Újabb adómódosítások a láthatáron: drágulhat az üzemanyag
Vissza

Újabb adómódosítások a láthatáron: drágulhat az üzemanyag

A kormány szédületes tempóban gyártja az adómódosítási javaslatokat. Miután lemondott a szolidaritási és az üzleti forgalomra kivetendő adóról, további változtatásokat tervez az adótörvénykönyvben. Az egyik legfontosabb ilyen javaslat – amely már szeptembertől hatályba lépne – az üzemanyagra kivetett jövedéki adó emelése.

 

A pénzügyminisztérium által tegnap közvitára bocsátott tervezet szerint 23 százalékkal, ezer literenként 2035 lejre növelné az ólommentes benzin, illetve 25 százalékkal, ezer literenként 1897 lejre emelné a gázolaj jövedéki adóját. A média számításai szerint mind a benzin, mind a gázolaj literenként mintegy 45 banival drágul a töltőállomásoknál, ahol az átlagárak jelenleg 4,5 lej körül mozognak. A tervezett módosítás nyomán az üzemanyag jövedéki adója gyakorlatilag visszatér a tavalyi szintre, amikor még érvényben volt a Ponta-kormány által 2014-ben bevezetett literenként hét eurócentes többletadó.
A szociálliberális koalíció valójában nem számolt kormányprogramja kidolgozásakor a 2014-ben ideiglenesen kivetett hét eurócentes többletadó eltörlésével, ez csak azért következett be, mert nem sikerült kormányukat beiktatni január 1-je előtt és megakadályozni a többletadó eltörlését.
Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök szerint a drágítás kis mértékben érintené a fogyasztókat. Mugur Isărescu jegybankelnök tegnap kijelentette, hogy a jövedéki adó emelése a fogyasztói árak növekedését idézi elő. A jegybank tegnap mutatta be az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését, amely egyelőre nem tartalmazza a jövedéki adó tegnap bejelentett esetleges emelését.

A pénzügyminisztérium tervezetében ezen kívül szerepel még az 5 százalékos osztalékadó és az orvosok jövedelemadójának eltörlése, a parlagon hagyott szántóföldek jelentős mértékű megadóztatása. A kormány lehetővé tenné az önkormányzatoknak, hogy hektáronként 100 lejjel adózza meg a harmadik évtől számítva azokat a szántóföldeket, amelyeket gazdáik két éven át parlagon hagynak. Ugyanakkor a szántóföldjeiket megművelő gazdák nem kellene telekadót fizessenek.
A tegnap közzétett módosításokat megelőzően a kormány    közölte, hogy októbertől megváltoztatná az áfafizetést, ami a vállalkozók körében komoly aggodalmat okoz. Arra akarják kötelezni a cégeket, hogy az áfát már számlázáskor egy külön erre a célra létrehozott bankszámlára irányítsák. Jelenleg az áfát csak a kifizetett számlák alapján kell  átutalni az államnak. Adótanácsadók arra figyelmeztettek, hogy ez az intézkedés megbéníthat, és végső soron csődbe vihet számos kiscéget, amelyek nem lesznek képesek előre kifizetni az áfát,   illetve ha ezt megteszik, készpénz nélkül maradnak, és ellehetetlenül további működésük. Adótanácsadók szerint az intézkedés jelentős bénulást okozna a kifizetések láncolatában olyan körülmények között, hogy hazánkban így sem túl nagy a pénzügyi fegyelem.
A kormány megadóztatná az internetes doménneveket (.ro), és megtiltaná a korkedvezményes nyugdíjasok újbóli alkalmazását a közintézményekben. A kabinet a múlt héten korlátozta a speciális nyugdíjakat és felső határt szabott a gyermekgondozási díj esetében.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A világjáró kaktusz - Kossuth Lajos ...
Légy divatos. Olvass. Pisztácia42 ...
Enyhén csökkent a háromhavi ROBOR

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ