Újabb rekordot döntött a fertőzések száma Romániában - több mint 600 megbetegedés
Vissza

Újabb rekordot döntött a fertőzések száma Romániában - több mint 600 megbetegedés

A legutóbbi tájékoztatás óta 614 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 30 789-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), ezzel újabb rekordot döntött a koronavírusos esetszám. Jelenleg 240 beteget ápolnak az intenzív osztályon.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a fertőzöttek közül 22 574 személyt kiengedtek a kórházból, közülük 20 969-et gyógyultnak nyilvánítottak, 1605-en pedig tünetmentesek, így ők tíz nap után elhagyhatták a kórházat. Ez idáig 809 663 koronavírus tesztet végzetek el Romániában.

Az elmúlt 24 órában 17, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Ezzel 1834-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

A GCS adatai szerint a július 8-a 10 óra és július 9-e 10 óra között eltelt 24 órában 13 férfi és 4 nő elhalálozását jelentették. Őket Argeş, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Dâmboviţa, Galac, Gorj, Kolozs, Tulcea és Vrancea megyei, illetve bukaresti kórházakban kezelték.

A halálos áldozatok közül egy személy 30 és 39 év közötti, három 50 és 59 év közötti, öt 60 és 69 év közötti, négy 70 és 79 év közötti, négy pedig 80 éven felüli volt. A 17 halálos áldozat közül 16-an más betegségekben is szenvedtek.

A GCS csütörtöki jelentése szerint 5104-re tehető a diaszpórában élő, igazoltan koronavírusos román állampolgárok száma, a haláleseteké pedig továbbra is 122.

A külföldön élő, igazoltan koronavírusos román állampolgárok közül 2275-öt Németországban diagnosztizáltak, 1885-öt Olaszországban, 561-et Spanyolországban, 115-öt Franciaországban, 97-et Nagy-Britanniában, 28-at Hollandiában, 6-ot Japánban, 105-öt Ausztriában, 3-at az Amerikai Egyesült Államokban, 3-at Belgiumban, kettőt-kettőt Görögországban, Namíbiában, Indonéziában, Svájcban, Törökországban, Izlandon és Fehéroroszországban, valamint egyet-egyet Írországban, Luxemburgban, Svédországban, Argentínában, Tunéziában, az Egyesült Arab Emírségekben, Máltán, Brazíliában, Indiában, Bulgáriában, Kazahsztánban, Ukrajnában.

A koronavírus-járvány kitörése óta 122 igazoltan fertőzött román állampolgár halt meg külföldön: 43 az Egyesült Királyságban, 31 Olaszországban, 19 Franciaországban, 9 Spanyolországban, 14 Németországban, 2 Belgiumban, egy Svédországban, egy Svájcban, egy az Amerikai Egyesült Államokban, egy Brazíliában.

A külföldön élő, koronavírussal fertőzött románok közül eddig 72-t nyilvánítottak gyógyultnak: 50-et Németországban, 10-et Franciaországban, hatot Japánban, kettőt Indonéziában, kettőt Namíbiában, egyet Luxemburgban és egyet Tunéziában.

Az elmúlt 24 órában 1025 bírságot rótt ki a rendőrség és a csendőrség összesen 174 950 lej értékben a COVID-19 világjárvány enyhítésére és leküzdésére irányuló intézkedések megszegése miatt.

Az utóbbi 24 órában 395 hívás érkezett az 112-es egységes segélyhívószámra a koronavírussal kapcsolatban, és 1176 hívást jegyeztek a 0800 800 358-as zöldszámon.

A GCS ismét felhívta a polgárok figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a 0800 800 358-as zöldszámon is kérhetnek információkat. A zöldszám nem sürgősségi szám, ez csak a tájékoztatást szolgálja, hétfőtől péntekig, 8 és 20 óra között hívható – nyomatékosították. A külföldön élő román állampolgárok a +4021 320 20 20 számon érdeklődhetnek a COVID-19-cel kapcsolatos tudnivalókról.

Július 8-ig összesen 1 562 755 koronavírusos megbetegedést jegyeztek Európában. A legtöbb eset az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban van.

Iohannis együttműködésre szólított fel

Klaus Iohannis államfő csütörtöki televíziós beszédében jóhiszemű együttműködésre szólította fel a politikustársadalmat és a különböző pártok befolyása alatt álló állami intézményeket, a sajtót és a civil társadalmat is.

"A vírus valóságos, nincs politikai színe, nem lehet törvénnyel betiltani, és nem is tűnik el csak attól, ha tagadják létezését" - szögezte le az államfő, ismételten felhívást intézve a parlamenthez, hogy mielőbb fogadja el a lakosság egészségének hatékony védelméhez szükséges jogszabályi keretet.

Az országban ugyanis jelenleg senkit sem lehet karanténra vagy kórházi elkülönítésre kényszeríteni, mert az alkotmánybíróság döntése miatt múlt pénteken hatályon kívül helyezték az erről szóló miniszteri rendeleteket. A joghézagot felszámolni hivatott, a kormány által hétfőn elfogadott törvénytervezetet a szociáldemokrata többségű parlamenti többség élesen bírálja, jelentősen módosítani akarja, ezért még nem szavazta meg.

 

Borítókép: Illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Puskás, a musical – előbemutató ...
A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
Tenisztorna a cseh fővárosban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ