Újabb EU-csúcs jövő héten: nincs megállapodás a tisztségekről
Vissza

Újabb EU-csúcs jövő héten: nincs megállapodás a tisztségekről

Nem sikerült megállapodni az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről a tagállami vezetők brüsszeli csúcsértekezletén, ezért jövő vasárnap újabb találkozót tartanak – jelentette be az Európai Tanács (ET) elnöke. „Egyelőre egy átmeneti, várakozási időszakban vagyunk, nyitott lehetőségekkel” – nyilatkozta lapunknak Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő.

Weber esélye csökken, Orbán szerint ez jó hír

Donald Tusk sajtóértekezletén arról számolt be, hogy az egyeztetésen nem sorakozott fel a többség az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére jelöltek egyike mögött sem. Mint közölte, a megüresedő uniós vezetői posztokról egyfajta „csomagban” kell megegyezni, amely tükrözi a közösség sokszínűségét.

Merkel is kihátrált a csúcsjelölt mögül

Hozzátette: a június 30-i rendkívüli EU-csúcsig folytatódnak a megbeszélések, nemcsak a tagállamok között, hanem az európai parlamenti frakciókkal is.

Angela Merkel német kancellár a találkozó első munkanapját követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, noha nem született döntés az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről, jobb még néhány napot várni, és folytatni a tárgyalásokat, mintsem elhamarkodott döntéseket hozni.

„Közös megoldást akarunk az Európai Parlamenttel, semmilyen körülmények között sem akarunk válsághelyzetet teremteni” – fogalmazott.

Emmanuel Macron francia elnök újságíróknak adott nyilatkozatában leszögezte, Európának meg kell mutatnia, hogy egységet tud mutatni úgy, hogy minden fél szem előtt tartja saját és az unió érdekeit. Az ET által, az uniós intézmények élére javasolt „asztalra került mindhárom nevet kizárták, ami lehetővé teszi, hogy újraindítsuk a folyamatot” – mondta.

Juri Ratas észt miniszterelnök távozásakor azonban azt mondta, senkit sem zártak ki az uniós bizottság vezető tisztségére aspiráló jelöltek közül, még minden név az asztalon van. Reményét fejezte ki, hogy a következő vasárnap megoldás születhet a bizottsági elnök személyét illetően.

Az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére szóba kerülő néppárti csúcsjelölt, a német Manfred Weber esélyei, úgy tűnik, a minimálisra csökkentek, miután Angela Merkel is kihátrálni látszik mögüle, véli a Spiegel. A lap szerint ugyanakkor a többi csúcsjelöltet a német kancellár és a Néppárt blokkolhatja. Nincs jobb helyzetben a liberálisok jelöltje, Margrethe Vestager, valamint a szociáldemokraták jelöltje, Frans Timmermans sem. Merkel állítólag azt mondta: ha Weber nem marad versenyben, akkor a másik két csúcsjelöltnek is ki kell szállnia.

A Financial Times brit napilap szerint Manfred Weber európai néppárti listavezető szorult helyzetben van ugyan, de még nem „végezték ki” a jelöltségét. Névtelenséget kérő diplomáciai forrásokra hivatkozva szintén arról számol be, hogy a tönk szélére jutott a teljes csúcsjelölti rendszer, Weber bukása pedig magával rántaná két riválisát, a szociáldemokrata listavezetőt, Frans Timmermanst, illetve a liberális-centrista jelöltet, Margrethe Vestagert is.

Szakértők azt remélik, hogy a jövő vasárnapi rendkívüli EU-csúcson sikerül megállapodásra jutni a tisztújításról, miután több tagországi vezetőnek, például Angela Merkel német kancellárnak és Emmanuel Macron francia elnöknek lesz alkalma szűkkörűen egyeztetni a G20-as országcsoport június 28–29-i japán csúcsértekezletén, mások szerint viszont ennél is tovább húzódhat a folyamat.

Merkel néhány héttel ezelőtt meglepte kollégáit azzal, hogy milyen határozottan kiállt Weber mellett, mostanra azonban megnyitotta a kaput az alternatív jelöltek előtt. Említésre méltó az is, hogy sajtótájékoztatóin a kancellár sem a csütörtöki EU-csúcs előtt, sem utána nem említette név szerint egyszer sem a bajor politikust – mutattak rá a FT.

Továbbra is kiáll Manfred Weber európai bizottsági elnökké jelölése mellett a bajor politikus pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU). „Az Európai Unió tagállami vezetőinek megállapodás nélkül véget ért brüsszeli csúcstalálkozója „csalódást keltő” – írta Markus Söder bajor kormányfő. „Manfred Weber az Európai Bizottság demokratikusan legitimált elnöke”, hiszen „ő és az Európai Néppárt (EPP) szerezte a legtöbb szavazatot, a szocialistáknak és a liberálisoknak véget kell vetniük a blokádnak, különben saját magát gyengíti a demokratikus Európa” – tette hozzá utalva arra, hogy csütörtökön, az EU-csúcs előtt az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata és liberális frakciója is jelezte, hogy nem szavaznák meg a néppárti Webert bizottsági elnöknek, ha őt jelölné a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács (ET).

„Botrány, amit Weber úrral művelnek, nem ezt érdemli, és én védeni fogom a végsőkig” – értékelte a fejleményt Joseph Daul, az EPP elnöke is.

A Die Welt szerint minden szinten „blokkolják” egymást a pro és a kontra Weber erők. Erről Emmanuel Macron francia elnök „gondoskodott”, Angela Merkel német kancellár így elveszítette a francia államfővel folytatott hatalmi küzdelem első fordulóját.

„A Merkel–Marcon mérkőzés állása 0:1” – írta a Die Welt, megjegyezve, hogy „mérgezett a légkör” a német és a francia vezető viszonyában, és Berlinben „bizarr provokációként” élték meg Macron javaslatát, miszerint Weber helyett inkább Merkelt kellene megválasztani bizottsági elnöknek, amely javaslatot a francia államfő annak tudatában tette, hogy a német kormányfő rövidesen vissza akar vonulni a politikából.

Azonban a „brüsszeli bazárban” még nem ért véget az egyezkedés, a Merkel–Macron összecsapás „fináléja” június 30-án lesz, amikor dönteni kellene mind az öt megüresedő uniós vezetői tisztség (bizottsági elnök, ET-elnök, EP-elnök, kül- és biztonságpolitikai főképviselő, az Európai Központi Bank elnöke) betöltéséről.

Egy másik vezető lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint viszont már szinte semmi esélye sincsen Webernek. „Pillanatnyilag valójában csak az szól mellette, hogy a neve hivatalosan még nem került le a napirendről” – írta a FAZ, megjegyezve: árulkodó, hogy Merkel már nem is beszélt róla az EU-csúcs után tartott tájékoztatóján, és azt hangsúlyozta, hogy az ET nem akar „válságot” a tanács és a parlament közötti viszonyban.

Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ez jó hír Magyarországnak, mert a magyar emberek nem akarták őket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak Brüsszelben.

Vincze: még semmi sem dőlt el

Július 2-án megalakul az új EP, szükség lesz az elnökre...

Az Európai Unió (EU) fő tisztségeinek betöltésére szánt jelölteket illető tárgyalások egy hosszadalmas folyamat részei, másrészt nehéz elkülöníteni a valós híreket az úgynevezett teszthírektől, vagy azoktól a hírektől, amelyekkel elterelhetik a figyelmet a valóban esélyes jelöltekről – magyarázta lapunknak Vincze Loránt, a FUEN elnöke, aki az RMDSZ egyik európai parlamenti képviselőjeként képviseli majd a közösséget a júliusban megalakuló új Európai Parlamentben (EP).  „Egyelőre csak az nyilvánvaló, hogy még nincs megegyezés a fő tisztségek betöltését illetően, például az Európai Bizottság elnöki székére pályázó Manfred Weber jelölésének sikere sem tekinthető teljesen lefutottnak” – mondta Vincze Loránt. Hasonlóképpen az Európai Tanács vezetését illetően is nyitva állnak még a lehetőségek. Ami nehézséget okozhat, az lehet, hogy a jövő heti uniós csúcson sem tudnak majd a vezető pozíciókat illetően dönteni – tette hozzá a politikus. Mint mondta, július 2-án megalakul az új EP, ezért szükség lesz az elnökre, hogy a törvényhozói testület dolgozhasson. Mindamellett, aki ezt a tisztséget megkapja, nem lehet ugyanannak a pártcsaládnak a tagja, mint aki az EB-elnöke lesz. „Egyelőre egy átmeneti, várakozási időszakban vagyunk, nyitott lehetőségekkel” – állapította meg az EP-képviselő.

AZ EU KIZÁRJA A BREXIT-MEGÁLLAPODÁS ÚJRATÁRGYALÁSÁT                         Semmiképp nem tárgyalható újra a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés, ebben a bennmaradó tagállamok teljesen egységes álláspontot képviselnek továbbra is – szögezte le pénteken az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk a brüsszeli EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta: várakozással tekintenek a közös munka elébe a következő brit kormányfővel, el szeretnék kerülni az Egyesült Királyság rendezetlen kilépését, továbbá a lehető legszorosabb jövőbeli kapcsolatok kialakítására törekszenek. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: semmi újdonsággal nem tud szolgálni a Brexit ügyében, már sokszor elismételték, hogy a huszonhetek kizárják az újranyitását a már megkötött, de a londoni parlament által többszöri próbálkozásra sem ratifikált kiválási szerződésnek. Az EU tagállamainak vezetői csütörtökön kezdődött csúcstalálkozójuk pénteki, befejező napján utolsó napirendi pontként röviden megvitatták az Egyesült Királyság uniós kilépési folyamatának legfrissebb fejleményeit. Boris Johnson volt brit külügyminiszter és közvetlen utódja, Jeremy Hunt, a külügyi tárca jelenlegi vezetője verseng a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. Kettejük párharcának győztese lesz a következő brit miniszterelnök. A jelenlegi kormányfő, Theresa May három hete távozott a Konzervatív Párt éléről, mindenekelőtt amiatt, hogy a londoni alsóház az elmúlt hónapokban háromszor is visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
A kormány a mandátumát kockáztatva akar ...
Mintagyűjtemény Kalotaszegről

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ