken élő magyar gyermekek tanulhatnak anyanyelvükön.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Maláj utasszállító – Washington ...
Morawiecki-Dăncilă találkozó Varsóban
Több PSD-s képviselő is átigazolt Ponta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése
  • „Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
  • BAJNOK A KOLOZSVÁRI CFR 1907!