USR PLUS plusz az AUR - Bizalmatlansági indítvány a Cîțu-kormány ellen (FRISSÍTVE Iohannis nyilatkozatával)
Vissza

USR PLUS plusz az AUR - Bizalmatlansági indítvány a Cîțu-kormány ellen (FRISSÍTVE Iohannis nyilatkozatával)

Klaus Iohannis államelnök felszólította szombaton a kormánykoalícióból kilépni készülő USR PLUS-t, hogy folytassa a párbeszédet koalíciós partnereivel, és vizsgálja felül a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) ellenzéki párttal kötött szövetségét, amivel "megsértette szavazóit".

Iohannis felszólította az USR PLUS-t, hogy folytassa a párbeszédet a koalíciós pártokkal

Iohannis egy közösségi oldalon tett bejegyzésben fejtette ki, hogy szerinte az USR PLUS elárulta azokat a szavazókat, akik a tavaly decemberi parlamenti választáson jobbközép kormánytöbbséget és az ország fejlesztését akarták, utalva ezzel arra, hogy az USR PLUS pénteken az AUR-ral közösen terjesztett be bizalmatlansági indítványt saját kormánya ellen. Iohannis emlékeztetett, hogy az ellenzéki AUR nem tartja tiszteletben a nyugati értékeket, és Románia euroatlanti érdekeivel ellentétes nézeteket vall.

"Azáltal, hogy saját kormányuk ellen bizalmatlansági indítványt terjesztett be az AUR-ral közösen, az USR PLUS visszafordíthatatlanul hitelét vesztette a románok és a saját választóik előtt" - olvasható az elnök üzenetében, aki szerint a koalíció felbontása és a kormány reformcsomagjának a kompromittálása súlyos gazdasági és társadalmi válságba sodorhatja az országot.

Az elnök szerint elengedhetetlenül szükséges a helyi közösségek fejlesztése, és szerinte az USR PLUS nem akadályozhatja meg az erre irányuló terveket pusztán saját önző politikai játszmája érdekében.

"Arra kérem az USR PLUS-t, hogy mérlegelje alaposan, milyen következményekkel jár az AUR-ral való társulás, vessen véget a felelőtlen politikai akcióknak, tartsa tiszteletben választóinak az akaratát és térjen vissza a párbeszéd asztalához, hogy életképes és racionális megoldást találjanak a koalíciós partnereikkel, és feloldják a jelenlegi patthelyzetet" - olvasható az elnök üzenetében.

Ionut Mosteanu, az USR PLUS szóvivője szombaton az elnök üzenetére reagálva azt kifogásolta, hogy Iohannis nem tett lépéseket időben a válság kezelésére. Úgy vélte, hogy az államfőnek már szerdán aktívan bele kellett volna avatkoznia a rendezésbe, vagy legalább csütörtökön, amikor Florin Citu liberális miniszterelnök leváltotta Stelian Ion igazságügyi minisztert, vagyis még akkor, amikor az elnök még nem írta alá a leváltásáról szóló rendeletet. Mosteanu szerint Iohannisnak akkor kellett volna magához hívnia a feleket, hogy eleget tegyen az alkotmány által rögzített közvetítői hatáskörének.

A parlament két házának együttes házbizottsága szombaton sem tudta megtartani ülését, mivel nem volt határozatképes a pénteki, késő esti sikertelen próbálkozás után. Ennek a testületnek kell döntenie arról, hogy milyen ütemterv szerint tűzi napiendre a törvényhozói testület a bizalmatlansági indítványt. Legközelebb várhatóan hétfőn ül össze a grémium.

Előzmények: 

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be péntek este a Cîțu-kormány ellen az USR PLUS szövetség, a kormánykoalíció középső pártja - jelentették be a szövetség társelnökei: Dan Barna és Dacian Cioloș.

A bizalmatlansági indítványt a liberális USR PLUS szövetség és a szélsőségesen nacionalistának tekintett ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselői írták alá.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes kijelentette: azt remélik, hogy rövid időn belül új miniszterelnöke lesz az országnak, aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott koalíció valamennyi pártjának a támogatását élvezi. Dan Barna hozzátette, az USR PLUS miniszterei a jövő hét elején be fogják nyújtani a kormányból való lemondásukat.

Dacian Cioloș beszámolt róla: a koalíció vezetőinek péntek esti tanácskozásán sikertelenül próbálták meggyőzni a partnereiket, hogy a koalíció működéséhez olyan miniszterelnökre van szükség, aki valamennyi fél bizalmát élvezi. A koalíciós partnerek kiálltak Florin Cîțu mellett, így az USR PLUS szövetségnek nem maradt más lehetősége, mint bizalmatlansági indítvány benyújtásával elérni a miniszterelnök cseréjét.

Dan Barna úgy értékelte: Florin Cîțu nem érdekelt már abban, hogy a koalíció a jelenlegi felállásban dolgozzon tovább. Szerinte erre utal az a tény, hogy péntek este, egy órával a koalíciós egyeztetés előtt a kabinet az USR PLUS miniszterei távollétében fogadta el az Anghel Saligny fejlesztési tervet, amellyel kapcsolatban a szövetség korábban kifogásokat fogalmazott meg.

Egy bizalmatlansági indítvány benyújtásához legkevesebb 117 képviselő aláírására van szükség, a kormány pedig akkor bukik meg, ha az indítványt 234 képviselő és szenátor megszavazza. Az USR PLUS szövetség a nyolcvan képviselőjével és szenátorával egymaga nem nyújthatott volna be bizalmatlansági indítványt, ezért volt szüksége az AUR támogatására.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu pénteken bejelentette: pártja képviselői és szenátorai megszavazzák az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványát. A három politikai alakulat együtt 280 képviselővel és szenátorral rendelkezik.

Nem áll többé parlamenti többség a Cîțu-kormány mögött

A Romániát jelenleg vezető kormány már nem rendelkezik politikai legitimitással, mert nem áll mögötte parlamenti többség - áll az USR PLUS és az AUR által péntek este benyújtott bizalmatlansági indítvány szövegében.

A Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! címet viselő dokumentum szerint a Florin Cîţu vezette kabinet a morális legitimitást is nélkülözi, "ugyanis egy olyan személy, akinek a múltban komoly problémái adódtak a törvénnyel, és aki jelenleg is visszaél vele, nem rendelkezik azokkal a minimális garanciákkal, amelyek szükségesek a végrehajtó hatalom irányításához".

Az indítvány megszövegezői úgy vélik, Florin Cîţu az elmúlt hónapokban bebizonyította, hogy nem alkalmas egy koalíciós kormány vezetésére, és képes feláldozni a közös érdeket, az emberek jólétét, hogy megnyerje a pártelnökségért folyó versenyt. Ezt a célt szolgálja - állítják - a kormányfő által kitalált terv is a liberális polgármesterek közpénzekből való finanszírozására. Szerintük az Anghel Saligny beruházási terv nem több egy "pártperselynél", és gyakorlatba ültetése érdekében a miniszterelnök menesztette az igazságügyi minisztert, hogy olyan személyt nevezzen ki a helyére ideiglenes jelleggel, aki végrehajtja a parancsait.

A dokumentumban rámutatnak, a miniszterelnök "adja meg a kormányzás alaphangját", ezért példás karakterű személynek kell lennie, akit nem leng körül korrupció vagy erkölcstelen magatartás gyanúja. Az aláírók szerint Florin Cîţu nem tesz eleget ezeknek a feltételeknek.

"Ennek az embernek komoly problémái adódtak az igazságszolgáltatással az Amerikai Egyesült Államokban. Bűntettei miatt börtönbe zárták. Emellett más kötelezettségek - például kölcsönkért pénzösszeg visszafizetése - alól is kibújt. Romániában azzal vádolják, hogy egy erdőjuttatási ügyben a családja számára kedvező módon járt el, és miután birtokba vette az erdőket, letarolta őket. Amióta miniszterelnök, a legtöbbször kizárólag személyes vagy pártérdekei szerint cselekedett" - fogalmaznak az indítványban.

Iohannis visszautasította a találkozót az USR PLUS párttal

Dacian Cioloş elmondta: ő is, és az alakulat másik társelnöke, Dan Barna is megpróbált beszélni Klaus Iohannis államelnökkel a politikai válságról, de nem jártak sikerrel.

„Küldtem egy üzenetet az államfőnek, amelyben megkértem, hogy találkozzunk, erre ő azt mondta, hogy jó lett volna még azelőtt találkozni, hogy kirobbant volna a válság” - mondta Cioloş a Digi 24 műsorában. Hozzátette, Dan Barna is megpróbált kapcsolatba lépni az államfővel, de nem kapott választ.

Cioloş szerint bármikor hasznos lenne Klaus Iohannis részéről, ha közbenjárna ebben az ügyben, bár a bizalmatlansági indítványt már benyújtották, mivel egy új kormányfőre lenne szükség Florin Cîţu helyett, akiben elveszítették bizalmukat.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • A bili esete a Hóstáttal
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre