Uniós forrásból fejlesztenék a vízhálózatot
Vissza

Uniós forrásból fejlesztenék a vízhálózatot

A Szamos Vízügyi Rt., amelynek főrészvényese a Kolozs Megyei Tanács, szerződést kötött a kormány hatáskörébe tartozó Infrastruktúra Operatív Programjának Menedzsment Hatóságával a Kolozs és Szilágy megyei vízügyi és használtvíz-hálózat infrastruktúrájának fejlesztése érdekében. Alin Tişe a Kolozs Megyei Tanács elnöke szerint a 350 millió eurós projekt megvalósulása után a lehető legkorszerűbb víz- és csatornázási rendszerünk lesz, amelynek két megye lakossága látja a hasznát.

A szerződés megkötését az is indokolta, hogy az előkészítésre megszabott eredeti időszak három évvel kitolódik, és az új szerződés magába foglalja mind a finanszírozási pályázat és dokumentáció összeállításának határidejét, mind a finanszírozás megszerzése utáni időszakot, amikor a munkálatok odaítélési dokumentációjának összeállítása,  a szolgáltatói és szállítási szerződések megkötése zajlik.

A munkálatok során főleg a városi víz- és csatornahálózatot újítják fel, illetve olyan vidéki településekre is kiterjed a projekt, ahol a lakosok száma meghaladja a 2000-et. 

A szerződés összértéke 8,8 millió lej, amiből vissza nem térítendő uniós támogatás 7,49 millió lej. A kormány 1,2 millió lejjel, míg Kolozs megye 88.149 lejes önrésszel járul hozzá a nagyszabású terv megvalósulásához. Az új szerződés életbe léptetésének ideje 55 hónap.

A Szamos Vízügyi Rt.-nek ez az ötödik nagy befektetési projektje a POIM keretén belül. Ezen kívül a Kolozs Megyei Tanácsnak is szándékában áll 350 millió eurót lehívni a városi és a vidéki vízügyi infrastruktúra korszerűsítésére. Ezzel folytatni kívánják az 1997-2016 közötti időszakban elvégzett 330 millió eurós munkálatokat, amelynek célja, hogy a Csatlakozási Szerződés Környezetvédelmi Fejezetében előírt feltételnek megfeleljen az infrastruktúra, illetve a víz minőségének és a szakszolgáltatások javítása, az állampolgárok egészségét veszélyeztető kockázatok, a használtvíz kezelési árainak és a hálózati veszteségeknek a csökkentése.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasvári 100 – nem csak ...
Lezuhant egy katonai kiképzőgép
Átadták az írószövetség díjait

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ