Választás - Ezer lejig terjedő bírsággal sújtható, aki lefényképezi vagy lefilmezi szavazólapját
Vissza

Választás - Ezer lejig terjedő bírsággal sújtható, aki lefényképezi vagy lefilmezi szavazólapját

Hatszáztól és ezer lejig terjedő bírsággal sújtható, aki lefényképezi vagy lefilmezi szavazólapját - közölte ma Monica Dajbog belügyi szóvivő.

Hozzátette: 2200-tól 3000 lejig terjedő bírsággal sújtható a szavazóhelyiségben történő rendbontás előidézése, és ennyire bírságolható az is, aki a szavazókörzet 500 méteres körzetében alkoholos italokat árul. 1400 és 2000 lej közötti bírságra számíthat az a személy, aki nem tartja be a kampánycsendet, vagy befolyásolni próbálja a polgárokat, hogy valamely jelöltre szavazzanak, vagy ne szavazzanak.

A választási jog szabad gyakorlásának bármilyen módon történő akadályozását 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Ugyanez a büntetés vár arra a személyre is, aki pénzt, javakat vagy egyéb juttatásokat ad vagy ajánl fel annak érdekében, hogy a választópolgár egy adott jelöltre szavazzon, vagy ne szavazzon.

6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel és egyes jogok megvonásával sújtható az a személy, aki érvénytelen vagy hamis személyazonossági igazolvánnyal vagy hamis szavazólappal próbál szavazni, illetve szavazni próbál, jóllehet megvonták tőle ezt a jogot, és az is, aki kétszer vagy többször szavaz, illetve több szavazólapot juttat az urnába, mint ahányhoz joga van - emlékeztetett a belügyi szóvivő.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elmaradhatnak a félévi dolgozatok
Tanulópénz
Koronavírus – Hétfőn 2844 esetet ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ