Újabb sertéspestis-gócot szüntettek meg Szatmár megyében
Vissza

Újabb sertéspestis-gócot szüntettek meg Szatmár megyében

Ma semlegesítették azt az afrikai sertéspestises fertőzésgócot, amelyet július elején diagnosztizáltak a Szatmár megyei Tasnádszarvadon – közölte az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

A vírus eltűnését a hatóság Szatmár megyei kirendeltsége állapította meg a településen, illetve annak 10 kilométeres körzetében levett 1581 laborminta vizsgálata alapján.

Tasnádszarvad legveszélyeztetettebb helyszínein szigorú fertőtlenítési munkálatokat végeztek, és megtiltották a bejárást a gazdaságokba.

„A Szatmár megyei DSVSA ezúton köszöni a környék lakóinak, az állattartóknak, hogy megértették az intézkedés szükségességét, és támogatták a hatóságot a szükséges intézkedések foganatosításában. Újfent felszólítjuk a lakosságot, továbbra is támogassák a hatóságokat az intézkedések betartatásában, hogy az afrikai sertéspestis vírusának terjedését és a betegség hatásait korlátozzuk” – áll a közleményben.

Ha egy sertés a betegség jeleit mutatja, a gazdák azonnal kötelesek szólni a hatóságnak. „Minden gyanús állatot fel kell áldozni és meg kell semmisíteni, a gazdákat a hatályos törvények alapján kártalanítja majd az állam” – közölte az ANSVSA.

„Leszögezzük, hogy az afrikai sertéspestis emberre a legkisebb mértékben sem veszélyes, a társadalom és a gazdaság szintjén azonban súlyos károkat képes okozni” – írja a hatóság.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Babérkoszorús örökség: családi ...
Egyenesbe kerülhet a kerékpárutak ...
Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3