Újabb nagykiállítást lehet látogatni a Csíki Székely Múzeumban
Klasszikus mesterek nyomában – Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátaik
Klasszikus mesterek nyomában – Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátaik
Vissza

Újabb nagykiállítást lehet látogatni a Csíki Székely Múzeumban

A Csíki Székely Múzeum az erdélyi múzeumi szcéna fontos szereplőjeként, az elmúlt években olyan rangos kiállításokat valósított meg, mint Munkácsy Erdélyben, a Nagybányai Művésztelep, Egyiptom művészete, Rippl-Rónai József életműve, Csontváry művészete Erdélyben, vagy legutóbb a Művészek ágyúdörgésben – Erdély az első világháborúban.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Csíki Székely Múzeum közötti hagyományosan jó szakmai együttműködésnek köszönhetően május 17-én nyílt meg a Klasszikus mesterek nyomában – Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátaik című újabb nagykiállítás, amelynek kurátora Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese.

Az erdélyi viszonylatban előzmény nélküli kiállítás a 125 éve született Zsögödi Nagy Imre és ifjúkori pályatársai előtt kíván tisztelegni.

„Tudatosan helyezünk hangsúlyt Szőnyi István és különösen Aba-Novák Vilmos művészetére, ugyanis az útját kereső csíki művész a baráti szálak mellett szakmai példaképként tekintett rájuk. A budapesti Képzőművészeti Főiskola egykori növendékeiből verbuválódó »rézkarcoló nemzedék« emblematikus alakjait mutatja be tárlatunk. Elmondhatjuk, hogy a főként Szőnyi, Aba-Novák, Korb Erzsébet és Patkó Károly által képviselt magyarországi neoklasszicista csoport művészetét átfogó módon bemutató monstre kiállítás (Árkádia tájain. MNG, 2002) mellé teljes joggal zárkózik föl a mintegy hatvan alkotást összehangoló, jelenlegi kurátori koncepció. Törekedtünk arra, hogy néhány erdélyi párhuzamot, kapcsolódási pontot is felvillantsunk: ezért Jándi Dávid, Mágori Vargha Béla, Mund Hugó, Szolnay Sándor műveit is beválogattuk. Érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán szereplő fő művekkel együtt magángyűjtemények fontos darabjai is helyet kapnak a Mikó-vár termeiben”, olvasható a Csíki Székely Múzeum közleményében.

Kölcsönző intézmények: Budapest Történeti Múzeum, Fővárosi Képtár; Csíki Székely Múzeum (Csíkszereda); Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria (Budapest, MNG); Magyar Unitárius Egyház, Kolozsvár; Székely Nemzeti Múzeum (Sepsiszentgyörgy); Türr István Múzeum (Baja). Az intézmények mellett magángyűjtők is hozzájárultak a kiállítás létrejöttéhez.

A kiállítás augusztus 31-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban (Csíkszereda). Nyitvatartás: kedd-vasárnap – 9.00-17.00. Utolsó belépés zárás előtt 30 perccel.

Rendkívüli nyitvatartás: Múzeumok Éjszakája – június 23., szombat: 9.00-00.00

Csoportok érkezését, tárlatvezetésen vagy múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételi szándékot kérik előzetesen jelezni.

További részletekről a +40 266 372 024 telefonszámon, az info@csikimuzeum.ro e-mail címen, vagy a www.csikimuzeum.ro honlapon lehet érdeklődni.

Nagy Imre születésének 125. évfordulója alkalmából, a festőművész munkássága előtt még egy kiállítással tiszteleg a Csíki Székely Múzeum: a Nagy Imre otthona mellett kialakított, a művész nevét viselő galériában is látogatható egy alkotásaiból készült válogatás. A csíkszeredai Zsögödi Nagy Imre Galériában a május 15-én megnyitott Zsögödi Nagy Imre 125 című tárlat az eddigieknél különlegesebb, hiszen a művész alkotótevékenységét szakaszoltan bemutató befejezett művei mellett rengeteg rajz és vázlat került a kiállítás anyagába, amelyek Nagy Imre alkotómunkájának rejtett zugaiba is betekintést nyújtanak. A frissen restaurált galériában kialakított tárlat október 15-ig látogatható, keddtől péntekig 9 és 17 óra között.

EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trump nagy sikernek tartja a szíriai ...
Domokos Miklós: „Kinevettük a rettegett ...
Idősbarát programsorozat Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ