Újabb nemzetközi rangsorban lett a BBTE a legjobb romániai egyetem
Vissza

Újabb nemzetközi rangsorban lett a BBTE a legjobb romániai egyetem

A romániai egyetemek közül ebben az évben is legelső a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a feltörekvő gazdaságú országok felsőoktatási intézményeiről összeállított Times Higer Education-Emerging Economies kiemelkedő nemzetközi rangsorban.

A BBTE a felmérésben részt vevő 378 egyetem közül a BBTE a 162. A rangsorban szereplő további hazai felsőoktatási intézmények: a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem, a Bukaresti Tudományegyetem, a jászvásári Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (mindhárom a 251-300. helyen), valamint a Temesvári Nyugati Tudományegyetem (a 201-250. helyen).

A BBTE ezt a romániai felsőoktatási rendszerben tapasztalható krónikus alulfinanszírozottság dacára érte el. A kolozsvári egyetem által felmutatott eredmény gyakran eléri és meg is haladja bizonyos nemzetközi egyetemek teljesítményét (főként Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa egyetemeinek viszonylatában), amelyek nagyobb léptékű anyagi támogatásban részesülnek.

A Times Higher Education-New Europe az úgynevezett Új Európát alkotó országok egyetemeinek teljesítményére vonatkozik, bevonva az összehasonlításba Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa azon 13 országát, amelyek 2004 után csatlakoztak az Európai Unióhoz (Bulgária, Csehország, Ciprus, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország). A brit Times Higher Education az egyetemek nemzetközi rangsorolásának egyik legösszetettebb és legtekintélyesebb listája, amelynek összeállításakor az oktatáshoz, a kutatáshoz, a társadalmi-gazdasági szférával ápolt viszonyhoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz fűződő kritériumokat veszik figyelembe.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Boc válasza: magyar felirat a ...
Kétszáz alkotást neveztek az 5. Magyar ...
A halhatatlan cirokseprű

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3