Uniós pénzből korszerűsítenék a Kis-Szamos partszakaszait
Tíz kilométeren tennék emberközelibbé a folyót
Tíz kilométeren tennék emberközelibbé a folyót
Vissza

Uniós pénzből korszerűsítenék a Kis-Szamos partszakaszait

Két fontos városrendezési tervezetről is döntött tegnap rendkívüli ülésén Kolozsvár Városi Tanácsa. A sietségre az adott okot, hogy ne késsék le a projektek benyújtási határidejét, amelyeket az Európai Unió a 2014–2020-as Operatív Regionális Programja révén valósítanának meg. A tanácsosok egyik célkitűzése az Íriszvirág Óvoda korszerűsítéséhez szükséges dokumentációnak és az ahhoz kapcsolódó műszaki-gazdasági mutatóknak az elfogadása volt. A másik jóváhagyott tervezet pedig a Kis-Szamos kolozsvári partszakaszának átrendezését, korszerűsítését, kerékpárút és gyalogos övezet kiépítését feltételezte. Az arculatváltás lényege, hogy a Szamos-part pihenésre, kikapcsolódásra és feltöltődésre alkalmas helyszínné váljon. José Mayoral Moratilla spanyol építész és csapata dolgozta ki a városháza által meghirdetett ötletpályázat nyertes pályamunkáját, amelyet májusban ismertettek. Akkor sokan dicsérték a tervet, mások pedig módosító javaslatokkal fogadták.

Gyalogos, biciklis, szabadidős övezetté válik a Szamos-part két kolozsvári szakasza: a Grigorescu negyed és a belváros közötti szakasz, illetve az egykori ipari zónának számító Armătura park környéke. Az első szakaszon összesen négy gyalogos híd épül: a Benkő József/Paul Ioan utcában a Sun városi strand környékén, a Türr István/1918. december 1. utca és a Rózsák Parkja között, a Kolozsvári Aréna és a Gavril Muzicescu utca között, a Fellegvári /Drăgălina utca és a Malom/George Bariţiu utca között, a Tranzit háznál.

A Szamos-part Armătura parkot is magába foglaló szakaszán további négy gyalogos hidat létesítenek a felújítás során a Carbochimnél, a Nádastorok/Nădăşel utcánál, a Nádastorok és a Septimiu Severus utca között, és a Clujana Sportbázisnál.

A felújítás során parkosított szabadidős övezeteket alakítanak ki, a sétányok mellett bicikliút is épül. A Szamos-part rehabilitációja az önkormányzat által meghirdetett ötletbörze nyerteseinek tervei alapján történik meg. A tervek szerint a Szamos Donát negyedi szakaszán fasorokat ültet az önkormányzat, és jelentősen fejleszti a zöldövezetet.

A Szamos-part felújítására tavaly júniusban nemzetközi ötletbörzét hirdetett meg az önkormányzat. A verseny győzteseit tavaly októberben hirdették ki, a spanyol Práctica cég lett a nyertes. Az önkormányzat tanácsosi testülete tegnap megtartott rendkívüli ülésén jóváhagyta a partszakaszok felújításának övezeti városrendezési tervét (PUZ), így a polgármesteri hivatal előtt megnyílt a lehetőség arra, hogy EU-s támogatásra pályázzon. A tanácsosi testület ugyanakkor felhatalmazta a polgármesteri hivatalt arra, hogy a partszakasz rendezéséhez szükséges partnerségi szerződést kössön a Szamos–Tisza Vízügyi Igazgatósággal.

„Itt az ideje annak, hogy kihasználjuk a Szamos nyújtotta lehetőségeket és bevonjuk a folyópartot a kolozsváriak mindennapi életébe. Számomra szimpatikus ez a projekt, hiszen a funkcionalitáson túl nagy hangsúlyt fektettek a tervezők a zöldövezetre és a folyópart élővilágára is. Építőmérnökként előnyösnek tartom a gyalogos hidak számának növelését, hiszen a nyolc új gyalogos híd összeköt olyan övezeteket, amelyek eddig nem kapcsolódtak egymáshoz, például a Fellegvárat a Postakerttel” – mondta Nistor Dániel RMDSZ-es városi tanácsos. A tanácsos hozzátette, hogy a kivitelezést több lépés előzi meg, így egyelőre nem tudni, mikor kezdődnek el a munkálatok.

A terv nyolc partszakaszt alakítana át. A Rózsák parkját az oda vezető sétányba illesztenék be, és gyalogos híddal kötné össze a folyó túloldalán fekvő stranddal. Utóbbit szélesítenék, a szintjét megemelnék, és még több ember számára tennék elérhetővé. A legnagyobb kihívást a Sportcsarnok előtti tér jelenti, amit most parkoló buszok és személygépkocsik foglalnak el. Ide több növényt telepítenének, korcsolyapálya és karácsonyi vásár helyszíne lenne. Az építész szerint nagyon sok a kihasználatlan lehetőség, amelyek megvalósításával hozzájárulnának a főtéri zsúfoltság csökkentéséhez. 

A Fatönkök/La butuci parkot nagyobb zöldövezetté tennék. A Turlul/Muzicescu utcát kerékpársávval sétálóutcává változtatnák, a keskeny Jászai/Mamaia utcában pedig megszüntetnék a parkolósávot, amit biciklis és gyalogosövezetté alakítanának át. Az Astoria környéki parkoló helyére szintén gyalogos övezetet terveznek. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Püspökké szentelték, és a főegyházmegye ...
Elemző: nem sikerült megoldani azt a ...
Megnyílt Vetró András első kávéházi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Hunguest Hotel Sóstó: idillikus ...
  • „Három évtized alatt több ezer ember ...
  • Feljelentették Băsescut újabb ...
  • Egyelőre nem bővíthető a ...
  • Ditró után