Untold: holnaptól fesztivállázban ég a város
Vissza

Untold: holnaptól fesztivállázban ég a város

n Holnap kezdődik a harmadik Untold fesztivál, de a Sétatéren már napok óta lázas készülődés folyik a különféle színpadok, sátrak, standok, világítóberendezések, hangszórók, díszletek, kerítések, beléptető kapuk felállításában. Tegnaptól teljesen lezárták a Sétateret az arra sétáló, ott kocogó gyalogosok előtt, és a helyi közszállítási menetrenden is változtattak az illetékesek, így nem árt tájékozódni indulás előtt a rendszerint arra közlekedő buszok útvonalát illetően. Sok az építőanyagot és árut hozó teherautó, haszonjármű, a szorgoskodó rendező és kereskedő, no meg a tébláboló biztonsági ember. A belvárosban már megfigyelhetők az eseményre érkező hazai és külföldi hátizsákos fiatalok, akik turisztikai szempontból feltehetően nagy nyereséget jelentenek a kincses Kolozsvárnak. Képünkön a már elkészült belépőkapu látható a középső fősétányon. (Ö. I. B.)

 

Az ideérkező fesztiválozók örülnek, a lakosság viszont korántsem szívleli a város központjában szervezett rendezvényt, amely az elmúlt években sok álmatlan éjszakát okozott neki. A fesztivál városból való kiköltöztetése érdekében petíciót is indítottak a napokban, amelyet bárki támogathat aláírásával a www.petitieonline.com/mutarea_untold_la_periferia_clujului honlapon. – Más kolozsvári fesztiválok, mint az Electric Castle vagy a MOX jól működnek a városon kívül. Ahogyan most szervezik a fesztivált, az korlátozza a lakosság, az itt dolgozók városhoz való jogát a közterületek (parkok, parkolók) elfoglalása, a forgalomkorlátozás, a zajszennyezés által – olvasható az indoklásban. A tegnap délután már meghaladta a nyolcszázat az aláírók száma, többségük egy élhetőbb Kolozsvár, a közterekről való kiszorulás, az elviselhetetlen hangerő miatt száműzné a fesztivált a városból.
Eközben az Untold szervezői adománygyűjtésbe kezdtek, hogy az összegyűlt adományból két steril szobát alakítsanak ki a 2-es számú Gyerekgyógyászati Klinika és Sürgősségi Gyerekkórházban, ahol leukémiás és más rákos megbetegedésben szenvedő gyerekeket kezelnek. Színvonalas ellátás hiányában a romániai daganatos gyerekeknek kétszer kevesebb esélyük van a felépülésre, mint a nyugati országokban. Az Untold fesztivál és a Boldogság Alap javítani szeretnék a beutalt gyerekek életben maradási esélyeit. A beruházást 100 ezer euróra saccolják, a munkálatokat pedig 2018-ra időzítették.
Statisztikai adatok szerint rákos betegek kezelése terén rosszul állunk, hiszen minden második daganatos gyermek meghal. Európában a felépülési arány viszont 80%-os. A bukaresti, brassói és temesvári onkológiai részlegek felújítása után Kolozsváron is javítani szeretnék a helyzetet. Egy steril szoba évente 30 gyermek számára tudna ellátást biztosítani. A befektetés eredményei tíz év után mérhetőek igazán, hiszen ezidő alatt megközelítőleg 600 gyereket tudnak majd itt ellátni – nyilatkozta Carmen Uscatu, az Adományozz Életet Egyesület elnöke.  

A megfelelő ellátás biztosítása egy leukémiás gyerek számára akár életmentő is lehet: a leukémias betegek kemoterápiás kezelése során nagydózisú citosztatikumot használnak, amely segíti a kicsik gyógyulását, de egyben gyengíti az immunrendszerüket is. Ezért fontos a megfelelő steril szobák kialakítása, a kezelés alatt álló betegek elszigetelése, és ezáltal a leghatékonyabb kezelés biztosítása, hiszen a kezelés alatt álló gyerekekre nagyobb veszélyt jelentenek a fertőzések és egyéb megbetegedések – mondta Dr. Gheorghe Popa, a 2-es számú Gyerekgyógyászati Klinika és Sürgősségi Gyerekkórház orvosa.
A fesztiválozók is bekapcsolódhatnak az adománygyűjtésbe: a fesztivál ideje alatt a 8844-es telefonszámra a SPITAL szócskát elküldve 2 eurót adományozhatnak, vagy jótékonykodhatnak banki átutalással is az egyesületnek: Asociaţiei Dăruieşte Viaţă: RO90INGB0000999903330756, ING Bank Románia, 2018. március 31-ig. Az Untoldra meghívóval érkezők a bejáratoknál elhelyezett urnákat használva is támogathatják a kampányt.
További részletek a www.bursadefericire.ro oldalon olvashatók.

Zsebre tették az Untold FESZTIVÁLOZÓKNAK
kiadott szobák árát
n Eljárás indult a kolozsvári állatorvosi egyetem professzora és további öt személy ellen, mert bérbe adták az egyik diákszállás szobáit az Untold fesztivál idejére, és zsebre tették a pénzt – jelenti a Hotnews hírportál. A kolozsvári Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) egyik professzorát, az egyetem szenátusának volt elnökét és társait azzal vádolják, hogy 2016-ban mondvacsinált okokra hivatkozva kibérelték az egyetemtől az egyik diákbentlakást, a befolyt összeget pedig magáncélokra használták fel. Azzal az ürüggyel, hogy egy konferencia vendégeinek az elszállásolására kellenek a szobák, bérbe vették a bentlakást, majd feláron kiadták a tavalyi Untold fesztivál résztvevőinek 150 dollárt kérve egy éjszakára. A konferenciára természetesen nem került sor. Az ügyészek Vasile Poruţiu sikkasztás, Ioan Gheorghe Oroian okirathamisítás és sikkasztásra való felbujtás, Alin Avram, Claudiu Popa és Traian Grebenişan pedig sikkasztásban való bűnrészesség vádjával kerültek a bíróság elé.  

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szeben és Kolozsvár az UNESCO kreatív ...
Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ