Újabb házkutatások – az ügyben Cioabă király is érintett
Vissza

Újabb házkutatások – az ügyben Cioabă király is érintett

Csaknem harminc házkutatás zajlott szerda reggel nyolc megyében és Bukarestben egy több mint 5 millió eurós adócsalás ügyében. A házkutatások érintik Cioabă királyt is.

A Mehedinți megyei rendőrök és a rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának rendőrei 28 házkutatást tartanak olyan személyeknél, akik kapcsán fennáll a gyanú, hogy gazdasági bűncselekmények révén 5 millió eurót meghaladó kárt okoztak.

Házkutatások zajlanak Mehedinți, Temes, Argeș, Kolozs, Szeben, Hunyad, Dolj és Gorj megyében, valamint Bukarestben olyan személyeknél, akiket adócsalással és pénzmosással gyanúsítanak.

Az eddigi nyomozás eredményei szerint 2009–2014. között több cég képviselői egy olyan gazdasági körforgást hoztak létre, ami segítette őket abban, hogy elkerüljék az adófizetést. Cégjeik könyvelésébe fiktív számlákat vezethettek be összesen 18,4 millió euró értékben, ami mesterségesen csökkentette a befizetendő adó értékét, továbbá növelte a visszajáró áfát.

Később ezeket a pénzösszegeket „tisztára mosták” a cégek segítségével: rendszeresen tettek be a bankba különböző összegeket, amiket vagy azonnal ki is vettek, vagy megforgattak a cégek bankszámláin, így próbálva meg elpalástolni, hogy törvénytelenül jutottak a pénz birtokába.

32 személyt állítanak elő kihallgatásra a Mehedinți megyei rendőrség székházában, köztük Sighişoara Cioabăt, a romakirály feleségét. „Egy olyan cégről van szó, mellyel dolgozott a feleségem Strehaián, valami árut vásároltunk tőlük, őket ellenőrzik, és eljöttek hozzánk”. Elmondta továbbá, hogy a felesége a strehaiai cégtől ólmot és ólomhulladékot vásárolt, a rendőrök pedig úgy ítélik meg, hogy ezek az adás-vételek fiktívek.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

In memoriam Práda Jánky Ilona (1933 ...
Török választások - Erdogan győzelmét ...
Szavakon az emlékezet*

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ