Újabb korrupciós per indult 2017-es amerikai útja miatt Liviu Dragnea ellen
Vissza

Újabb korrupciós per indult 2017-es amerikai útja miatt Liviu Dragnea ellen

Újabb ügyben emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn a két éve bebörtönzött Liviu Dragnea volt szociáldemokrata házelnök ellen, aki a gyanú szerint befolyásával üzérkedve érte el, hogy 2017 januárjában részt vehetett egy washingtoni ünnepi vacsorán, amelyet Donald Trump amerikai elnök beiktatása alkalmából rendeztek.

Dragnea a parlamenti választásokon 2016 decemberében történelmi győzelmet arató Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként akkor az ország legnagyobb hatalmú politikusának számított, akinek csak azért kellett "megelégednie" a házelnöki tisztséggel, mert priusza miatt nem lehetett miniszterelnök.

Liviu Dragnea a nagypolitikában addig ismeretlen, néhány héttel korábban beiktatott Sorin Grindeanu miniszterelnökkel együtt utazott 2017 januárjában többnapos látogatásra Washingtonba, a beiktatási bizottság alelnökének, Elliot Broidynak a meghívására hivatkozva. Az ellenzéki sajtó azonban rámutatott: a két szociáldemokrata politikus olyan eseményeken vett részt, amelyekre - százezer és egymillió dollár közötti összegekért - bárki jegyet válthatott a beiktatási bizottságnál.

Dragnea akkoriban buta hazugságnak nevezte azt a sajtóértesülést, miszerint egymillió dollárt fizetett a Trumppal készült közös fotóért - idézte fel a Mediafax hírügynökség. A DNA hétfői közleménye szerint valójában nem egymillió, csak 250 ezer dollárba került a beiktatási vacsorára szóló meghívó, amelyet a vádhatóság szerint Dragnea egy katonai és hírszerzési területen érdekelt román üzletemberrel fizettetett ki, támogatást ígérve számára üzleti érdekeinek érvényesítéséhez.

A DNA két másik gyanúsított ellen is vádat emelt, akik állítólag további 100 ezer dollár értékben vásároltak a PSD-elnök számára lobbiszolgáltatást annak érdekében, hogy Dragnea magas rangú amerikai tisztségviselőkkel találkozzék. Egyikük, Gheorghe Dimitrescu igyekezetét Dragnea azzal hálálta meg, hogy kieszközölte főkonzuli kinevezését Románia bonni képviselete élére.

Az anyagi kár megtérítése érdekében a DNA Dragnea több ingatlanára vagyonzárat vetett ki. Az ügyet a bukaresti törvényszék tárgyalja.

Dragnea két éve kezdte meg hivatali visszaélésre történő felbujtásért kiszabott három és fél éves börtönbüntetésének letöltését. Feltételes szabadlábra helyezési kérelmét három hete első fokon elutasította a bíróság, fellebbezését szerdán tárgyalja a bukaresti törvényszék.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta ...
Kedvezményes repülőjegyek európai, ...
Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ