Újabb zöld jelzést kapott az offshore-törvény tervezete
Simion meglökdöste az energetikai minisztert
Simion meglökdöste az energetikai minisztert
Vissza

Újabb zöld jelzést kapott az offshore-törvény tervezete

Kedvezően véleményezte keddi összevont ülésén a képviselőház költségvetési és ipari bizottsága az offshore-törvény tervezetét – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. A bizottsági tagok többsége támogatta a pozitív véleményezést, csak a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) négy törvényhozója szavazott ellene.

A tervezet vitáján részt vevő energiaügyi miniszter hangsúlyozta, amint elkezdődik a fekete-tengeri gáz kitermelése, Románia több gázt fog termelni, mint amennyit fel tud használni.

„2026 végéig, 2027-ig van időnk úgy felkészülni, hogy minél nagyobb mennyiséget fogyasszunk el itthon, és egyben regionális energiabiztonsági szolgáltatóvá válunk” – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a tervezetet a koalíciós pártok vezetői kezdeményezték, miután a 2018-ban elfogadott jogszabály voltaképpen blokkolta a fekete-tengeri beruházásokat.

„Ez a tervezet kimozdít a patthelyzetből, stabil és kiszámítható törvényi keretet biztosít” – nyomatékosította.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Cristina Prună úgy vélte, korábban el kellett volna fogadni a módosításokat, ugyanakkor szorgalmazta, hogy a földgázkitermelésből az államot megillető bevételt irányítsák a nyugdíjrendszer második pillérébe.

„Ne politikai szempontok alapján történjen a pénz elosztása, hanem a jövő nemzedékére gondolva” – fogalmazott.

Radu Popa szociáldemokrata párti képviselő kiemelte, azért fontos elfogadni a tervezetet, hogy Románia ne függjön az orosz gáztól.

„A törvényt el kell fogadnia a parlamentnek. Van még javítanivaló rajta, de ha nem megy át, továbbra sem kezdődhetnek el a kitermelési beruházások” – emelte ki.

Az AUR alsóházi frakcióvezetője, George Simion felszólalásában kijelentette: rendkívül fontos törvényről van szó, ezért nem érti, „mi okból kell ennyire sietni” a parlamenti elfogadással. Emellett azt is kifogásolta, hogy – amint fogalmazott – „a Fekete-tengerből kitermelt gázzal magáncégek fognak kereskedni”.

A Digi24 tévé beszámolója szerint az ülés végén Simion agresszíven lépett fel az energetikai miniszterrel szemben, akivel szóváltásba keveredett, és „meglökdöste”.

A 2018/256-os törvényt módosító és kiegészítő tervezetet a szenátus már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavaz majd róla. A jogszabály-javaslat szerepel a plénum e heti napirendjén.

(Fotó: Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ