Uniós pénz a Néprajzi Múzeum korszerűsítésére
Vissza

Uniós pénz a Néprajzi Múzeum korszerűsítésére

A Kolozs Megyei Tanács uniós pénzből kívánja fedezni a Néprajzi Múzeum helyrehozatalának munkálatait. A megyei tanács már benyújtotta az országos elektronikus MySMIS 2014 rendszer keretében a Redut, Néprajzi Múzeum külsejének restaurálása elnevezésű projektet.

Ez annak köszönhetően vált lehetővé, hogy közzétették az 5.1. tengely specifikus tájékoztatóját, amely a romániai közhatóságok számára lehetővé teszi, hogy a közpénzből elkezdett befektetéseket folytassák, illetve befejezzék és elszámolhassák a már kivitelezett munkálatokat, amelyek az anyagi és szellemi kulturális örökség megőrzését, védelmét és népszerűsítését szolgálják. Kizárólag olyan befektetésekkel lehet pályázni, amelyeknél az átvétel még nem valósult meg. A megyei tanács 6,696 millió lejt, azaz 1,5 millió eurót szándékozik lehívni, ami nem csak a múzeum helyrehozatalát, hanem értékeinek digitalizálását is lehetővé teszi. Sikeres pályázat esetén a megyei tanács költségvetése 1,5 millió euróval gyarapszik.

– Minden lehetőséget kihasználunk újabb európai projektek benyújtására. Nyilvánvaló, hogy a lehívott uniós pénzalapokkal a megye költségvetését tehermentesítjük, és az így megmaradt költségvetésből más, a közösség számára fontos beruházásokat finanszírozhatnak – nyilatkozta Alin Tise, a Kolozs Megyei Tanács elnöke.  

A Befektetések Jóváhagyási Dokumentációjából (DALI) kiderült, hogy a volt Redut épülete rossz állapotban van, és sürgős helyreállítási munkálatokat igényel. A felújítás magába foglalja az összes külső és belső munkálatot, tetőjavítást, szigetelést, udvar helyrehozatalát stb. Ugyanakkor korszerű külső világítórendszert is üzembe helyeznek. A munkálatok befejezését követően Kolozsvár belvárosának egyik jelképes épülete még vonzóbbá válik a látogatók számára, és kiváló helyszíne lehet a kulturális eseményeknek a jövőben. Az épület Unió/Memorandumului utca felőli falának helyrehozatala az épület előtt naponta elhaladó több ezer ember biztonságát is szolgálja.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Paul McCartney musicalt ír egy ...
A világ tetején
A köztes lét földjén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ