Uniós pénz a Néprajzi Múzeum korszerűsítésére
Vissza

Uniós pénz a Néprajzi Múzeum korszerűsítésére

A Kolozs Megyei Tanács uniós pénzből kívánja fedezni a Néprajzi Múzeum helyrehozatalának munkálatait. A megyei tanács már benyújtotta az országos elektronikus MySMIS 2014 rendszer keretében a Redut, Néprajzi Múzeum külsejének restaurálása elnevezésű projektet.

Ez annak köszönhetően vált lehetővé, hogy közzétették az 5.1. tengely specifikus tájékoztatóját, amely a romániai közhatóságok számára lehetővé teszi, hogy a közpénzből elkezdett befektetéseket folytassák, illetve befejezzék és elszámolhassák a már kivitelezett munkálatokat, amelyek az anyagi és szellemi kulturális örökség megőrzését, védelmét és népszerűsítését szolgálják. Kizárólag olyan befektetésekkel lehet pályázni, amelyeknél az átvétel még nem valósult meg. A megyei tanács 6,696 millió lejt, azaz 1,5 millió eurót szándékozik lehívni, ami nem csak a múzeum helyrehozatalát, hanem értékeinek digitalizálását is lehetővé teszi. Sikeres pályázat esetén a megyei tanács költségvetése 1,5 millió euróval gyarapszik.

– Minden lehetőséget kihasználunk újabb európai projektek benyújtására. Nyilvánvaló, hogy a lehívott uniós pénzalapokkal a megye költségvetését tehermentesítjük, és az így megmaradt költségvetésből más, a közösség számára fontos beruházásokat finanszírozhatnak – nyilatkozta Alin Tise, a Kolozs Megyei Tanács elnöke.  

A Befektetések Jóváhagyási Dokumentációjából (DALI) kiderült, hogy a volt Redut épülete rossz állapotban van, és sürgős helyreállítási munkálatokat igényel. A felújítás magába foglalja az összes külső és belső munkálatot, tetőjavítást, szigetelést, udvar helyrehozatalát stb. Ugyanakkor korszerű külső világítórendszert is üzembe helyeznek. A munkálatok befejezését követően Kolozsvár belvárosának egyik jelképes épülete még vonzóbbá válik a látogatók számára, és kiváló helyszíne lehet a kulturális eseményeknek a jövőben. Az épület Unió/Memorandumului utca felőli falának helyrehozatala az épület előtt naponta elhaladó több ezer ember biztonságát is szolgálja.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Durva álhír, hogy tegnaptól szigorúbban ...
Kihallgatták Kövesit - Megkérdőjelezte ...
Bevezetik a vizet Kidébe, Mérába és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ