Újabb botrány a koalícióban - Megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől az USR PLUS (FRISSÍTVE)
Vége a barátságnak? - Cîțunak elege lett Ion Stelian igazságügyi miniszterből is
Vége a barátságnak? - Cîțunak elege lett Ion Stelian igazságügyi miniszterből is
Vissza

Újabb botrány a koalícióban - Megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől az USR PLUS (FRISSÍTVE)

Az USR PLUS bojkottálta az estére összehívott második kormányülést, többek között arra hivatkozva, hogy a kormányrendeletet nem véleményezte Stelian Ion igazságügyi miniszter, aki viszont arra hivatkozott, hogy nem kapta meg a dokumentum eredeti példányát. A meghiúsult esti kormányülés után Citu bejelentette: az igazságügyi miniszter felmentését kérte Klaus Iohannis államfőtől. Hozzátette: nem fogadhat el Románia kormányában olyan minisztereket, akik szembefordulnak az ország modernizálásával. Erre reagálva az USR PLUS éjfél után kiadott közleményében kijelentette: támogatni fognak egy Florin Cîțu elleni esetleges bizalmatlansági indítványt.

Az USR PLUS arra kérte a koalíciós partnereket, hogy vegyék tudomásul: a Cîțu-kabinetnek megszűnt a többségi parlamenti támogatása, és kezdjenek tárgyalásokat egy új miniszterelnökjelöltről, egy új kormány megalakításáról.

"Ha az új miniszterelnökről szóló koalíciós tárgyalások nem vezetnek eredményre, az USR PLUS támogatni fog egy, a Cîțu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt" - áll a hajnalban kiadott közleményben.

A pártszövetség azt is közölte, hogy az új kormányba is a szerda este leváltott Stelian Iont jelölik igazságügy-miniszternek, akit támogatnak az igazságügyi reform folytatásában.

Előzmények: 

Az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny országos befektetési terv kiváltotta nézeteltérések miatt a szerdai kormányülést fel kellett függeszteni. Az USR PLUS szerint Florin Cîţu miniszterelnök előzetes egyeztetés nélkül tűzte napirendre az említett befektetési tervet, amelyet a párt illetékes miniszterei még nem hagytak jóvá. Az USR PLUS nehezményezi, amiért a kormányfő „kész tények elé akarta állítani őket”. Az RMDSZ szerint azonban az USR PLUS ezzel csak zsarolja koalíciós partnereit.

Dacian Cioloş, az USR PLUS társelnöke szerint a koalícióban az a megállapodás született, hogy a projekt nem kerül a kormány napirendjére mindaddig, amíg nem tisztázódnak az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolásának részletei. (Ismeretes, a SIIJ felszámolásának módjáról az RMDSZ és az USR-PLUS elképzelése homlokegyenest eltér, jelenleg az ügy emiatt holtvágányon van.)

"Ha kész tények elé állítjuk egymást, azt jelenti, hogy nem akarunk közösen építkezni" - fogalmazott. Cioloș ugyanakkor cáfolta a zsarolás vádját, miszerint az USR PLUS addig blokkolja a Saligny-tervet, amíg nem születik meg a pártjuk által remélt döntés a SIIJ felszámolásáról. "A minisztériumi jóváhagyásoknak nincs semmi közük a pártok politikai álláspontjához" - nyomatékosította.

Cioloș szerint az alakulat nem fog bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen, de minisztereiknek nincs keresnivalójuk egy olyan kormányban, amelyikben nem tartják tiszteletben az álláspontjukat.

A párt másik társelnöke, Dan Barna leszögezte, "potenciálisan sérülhet" a koalíciós pártok által aláírt együttműködési megállapodás. Reményét fejezte ki, hogy megtalálják a legjobb megoldást a koalíción belül „legalább a funkcionális együttműködés" fenntartása érdekében.

Florin Cîţu elmondta: egyetért az USR minden ajánlásával az Anghel Saligny beruházási tervvel kapcsolatban, a tervezetet pedig csakis abban az esetben fogadják el a szerdai kormányülésen, ha az a véleményezési eljárás minden szakaszán átment. Hozzátette: a kormány főtitkárságán szerdán arról tájékoztatták, hogy a tervezet véleményezése az előírások tiszteletben tartásával megtörtént, csak a pénzügyminisztériumnak a tárcavezetők véleményezéséhez fűzött megjegyzései vannak még feldolgozás alatt, de szerda este 7-ig ez is megtörténik, akkor majd elfogadják a tervet.

Újságíró kérdésre, hogy abban az esetben is elfogadják-e a tervezetet, ha ennek az az ára, hogy az USR PLUS kilép a kormányból, Cîțu azt felelte: „Ez a tervezet át fog menni. Ha megvan minden véleményezés és teljesült minden eljárás, át fog menni. Én nem hiszem, hogy van olyan miniszter, aki visszaélne tisztségével és nem tenné, ami a kötelessége. Nem hiszem, hogy van ilyen Románia kormányában. A koalícióból való kilépéssel való fenyegetőzések jönnek-mennek, két nappal ezelőtt még azt mondták, hogy nem lépnek ki…”, fogalmazott.

„A kormányülést félbe kellett szakítani, mert az USR PLUS keresztbe tett az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny programnak. Ez az a keretprogram, amely 50 milliárd lejt biztosítana fejlesztésekre a helyi közösségeknek, önkormányzatoknak. Nem az RMDSZ-nek, nem a PNL-nek, nem az USR PLUS-nak vagy épp a PSD-nek!”, kommentálta Kelemen Hunor a kormányülésen történteket.

„Mi a kormányban a párbeszédet tekintettük, tekintjük most is a munka alapjának. Ugyanezt várjuk el a koalíciós partnereinktől, így az USR PLUS-tól is. Amit viszont nem tudunk elfogadni, hogy saját érdekeiket fontosabbnak tartsák az ország érdekeinél, azt meg kiváltképp nem, hogy zsaroljanak. Mert amire sehol a világon nem lehet a politikában partnerséget építeni, az a zsarolás!

Nem tudjuk elfogadni, hogy miközben 22 ezer kilométer megyei és több mint 27 ezer kilométer helyi érdekeltségű út szorul felújításra, hogy miközben a települések 57 százalékában még mindig nincs csatornahálózat, 27 százalékuk pedig továbbra sincs rákötve a vízhálózatra, az USR PLUS annyit mondjon: a helyi közösségeknek és településeknek csak akkor jár 50 milliárd lej fejlesztésekre, ha az RMDSZ úgy fogadja el a SIIJ felszámolására vonatkozó javaslatot, ahogyan ők akarják.

Lehet, hogy az USR PLUS-nak nem fontos a helyi közösségek fejlesztése. Mégis azt remélem, hogy megemberelik magukat, este 19 órakor pedig úgy csatlakoznak a kormányüléshez, hogy tisztában lesznek a kormányzás felelősségével: azzal, hogy ha számukra nem is prioritás, de a kormánynak kötelessége felzárkóztatnia a közösségeket!”, vélekedett.

Elemzők szerint Cîțunak a közelgő pártkongresszus miatt vált halaszthatatlanná a terv elfogadása, amely komoly összegeket irányoz elő a polgármestereknek helyi projektek finanszírozására. A liberális önkormányzati vezetők részéről nagy nyomás nehezedik a kormányfőre. A polgármesterek attól tették függővé Cîțu pártelnökjelöltségének a támogatásukat, ha a kormányfő beváltja a Saligny-tervben testet öltött ígéreteit.

Az USR PLUS szerint a Saligny-projekt kész rablás, akár a szociáldemokrata párti Liviu Dragnea idején. “Az ország fejlesztését nem úgy lehet elérni, hogy megtömjük a helyi potentátok zsebét!”, bírálja a befektetési tervet az USR PLUS.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • A bili esete a Hóstáttal
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre