Választási populizmus témája lett a különnyugdíjak kérdése
Vissza

Választási populizmus témája lett a különnyugdíjak kérdése

A speciális nyugdíjak váltak a választási kampány fő témájává, miután kedden a rendszerkritikus, ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette: frakciójának tagjai lemondanak törvényhozói mandátumukról, hogy ne részesüljenek speciális nyugdíjban.

Indoklásuk szerint ezt a lépést azért teszik meg, mert abban az esetben részesülnek a juttatásban, ha kitöltik a teljes mandátumukat. Dan Barna, az USR elnöke közölte, kedden az USR törvényhozói egyénileg benyújtják lemondásukat, az egészségügyi problémákkal küszködő frakciótagok ezt később teszik meg. Hozzátette: egyhangú döntés született erről a pártban.

Az első hírek a sajtóban már hétfőn kiszivárogtak arról, hogy az USR erre a lépésre készül. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ezért már hétfőn este egy televíziós műsorban bejelentette, le fog mondani mandátumának utolsó napján, hogy ne részesüljön speciális nyugdíjban.

Ezt követően a pártok között valóságos versenyfutás kezdődött, amelyben minden politikai erő azt próbálta bizonygatni, hogy nem támogatja a sajtó által luxusnyugdíjaknak nevezett öregségi járandóságokat.

Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője kedden reggel bejelentette: összehívta a házbizottságot, hogy tűzzék napirendre a törvényhozók speciális nyugdíjának eltörléséről szóló liberális törvénytervezetet. Ugyanakkor az USR-nek is van egy hasonló benyújtott tervezete a parlamentben, amelyet azóta sem tűztek napirendre. Az USR a szociáldemokratákat vádolta azzal, hogy „elásták” azt a parlamenti fiókokban.
 

A liberálisok szerint ugyanakkor a törvényhozói mandátumról való lemondás populista gesztus, ugyanis ezzel a képviselők és a szenátorok nem veszítik el a jogukat arra, hogy megkapják a különnyugdíjat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is „olcsó populizmusnak” nevezte az USR törvényhozóinak és a PSD elnökének a döntését.

Tavaly 9 milliárd lejt fordítottak a különnyugdíjakra, amelyek többszörösére rúgnak az átlagnyugdíjnak. Ebben a juttatásban nyugalmazott bírók, ügyészek, diplomaták, parlamenti tisztviselők, pilóták, pénzügyőrök, bírósági jegyzők, katonák, belügyi alkalmazottak részesülnek.

Júniusban a parlament a speciális nyugdíjak progresszív megadóztatásáról döntött, de a jogszabályt megtámadta az alkotmánybíróságon az ombudsman. A taláros testület döntése többszöri halasztás után a december 6-i parlamenti választás után várható. Januárban már elfogadott a parlament egy jogszabályt a speciális nyugdíjak eltörléséről, de az elbukott az alkotmányos normakontrollon.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...