Újabb ötéves mandátum Isărescunak
Vissza

Újabb ötéves mandátum Isărescunak

Újabb öt éves mandátummal bízta meg a parlament szerdai együttes ülésén Mugur Isărescut, aki immár hetedik megbízatását kapja, így 1990 óta rövid megszakítással folyamatosan ő vezeti a BNR-t.

A szakbizottsági meghallgatásokon a 69 éves Isărescut egyhangúlag megszavazták. A parlament egyúttal megválasztotta a Román Nemzeti Bank (BNR) új igazgatótanácsát is, amelynek új magyar tagja lesz Bálint Csaba személyében, akit az RMDSZ javasolt a tisztségre Nagy Ágnes helyett. A nagyváradi születésű Bálint Csaba az OTP Bank Románia makrogazdasági elemzője volt.

Isărescu kinevezése meglepetésnek számít, hiszen a jegybank kormányzóját hónapokon keresztül élesen bírálta a PSD vezetése, Liviu Dragnea volt pártelnökkel az élen. Azt vetették a szemére, hogy a BNR nem akadályozta meg az infláció növekedését és a lakosság által fizetett hitelek törlesztő részleteinek drágulását.

A PSD az aranytartalék kapcsán is konfliktusba került a jegybank vezetőségével, hiszen a szociálliberális kormánykoalíció a nemzeti bank vezetőségének akarata ellenére tavasszal megszavazta, hogy szállítsák haza a Londonban tárolt csaknem 104 tonna román aranytartalék 95 százalékát.

A PSD álláspontja Isărescu személyét illetően azt követően változott meg, hogy Liviu Dragneát május végén elítélték egy korrupciós perben, aki így kénytelen volt börtönbe vonulni. Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD új elnöke több kérdésben elhatárolódott a Dragnea által képviselt vonaltól, az egyik ilyen első döntése az volt, hogy a PSD mégis támogatja a kormányzó újabb öt évre szóló kinevezését a BNR élére.

Isărescut először 1990-ben a kormány nevezte ki a BNR kormányzójává, majd a parlament megerősítette ebben a tisztségben 1991-ben, 1998-ban, 2004-ben, 2009-ben és 2014-ben. Isărescu 1999 decembere és 2000 decembere között Románia miniszterelnöke is volt.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Laurenţiu Ţenţ az Országos ...
Bajnokok Ligája: tíz csapat küzd hat ...
Amikor kinő a zöld a tetőn: közösségi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ