Uniós pénzből korszerűsítenék a Kis-Szamos partszakaszait
Tíz kilométeren tennék emberközelibbé a folyót
Tíz kilométeren tennék emberközelibbé a folyót
Vissza

Uniós pénzből korszerűsítenék a Kis-Szamos partszakaszait

Két fontos városrendezési tervezetről is döntött tegnap rendkívüli ülésén Kolozsvár Városi Tanácsa. A sietségre az adott okot, hogy ne késsék le a projektek benyújtási határidejét, amelyeket az Európai Unió a 2014–2020-as Operatív Regionális Programja révén valósítanának meg. A tanácsosok egyik célkitűzése az Íriszvirág Óvoda korszerűsítéséhez szükséges dokumentációnak és az ahhoz kapcsolódó műszaki-gazdasági mutatóknak az elfogadása volt. A másik jóváhagyott tervezet pedig a Kis-Szamos kolozsvári partszakaszának átrendezését, korszerűsítését, kerékpárút és gyalogos övezet kiépítését feltételezte. Az arculatváltás lényege, hogy a Szamos-part pihenésre, kikapcsolódásra és feltöltődésre alkalmas helyszínné váljon. José Mayoral Moratilla spanyol építész és csapata dolgozta ki a városháza által meghirdetett ötletpályázat nyertes pályamunkáját, amelyet májusban ismertettek. Akkor sokan dicsérték a tervet, mások pedig módosító javaslatokkal fogadták.

Gyalogos, biciklis, szabadidős övezetté válik a Szamos-part két kolozsvári szakasza: a Grigorescu negyed és a belváros közötti szakasz, illetve az egykori ipari zónának számító Armătura park környéke. Az első szakaszon összesen négy gyalogos híd épül: a Benkő József/Paul Ioan utcában a Sun városi strand környékén, a Türr István/1918. december 1. utca és a Rózsák Parkja között, a Kolozsvári Aréna és a Gavril Muzicescu utca között, a Fellegvári /Drăgălina utca és a Malom/George Bariţiu utca között, a Tranzit háznál.

A Szamos-part Armătura parkot is magába foglaló szakaszán további négy gyalogos hidat létesítenek a felújítás során a Carbochimnél, a Nádastorok/Nădăşel utcánál, a Nádastorok és a Septimiu Severus utca között, és a Clujana Sportbázisnál.

A felújítás során parkosított szabadidős övezeteket alakítanak ki, a sétányok mellett bicikliút is épül. A Szamos-part rehabilitációja az önkormányzat által meghirdetett ötletbörze nyerteseinek tervei alapján történik meg. A tervek szerint a Szamos Donát negyedi szakaszán fasorokat ültet az önkormányzat, és jelentősen fejleszti a zöldövezetet.

A Szamos-part felújítására tavaly júniusban nemzetközi ötletbörzét hirdetett meg az önkormányzat. A verseny győzteseit tavaly októberben hirdették ki, a spanyol Práctica cég lett a nyertes. Az önkormányzat tanácsosi testülete tegnap megtartott rendkívüli ülésén jóváhagyta a partszakaszok felújításának övezeti városrendezési tervét (PUZ), így a polgármesteri hivatal előtt megnyílt a lehetőség arra, hogy EU-s támogatásra pályázzon. A tanácsosi testület ugyanakkor felhatalmazta a polgármesteri hivatalt arra, hogy a partszakasz rendezéséhez szükséges partnerségi szerződést kössön a Szamos–Tisza Vízügyi Igazgatósággal.

„Itt az ideje annak, hogy kihasználjuk a Szamos nyújtotta lehetőségeket és bevonjuk a folyópartot a kolozsváriak mindennapi életébe. Számomra szimpatikus ez a projekt, hiszen a funkcionalitáson túl nagy hangsúlyt fektettek a tervezők a zöldövezetre és a folyópart élővilágára is. Építőmérnökként előnyösnek tartom a gyalogos hidak számának növelését, hiszen a nyolc új gyalogos híd összeköt olyan övezeteket, amelyek eddig nem kapcsolódtak egymáshoz, például a Fellegvárat a Postakerttel” – mondta Nistor Dániel RMDSZ-es városi tanácsos. A tanácsos hozzátette, hogy a kivitelezést több lépés előzi meg, így egyelőre nem tudni, mikor kezdődnek el a munkálatok.

A terv nyolc partszakaszt alakítana át. A Rózsák parkját az oda vezető sétányba illesztenék be, és gyalogos híddal kötné össze a folyó túloldalán fekvő stranddal. Utóbbit szélesítenék, a szintjét megemelnék, és még több ember számára tennék elérhetővé. A legnagyobb kihívást a Sportcsarnok előtti tér jelenti, amit most parkoló buszok és személygépkocsik foglalnak el. Ide több növényt telepítenének, korcsolyapálya és karácsonyi vásár helyszíne lenne. Az építész szerint nagyon sok a kihasználatlan lehetőség, amelyek megvalósításával hozzájárulnának a főtéri zsúfoltság csökkentéséhez. 

A Fatönkök/La butuci parkot nagyobb zöldövezetté tennék. A Turlul/Muzicescu utcát kerékpársávval sétálóutcává változtatnák, a keskeny Jászai/Mamaia utcában pedig megszüntetnék a parkolósávot, amit biciklis és gyalogosövezetté alakítanának át. Az Astoria környéki parkoló helyére szintén gyalogos övezetet terveznek. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Meghalt Grendel Lajos író
"Kapzsisági illetéket" vet ki ...
Johannis bejelentette, hogy ezentúl ő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • „Minél több házból esténként világosság ...
  • Életműdíj, gumicukorból
  • Centenárium más szemszögből
  • Búcsú doktor Lőwy Károlytól
  • A lélekről beszélgettünk...