Az AstraZeneca előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait
Vissza

Az AstraZeneca előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződéses esetek és az AstraZeneca vakcinája között, de a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Ezzel egy időben a brit gyógyszerfelügyelet is közölte: az AstraZeneca-vakcina előnyei meghaladják a kockázatokat.

A vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség közleményében kiemelte: a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyaga esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”. Az EMA értékelése alátámasztja, az AstraZeneca vakcinája biztonságos, és hatékonyan képes megelőzni a koronavírus okozta betegséget, csökkenti a kórházi kezelés és halálesetek kockázatát.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság szerdai tájékoztatása szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport koronavírus elleni vakcinájának előnyei a beoltottak óriási többsége számára változatlanul messze meghaladják az alkalmazásával járó esetleges kockázatokat. A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága ugyanakkor azt javasolja, hogy a 18-29 éves korosztálynak lehetőség szerint más oltóanyagokat ajánljanak fel.
June Raine vezérigazgató elmondta: az oltóanyagból március 31-ig 20,2 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában, és az e vakcinával beoltottak közül 79-nél jelentkeztek a vérrögképződés egy ritka típusának tünetei. Az érintettek közül 19-en meghaltak. Ezt azt jelenti, hogy egymillió beoltott közül négy ember esetében lehet észlelni megnövekedett vérrögképződési kockázatot.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...
Miniszterelnök: napi 115 ezer személyt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ