Utcaszínház és kamaszprogramok a Wonderpuckon
Mánélé helyett bábszínházat falura és a negyedekbe is!
Mánélé helyett bábszínházat falura és a negyedekbe is!
Vissza

Utcaszínház és kamaszprogramok a Wonderpuckon

Péntektől három napon át szabadon engedhetjük a bennünk rejtőző gyermeket: városszerte bábelőadásokkal kényeztet a 3. Wonderpuck bábfesztivál. Hollandiától Bukarestig 9 ország társulatai jönnek Kolozsvárra, köztük olaszok, magyarok, spanyolok, törökök is. A látogatókra sok ajándék is vár.

Sok a beszéd, kevés a cselekedet – mondta Emanuel Petran, a Puck Bábszínház igazgatója a fesztivált ismertető sajtóértekezleten. „Aki minden nap mánélét hallgat, annak az lesz a természetes és szép, ha azt akarjuk, hogy ez másképp legyen, akkor el kell vigyük a lakónegyedekbe és a vidéki gyermekekhez is a bábelőadásokat” – fejtette ki az igazgató, maga is falusi gyerek, hogy miért tartja fontosnak a mintegy 3 hónapja elkezdett vidéki turnékat, amelyek során jövő év nyaráig Kolozs megye minden községébe el akarnak jutni ingyenes előadásaikkal.

Emanuel Petran szerint jelentős a Wonderpuck fesztiválnak az a terve, hogy két éven belül sikerüljön eljutni a jelenlegi három helyszín (főtér, Karolina tér, bonchidai Bánffy-kastély) mellett a sétatérre és a kolozsvári lakónegyedekbe, ugyanakkor felnőttelőadásokkal is bővítenék a fesztivál kínálatát. Emanuel Petran szerint ha kínálunk alternatívát, más programokat, akkor az emberek óhatatlanul összehasonlítják azokat, és meglátják, hogy van élet a mánélén túl is.

Az igazgató a kultúraexportról is beszélt, a bábszínház előadásait játszották már Törökországban, a híres avignoni fesztiválon, ahol naponta 1600 előadás zajlik, de jártak Albániában is, meghívásuk van Kínába, Brüsszelbe stb. Mindez a társulat munkájának minőségéről árulkodik, hiszen „külföldre már nem ismeretségeken keresztül hívnak”.

Vákár István (balra): Kolozsvár csak a kultúrával együtt lehet kincses várossá FOTÓ: KEREKES EDIT

A szép terveken túl lássuk, mit kínál a 3. Wonderpuck. Egyik erőssége, hogy megpróbál nem csak a gyerekeknek szólni, hanem megszólítja a kamaszokat, sőt egyetemistákat is interaktív előadásokkal stand uposokkal, korosztálynak szóló témákkal, ugyanakkor családi programot is kínál a nagyitól az unokáig mindenkinek. Ráadásul a nyelvtudás hiánya sem akadály: nagyon sok a nonverbális előadás, így a magyarországi Méhes Csaba és a Brass in the Five együttes előadása (A rézerdő lakói, főtér, péntek 17 óra, nagyszínpad és szombat 17.30, Karolina tér), az olasz Duo Kaosé (Egyensúlyban, Deák Ferenc/Eroilor, péntek 20 óra) vagy az oroszországi Viktor Antonov Kötéltánca (főtér, szombat 18 óra, kisszínpad és vasárnap 12 óra, pódium) és a brit Noisy Oyster Mindennapi Bobja (főtér, szombat 19 óra, kisszínpad és vasárnap 13 óra, pódium), de szintén nonverbális lesz a hollandok, spanyolok előadása is, melyek közül több az egész család számára élvezhető. Magyarországról érkezik a Mikropódium (Guruló cirkusz, szombat, 16 óra és vasárnap 10 óra, Főtér–Deák Ferenc utca), és Bonchidán fellép a Puck bábszínház magyar társulata (Paprika Jancsi kalandjai, vasárnap 12 óra). (Részletes program: wonderpuck.eu)

A három nap tele lesz különféle gyerekfoglalkozásokkal, és az idén először kolozsvári művészeket vontak be a fesztivál díszletezésébe, így a főtéren Florin Marc óriásszobrait láthatjuk, a Karolina téren Oana Pop fotóit, Florin Marin és Elena Ilas szobrait, Bonchidán pedig Kalló Angéla kastélyfotókból készült maszkösszeállítását. Jövőre szeretnék a képzőművészeti egyetem diákjait is bevonni a fesztiválba.

A városháza révén kapcsolatba léptek a testvérvárosok intézményeivel, így a kölni társulat igazgatónője ingyenes műhelyfoglalkozást tart kolozsvári színészeknek és egyetemistáknak a néprajzi múzeumban. Szombaton (főtér, nagyszínpad, 21.30 óra) a holland Close-Act Színház Színes szárnyak című bravúros utcaszínházi előadása látható. A licisták-egyetemisták fő helyszíne a Karolina tér lesz, ott zajlanak az ifjúsági programok, előadások.

A kosztümökbe öltözött, arcfestést viselő gyerekek, vagy azok, akik újrahasznosított anyagokból készült babáikat is elhozzák a fesztiválra, bekerülnek a tombolába, amelynek kecsegtető nyereménye Kolozsvár–Isztambul menettérti repülőjegyek az egész családnak, 7 éjszakás bolgár tengerparti családi nyaralás 2020-ban, valamint 5 teljesen felszerelt iskolatáska. A nyertesek kisorsolása szombat este fél 8-tól lesz a főtéri nagyszínpadon. A bonchidai gyerekek ajándék számítógépeket kapnak és ajándékcsomagokat.

A fesztiválszervezők mellett a sajtóértekezleten jelen volt Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke is, aki hangsúlyozta: a vidéki turné kizárólag saját költségvetésből valósul meg, Kolozsvár csak az embereket, közösségeket összehozó kultúrával együtt lehet kincses várossá, ugyanakkor értékelte a civil társadalom és az állami intézmények szimbiózisszerű együttműködését a köz javára. A Wonderpuck fesztivál a bábszínház, helyi és főleg megyei önkormányzat és egyesületek (pl. Lions Klub, Esua alapítvány) együttműködésének köszönhető. Vákár István és Emanuel Petran bábszínház-igazgató, ahogy ez ilyenkor illik, ismételten is kölcsönösen köszönetet mondtak egymásnak, és ez akkor is indokoltnak látszik, ha az elhangzottaknak csak a fele lenne igaz (például: Vákár István „mindig mindenben támogatja a bábszínházat”, amely viszont „a város egyik legfontosabb kulturális alappillérévé nőtte ki magát”, és alkalmazottai a napi 8 órás munkaidejükön túl is kulturális szolgálatot végeznek olyannyira, hogy már Temesvár és Bukarest is meghívta őket, szervezzenek fesztivált náluk). Az együttműködés sikerességére a koronát az teszi fel, hogy lassan sikerül megtalálni azt a telket a városban, ahol a következő 4-5 évben megépülhet a bábszínház saját modern, tágas székháza. Apró szépséghiba, hogy a mentőállomás mögötti telek, amelyre már az elvi rábólintás is megszületett, nem elég nagy a majdani 300-400 férőhelyes előadóteremnek. Vákár István a Szabadságnak elmondta, a cipőgyár környékén lenne egy 2000 négyzetméteres megfelelő telek. Nekünk, kolozsváriaknak pedig nem marad más, mint szurkolni a merész terv megvalósulásához, és addig is a napokban fesztivál üzemmódba kapcsolni.

Készülődés FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
A Madeleine McCann-ügy
Megvezetés

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ