Vajda Zsombor vezeti az Állandó Választási Hatóságot
Vissza

Vajda Zsombor vezeti az Állandó Választási Hatóságot

Koronavírussal diagnosztizálták az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnökét, Constantin-Florin Mituleţu-Buicát – közölte kedd este az intézmény. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint feladatkörét Vajda Zsombor alelnök veszi át. Az AEP elnöke hétfőn végzett egy gyorstesztet, amelynek eredménye negatív lett, a keddi Real-Time PCR-teszt azonban már kimutatta a koronavírus jelenlétét a szervezetében.

Mituleţu-Buică a továbbiakban távkonferencia formájában látja el a Központi Választási Iroda (BEC) tagjaként rá háruló feladatokat, az AEP-elnöki tisztséggel járó feladatkört pedig Vajda Zsombor alelnök veszi át.

Az AEP elnöke arról biztosított mindenkit, hogy a vasárnapi parlamenti választások előkészítése normális ütemben zajlik, hogy a legjobb körülmények között, az elrendelt óvintézkedések betartásával tarthassák meg vasárnap a választásokat. Ő maga mozgóurnát fog igényelni, hogy leadhassa szavazatát – áll még a közleményben.

Csütörtök az utolsó nap, amikor a levélszavazásra létrehozott választási iroda, a diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok még fogadják a külföldön élő román állampolgárok által a parlamenti választásra levélben leadott szavazatokat. Azokat a voksokat, amelyek december 3-a után érkeznek be, érvénytelennek nyilvánítják – tájékoztatott az Agepres hírügynökség.

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint több mint száz országban élő 39 244 román állampolgár jelezte, hogy élni kíván a levélszavazás lehetőségével. A legtöbb erre irányuló kérelmet a Nagy-Britanniában (9226), Németországban (5773), Olaszországban (3378), Spanyolországban (3338) és Franciaországban (2769) élő román állampolgárok nyújtották be. Ugyanakkor több mint ezer kérés érkezett belgiumi, hollandiai, svájci, ausztriai, egyesült államokbeli és írországi románoktól.

Az AEP szeptember 18-i közlése szerint 737 828 olyan román állampolgár szerepel a választói névjegyzékben, akiknek külföldre szól a lakhelyük.  A levélszavazásra összesen 71 016 szavazólapot nyomtattak, 35 508-at a szenátor- és 35 508-at a képviselőjelöltekkel.

A hatályos törvény értelmében a szavazólapokat és a választói igazolványt tartalmazó külső borítékot december 3-ig kell eljuttatni az illetékes választási irodához, diplomáciai képviselethez vagy konzuli hivatalhoz. Azokat a borítékokat, amelyek a megadott időpont után érkeznek meg, nem bontják fel, így a szavazatot nem veszik figyelembe.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rendezvényajánló
Az RMDSZ újabb államtitkár-, és ...
Oltáselőjegyzéskor előnyt élveznek az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ