Újra a bukaresti csendőrség főnöke lesz a hírhedt Cucoş
Vissza

Újra a bukaresti csendőrség főnöke lesz a hírhedt Cucoş

Visszatér a bukaresti csendőrség élére a hírhedt Sebastian Cucoş ezredes, a Román Csendőrség főfelügyelő-helyettese – értesült a Hotnews hírportál belügyminisztériumi forrásoktól.

Cucoş a Román Csendőrség főnöke volt még tavaly augusztus 10-én, amikor a rendfenntartó erők botozással és könnygázzal oszlatták fel a Victoriei-téren a több tízezer tüntetőt. Az erőszakba torkolló beavatkozásban négyszáz civil és tíz csendőr sérült meg. Több csendőrségi vezető, köztük Cucoş ellen is büntetőeljárás indult, tekintve, hogy gyakorlatilag ő vezényelte a tüntetőkre a csapatokat. Cucoş a belügyből származó információk szerint most lényegében visszatér a bukaresti csendőrség főigazgatóságának élére, ugyanis ebben a tisztségben tevékenykedett 2016 júniusa és 2017 augusztusa között. Az augusztus 10-re bejelentett újabb kormányellenes tüntetésen állítólag Cucoş nem lesz jelen, hogy a helyszínre rendelt csapatokat koordinálja, ugyanis pihenőszabadságon van – írta a Hotnews.

A bukaresti csendőrség élére kerülő Cucoş különben Laurenţiu Cazan őrnagyot váltja, aki meghatalmazott vezetőként látta el ezt a feladatot. Cazan szintén visszatér eredeti szolgálati helyére, a fővárosi csendőrség egyik rendfenntartó szolgálatának élére. A napokban egyébként az országos csendőrség vezetőjét, Cătălin Ionuţ Sindilét is leváltották, a testület vezetésére Constantin Floreát, a Dolj megyei csendőrség főnökét nevezték ki.

Sebastian Cucoş tavaly augusztus 14-én, tehát mindössze négy nappal a bukaresti erőszakcselekmények után tett sajtónyilatkozatában mindenkit biztosított arról, hogy „a csendőrség a kötelességét tette” és „tiszteletet érdemel.” Felhívta az állampolgárok figyelmét arra is, ne felejtsék el, „kik mentik meg őket árvizek esetén”, és nyugalomra intett mindenkit. A csendőrezredes ellen 2018. szeptember 21-én emeltek vádat az ügyészek hivatali visszaélésben való bűnrészességért, valamint az augusztus 10-i erőszakos rendfenntartói beavatkozásban való „helytelen” részvételért. Bűnrészességgel vádolták a már említett Sindilét és Cazant is.Cucoşnak, aki egyébként korábban Koszovóban is szolgálatot teljesített, szerepet szántak idén az úzvölgyi beavatkozásban is: júniusban a csendőrség hivatalosan is megerősítette, hogy az egykori csendőrparancsnok megbízást kapott a katonatemetőhöz kivezényelt alakulat tevékenységének koordinálására.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót
Koronavírus az Apáczaiban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ