Újabb negyedszázados ünnep a Báthory Napokon
Vissza

Újabb negyedszázados ünnep a Báthory Napokon

A Báthory Napok, bár szokásosan szeptember utolsó teljes hétvégéjén zajlanak, idén mégis a megszokottnál kissé korábban elkezdődtek, hiszen ezúttal ismét az ifjúságot szólították meg elsőként a programok.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete, az EMKISZ a digitális világ veszélyeiről szervezett drámapedagógiai foglalkozást középiskolásoknak az EMKE Magyar Házban; a szervezet fiatal – de már felnőtt – vezetői a megszólítottakkal egyidős diákokat hívtak segítségül Kolozsvárról egy rövid előadás erejéig, ami kötetlen beszélgetéssel folytatódott Szabó Beáta pszichológus közreműködésével. Ezt a szép lassan már megszokottá váló, harmadik alkalommal megszervezett Könyvturi követte, ahol a könyvek válogatása mellett a diákok különféle játékokban mutathatták meg ügyességüket. Ezzel párhuzamosan az általános iskolások az Anyanyelvápolók Szövetsége szervezésében és vezetésével anyanyelvi licitjátékon mérhették össze tudásukat és rátermettségüket, taktikai képességüket a Báthory István Magyar Tannyelvű Általános Iskolában. A licitjáték mellett a kisebbek – de szüleik is – tesztlapok megoldásával tehették próbára anyanyelvi tudásukat. Sok évre tekint már vissza a Báthory Kupa Nemzetközi Sakkfesztivál is, amely szombaton délelőtt zajlott az iskola ebédlőjében, ám emellett a sporttevékenységek körét idén asztalitenisz-vetélkedővel is bővítették.

Nem hiányozhatnak a programból a művészetek

Pénteken kora délután, immár a megszokott forgatókönyv szerint, orvostovábbképzővel, mégpedig sorrendben a 25-ikkel kezdődtek a „felnőtt” Báthory Napok; a szakmai tanácskozás szombat délelőtt is folytatódott. A továbbképző a budapesti székhelyű MET (Magyar Egészségügyi Társaság) és az EME (Erdélyi Múzeum-Egyesület) orvostudományi szakosztálya társszervezésével jött létre és a Magyar Tudományos Akadémia támogatását is élvezte. A Magyar Egészségügyi Társaságnak a római katolikus közösségi házban összegyűlt helyi, erdélyi, magyarországi és felvidéki tagjai azonban nem csak ünnepelni érkeztek: a 25 éves konferenciát a szervezők az idén elhunyt Andrásofszky Barna doktor emlékének szentelték, aki amellett, hogy a MET alapító elnöke és lelke volt, szilágysági indíttatású: Szilágynagyfaluban született, és Szilágysomlyón járt iskolába. Az emlékezés mindemellett nem volt szomorú, hiszen az, hogy a néhány ezer lelket számláló magyar lakossággal rendelkező városban negyedszázada megszakítás nélkül tud szakmai konferenciát szervezni egy nem szakmai szervezet, nagy részben épp Andrásofszky Barna doktornak köszönhető. A továbbképző témája, amint ugyancsak kezdetektől megszokhatták a MET-es rendezvényekre járók, a szakma képviselői mellett a laikusok számára is érthető és élvezhető volt. Az Egészséges életmód – szülni és születni jó összefoglaló cím alatt Korzenszky Richárd tihanyi prior emeritus és Szarka Miklós budapesti lelkész az egész-ség, az egész ember, az egész család testi-lelki egészsége oldaláról közelítették meg a kérdést, Szabó Béla marosvásárhelyi nőgyógyász pedig a demográfiai folyamatok tükrében vázolta fel a nehézségeket. Kovács Tamás és Horváth Zsolt debreceni gyermekszakorvos, valamint a Budapestről érkezett Bálint Balázs szülész-nőgyó­gyász a szakma legújabb kérdéseiről beszélt – a neonatális ellátásról, újszülött mentorprogramról, valamint a természetes szülés lehetőségeiről a 21. században. Ahogy megfogalmazták: ebben a témában nincsenek laikusok, a gyermekszülés-születés (jó esetben) mindenkit érint. Természetesen nem hiányozhatott az idei konferenciáról sem az orvostörténeti előadás: Kiss László felvidéki orvostörténész a 200 évvel ezelőtt született, az anyák megmentőjeként tisztelt Semmelweis Ignác életútját mutatta be. Ezek után Széman Péter alapítványi elnök az országban egyetlen, 25 éve megszakítás nélkül évente megtartott, és kizárólag magyar nyelven zajló orvostovábbképző történetéről beszélt.

A művészetek sem hiányozhattak soha a Báthory Napok programjaiból. Idén két képzőművészeti kiállítást is megnyitottunk – mindkettő szilágysági származású művész munkáját tárta a közönség elé. Pénteken a katolikus közösségi házban Sallay Márton szilágysomlyói, igen fiatal, Budapesten tanuló képzőművész tárlatát tekinthették meg az érdeklődők, szombaton pedig az EMKE Magyar Házban a Katona György sarmasági és szilágysomlyói gyökerekkel is rendelkező festőművész alkotásaiból nyíló kiállítást mutatta be – alkotójuk jelenlétében – Rózsa Róbert zilahi tanítvány és művésztárs.  A művészeti programok sorában említjük azt a kis előadást is, amelynek keretében  A somlyói sárkány története című jelenetet tekinthették meg a nézők a Báthory István általános iskola diákjainak előadásában. 

Az ünnepségek sorozata a huszadik évéhez érkezett díjátadóval folytatódott, mely kitüntetést az alapítvány a Szilágyságban tevékenykedő, vagy innen elszakadt, de szülőföldje hírét öregbítő személyeknek ítél oda. A Szederinda citerazenekar bevezető játéka után Sallay Márta és Szász Béla táncbemutatója köszöntötte a Szilágysági Magyarok idei díjazottjait: Katona György festőművészt, Kovács Irén Erzsébet tanárt, tanügyi államtitkárt, Szabó K. István színi rendezőt, Thököly Vajk író-költőt. Idén posztumusz díjban részesült Csiszár Zsuzsa, Szilágy megye egyik legnagyobb hatású pedagógusa, aki életében semmilyen díjat nem volt hajlandó elfogadni. Az ez alkalommal odaítélt díjak tulajdonosaival együtt immár 110 arra érdemes, Szilágysághoz kapcsolódó kiváló személy léphetett be a Szi­lágysági Magyarok Pantheonjába – itt jegyezzük meg, hogy az első elismerést 1999-ben a már említett  Andrásofszky Barna kapta. Ugyancsak ez alkalommal adták át a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség ajánlására az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megítélt Kiváló Pedagógus díjat is, amelyet Sallay Károly nyugalmazott biológiatanár vehetett át.

A könnyedebb kikapcsolódást nyújtó, de igényes szórakozást kedvelők sem maradtak program nélkül: este a kolozsvári Operettissimo Együttes előadására zsúfolásig megtelt a városi kultúrház. A társulat musicalrészletekkel és a már hungarikumként elismert operett műfajából összeállított kétrészes műsorával valósággal elkápráztatta és magával ragadta közönségét. 

Báthory szobra előtt hajtott fejet és emlékezett az ünneplő közösség

Vasárnap reggel a szokásos programmal, de nem szokványos helyszínen kezdődött a nap: a testvérvárosok küldötteit, az oktatási minisztérium képviselőjét, a társszervezetek vezetőit, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus képviselőjét az EMKE Magyar Házban várták fogadásra, miután a polgármesteri hivatal idén ettől elzárkózott. Tíz órától a római katolikus plébániatemplomban, a 485 éve született Báthory István keresztelő-templomában, hagyományosan ökumenikus istentiszteleten adott hálát Szilágysomlyó magyarsága a 26. Báthory Napokért. A cserkészek szolgálata után a szobornál hajtott fejet és emlékezett meg koszorújával a helyi és környékbeli, valamint határainkon túli közösség, miután meghallgatta a Báthory Alapítvány elnökének, Széman Péternek, továbbá Seres Dénes képviselőnek és a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus konzuljának, Demeter Stefánia Katalinnak ünnepi beszédét. 

Miként az elmúlt években mindig, idén is megtisztelte ünnepünket jelenlétével a Nyírbátori Koncert Fúvószenekar, Fazakas Mihály karnaggyal az élen, valamint a Bátor Mazsorett Csoport (Kovácsné Molnár Nóra és Balla Erika vezetésével). 

A szervező Báthory István Alapítvány köszönetet mond minden résztvevőnek, külön köszönetet a rendezvény fő támogatóinak, a számos önkéntesnek, a diákoknak és a további támogatóknak, akik anyagi vagy terméktámogatást nyújtottak a napok színvonalas megszervezéséhez.

SZ. E. R.; SZ. R.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

III. liga 8. forduló: Dési győzelem a ...
Rálőttek egy ortodox papra a ...
Elhunyt Sir Sean Connery

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ