Újra betölti a jazz Kolozsvár utcáit
Vissza

Újra betölti a jazz Kolozsvár utcáit

Holnap kezdődik a Jazz in the Park fesztivál, június 21. és július 1. között a hazai és nemzetközi szinten elismert jazz-zenészek lépnek fel a Sétatéren, a Szamos-parton és a Kolozsvár utcáin felállított színpadokon, de lesznek koncertek Pataréten, a magyar operában, valamint a Művészeti Múzeumban is.

A kolozsvári szeméttelepet tavaly választották először koncerthelyszínné a fesztivál szervezői, idén, június 26-án, a szeméttelep szomszédságában a cimbalmos Marius Mihalache Band, a JazzyBIT és a szamosújvári Taraful lui Siminic lépnek fel 18:30-tól. A rendezvényre a Patarét környékén lakó 1500 személyt, illetve többezer kolozsvári lakost és turistát várnak. Az érdeklődők a szervezők által indított ingyenes buszjáratokkal közlekedhetnek Patarét és a város között, a buszok 17:30-tól a központból indulnak.

A fesztivált június 21-én a Buena Vista Social Club projekt alapítójának, a Kolozsvári Magyar Operában szervezett koncertje nyitja meg. A szervezők  június 22–27. között a Művészeti Múzeum udvarára hívják a közönséget, ahol fellép Alfa Mist, Richard Bona, Nik Bartsch’s Ronin, Soweto Kinch, Sona Jobarteh, és ugyanitt látható a MUSEcology – Byron, Lucia, a Silent Strike és a Muse Quartet közös produkciója.

A fesztivál első hétvégéjén, június 22–24. között, a Szamos-parton felállított színpadon a Jazz in the Park Nemzetközi Versenyre beválogatott művészek lépnek fel, míg június 25-én a MUSEcology további koncerteket ad a Deák Ferenc/Eroilor úton és Mátyás király szülőháza előtt.

Június 28. és július 1. között a fesztivál a Sétatérre költözik, a négy nap alatt a parkban felállított négy színpadon éjfélig szól a jazz. Az érdeklődők Nouvelle Vague, The Herbaliser, Forq, Bill Laurance, Fanfare Ciocârlia, Gallowstreet, Kroke, Moses X, Moonlight Breakfast, Iordache, Mop Mop, Luiza Zan Trio, Maria Casandra & Sorin Romanescu vagy Nicolas Simion Trio koncertjét hallgathatják meg.

Művészeti projektek támogatása

Ahogy eddig minden kiadáson, a Sétatéren, utcákon, a Szamos-parton és a Pataréten szervezett koncertekre a belépés ingyenes, míg az operában és a múzeumban zajló koncertekre jegyet kell váltani. Ám, ahogy a résztvevők már megszokhatták, idén is lehet vásárolni nem hivatalos jegyeket, amellyel a fesztivál Jazz in the Park Alapját támogatják. Ebből a fesztivál szervezői művészeti és kreatív projektek létrehozását, megvalósítását támogatják.

Idén a nem hivatalos jegyekből származó összegből hat, közösségi felhívásra érkezett, majd zsűrizett projektet támogatnak, ezekre a szervezők összesen 30 000 eurót szeretnének összegyűjteni. A támogatott projektek között találjuk: a Fata Știmei Apelor nevű, a technikai fejlődés és a természet közti konfliktust taglaló grafikai regényt; deCluj nevű makettekké átalakítható táblák kollekcióját; az An Almost Political Diary című, Lucia Mărneanu és Oana Hodade által kezdeményezett projektet; „Générique” Interactiv című, a jazz és elektronikus zenéből ihledődött koncertet, amelyet olyan helyen szerveznek, amely nemcsak koncerthelyszínként, hanem interkatív zenei installációként is funkcionál; Illustrated Facts About Transylvania modern turisztikai útikalauzt; valamint Fotopia Collective nevű dokumentarista fényképészet tematikában szervezett eseménysorozatot.

További információk a www.jazzinthepark.ro weboldalon, valamit a rendezvény Facebook oldalán található.

(Borítókép: Az utcazene elengedhetetlen „kelléke” a fesztiválnak. Fotó: Facebook/Jazz in the Park)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
Felszólítják a kormányt a liberálisok, ...
Tăriceanuék visszatérnének az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ