Újabb Arany Pálmát érhet Mungiunak az R. M. N.
Vissza

Újabb Arany Pálmát érhet Mungiunak az R. M. N.

Bár eddig csupán nyolc filmrendezőnek sikerült többször is elvinnie az Arany Pálma díjat, könnyen megeshet, hogy a kilencedik éppen Cristian Mungiu lesz. A neves filmrendező ditrói pékek történetéből ihletett, többnyire Torockón forgatott legújabb, R. M. N. című filmjét szombaton mutatták be nagy sikerrel a 75. Cannes-i Filmfesztiválon. Az idegengyűlöletet egy kis erdélyi falu kereteiben feldolgozó alkotást a nemzetközi sajtó azóta a nagydíj esélyeseként emlegeti.

A Cannes-ban többszörösen díjazott román rendező a kommunista abortusztilalmat feldolgozó 4 hónap, 3 hét és 2 nap című filmjéért 2007-ben kapott Arany Pálma díjat, az idén pedig R. M. N. című alkotását hívták meg a versenyprogramba. A több erdélyi településen, főleg Torockón forgatott film főszereplője a karácsonyra erdélyi szülőfalujába hazatérő harmincas Mátyás, aki Németországban vendégmunkás. Aggódik a nélküle nevelkedő kisfia (Rudi), titkos szerelme (Csilla) és magára maradt apja (Ottó) miatt, és igyekszik kivenni a részét fia neveléséből. A személyes küzdelmeket közösségi konfliktusok is tetézik, amikor új munkások érkeznek a helyi pékségbe.

A fesztiválon francia, angol és román nyelven megszólaló Cristian Mungiu hangsúlyozta: a film nemcsak a helyszínéül elképzelt erdélyi faluról és lakóiról szól, hanem mindannyiunkról. „Bár magasabbrendű és különösen intelligens állatoknak tekintjük magunkat, nem tudom, ha mai helyzetünk megengedi, hogy tisztességesen tükörbe nézve azt mondhassuk, tetszik, amit látunk” – fejtette ki a rendező, akinek Tilda Swinton is tapsolt a vetítésen.

A cannes-i vörös szőnyegen Mungiu mellett felvonult az R. M. N. négy színésze is, köztük Moldován Orsolya. „A híres vörös szőnyegen romániai magyar színésznőként Széles Anna 1965-ös jelenléte után kolléganőnk, Moldován Orsolya vonulhatott végig a filmes szakma és sajtó kereszttüzében. Orsolya az első marosvásárhelyi színésznő, aki személyesen vesz részt egy ekkora eseményen!” – posztolta közösségi oldalán a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A szőnyegre lépés előtt a fesztiváltévé kérdésére Moldován Orsolya elmondta, öröm és büszkeség tölti el, hogy itt lehet.

Itthon június elején kerül a film a mozikba, az R. M. N. hivatalos Facebook-oldala szerint a június 2-i bukaresti elővetítést követően másnaptól kezdődően a filmet több hazai városba a csapat is elkíséri. A Tompa Miklós társulat posztja szerint Marosvásárhelyen június 3-án a Kultúrpalotában vetítik Cristian Mungiu jelenlétében. A filmet forgalmazó WooDoo Films későbbre ígéri a vetítések programját, ám a közösségi hálón fellelhető esemény szerint Kolozsváron június 4-én láthatjuk 17 órától a Művész Moziban, 18 órától pedig a Kolozsvári Francia Intézet hirdeti a Francia Filmnapok keretében a Győzelem Moziban, és közönségtalálkozót is ígérnek.

Addigra viszont már egy hete tudni fogjuk, sikerült-e Cristian Mungiunak a cannes-i bravúr…

(Borítókép: Cristian Mungiu, Judith State, Macrina Barladeanu, Marin Grigore és Moldován Orsolya FOTÓ: FESTIVAL DE CANNES/FACEBOOK)

Jelenet a filmből FOTÓ: R.M.N./FACEBOOK


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ