FRISSÍTVE: UNITER – Váta Lóránd a legjobb férfi főszereplő, László Csaba a legjobb férfi mellékszereplő díját nyerte el
Vissza

FRISSÍTVE: UNITER – Váta Lóránd a legjobb férfi főszereplő, László Csaba a legjobb férfi mellékszereplő díját nyerte el

Harmincadik alkalommal adták át július 4-én, hétfő este a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) díjait: a legjobb férfi főszereplő díját Váta Lóránd színművész nyerte el a Kolozsvári Állami Magyar Színház Cseresznyéskert című előadásában nyújtott alakításáért. A 2021 szeptemberében bemutatott, Yuri Kordonsky által rendezett produkcióban Váta Lóránd Lopahin (Jermolaj Alekszejevics, kereskedő) karakterét formálta meg.

A besztercei kultúrpalotában megrendezett UNITER díjátadó gálán a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában díjazták László Csaba színművészt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Radu Afrim által írt és rendezett Grand Hotel Retromadár című előadásában Szilveszter Zita karakteréért.

A legjobb női főszereplő díját Nicoleta Lefternek ítélték oda Szvetlana Allilujeva megformálásáért a bukaresti Unteatru független társulat Catinca Drăgănescu által rendezett Aici Moscova című előadásában. A legjobb női mellékszereplő elismerését Gabriela Popescu kapta Fräulein Schneider szerepéért a Cabaret című előadásban, amelyet Răzvan Mazilu koreografált és rendezett a bukaresti Odeon Színházban. 

Váta Lóránd a díj átvételekor. Fotó forrása: UNITER/Adi Bulboacă

Debüt-díjban Oana Jipa részesült a bukaresti Unteatru független társulat Vlad Bălan által rendezett Efecte secundare című előadásában Connie szerepéért. A díjra esélyes volt a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban bemutatott Meghatározatlan időre című kirakatszínházi produkció látványvilágát tervező Oláh Réka és Nagy Fanny is.

A legjobb előadásnak a jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház Silviu Purcărete által dramatizált és rendezett Plugarul şi Moartea című produkcióját választották. A kategóriában versenyben volt a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Florin Vidamski által rendezett Haramiák című produkciója, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház Silviu Purcărete által színpadra állított Macbettje is.

A legjobb rendezésért járó díjat Horia Suru kapta a Székely Csaba Bánya-trilógiája alapján rendezett, a bukaresti Román Drámaírók Színházában színpadra állított előadássorozatáért. A kategóriában esélyes volt a Fehér Balázs Benő által a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatánál rendezett Piros fű című előadás is.

A legjobb díszletért Cosmin Florea vehetett át díjat a Radu Afrim által írt és rendezett Trei Piese Triste című, a jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színházban bemutatott előadás látványáért. A díjra jelölték a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Haramiák című produkciójának látványtervezőjét, Matej Sykorát is.

László Csaba (középen) a díj átvételekor. Fotó forrása: UNITER/Andrei Gîndac

A 30. UNITER-gálán életműdíjat kaptak Dana Dogaru és Virgil Ogășanu színművészek, valamint Adriana Grand díszlettervező. Az eseményen posztumusz életműdíjjal tüntették ki a februárban elhunyt Andrei Belgrader rendezőt, valamint posztumusz kiválóság díjjal ismerték el a tavaly szeptemberben elhunyt Ion Caramitru színművész, rendező, az UNITER volt elnökének munkásságát. Színházkritikusi tevékenységéért elismerésben részesült Călin Ciobotari.

Az online leadható közönségszavazatok alapján odaítélt népszerűségi díjat a legjobb rendezés kategóriában a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja, Fehér Balázs Benő kapta a Piros fű című előadás színreviteléért. A legjobb előadás kategóriában a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Haramiák (r. Florin Vidamski) című előadására adták le legtöbben szavazatukat, debüt kategóriában pedig Oláh Réka és Nagy Fanny, a társulat Meghatározatlan időre (r. Vladimir Anton) című kirakatszínházának látványtervezői kapták a közönség elismerését. A legjobb férfi főszereplő kategória közönség kedvence a zsűri döntésével megegyezően Váta Lóránd lett a Kolozsvári Állami Magyar Színház Cseresznyéskert (r. Yuri Kordonsky) című előadásában nyújtott alakításáért Lopahin karaktereként.

Az UNITER jelölő zsűrije – Alina Epîngeac, Doina Papp és Maria Zărnescu kritikusok – a 2021. január 1. és december 31. közötti színházi bemutatókból válogattak, az esélyesek közül pedig a Mihai Constantin színész, Doru Mareș színházkritikus, Viorica Petrovici díszlettervező, Tania Popa színésznő és Theodor Cristian Popescu rendező alkotta zsűri döntött. Minden kategóriában három-három jelöltből került ki a győztes. 

A díjátadó gáláról készült felvétel teljes egészében visszanézhető a www.uniter.ro weboldalon.

(Borítóképen Váta Lóránd a Cseresznyéskert című előadásban. Fotó: Facebook/Kolozsvári Állami Magyar Színház)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ