Új óvodát adtak át Felenyeden
Vissza

Új óvodát adtak át Felenyeden

Felújított és kibővített épület várja a felenyedi óvodáskorú gyermekeket, hogy magyar nyelven tanulhassanak, játszhassanak. Az új épületért vasárnap, október 28-án adtak hálát a helyi református templomban tartott istentiszteleten, majd a látogatók előtt is megnyitották a tanintézményt saját kisfilmmel és a Ravasz László püspök életét bemutató kiállítással – számol be az eseményről a reformatus.ro.

BEREKMÉRI GABRIELLA

Létszámbeli gyarapodást várnak a felenyediek, miután az egykori kántori lakást, majd iskolaként és óvodaként is működő leromlott épületet teljesen felújították, és új szárnnyal bővítették, korszerű körülményeket biztosítva a magyar óvoda működésére. Jelenleg, a megfelelő körülmények hiányában, a felenyedi szülők többsége Nagyenyedre járatja iskolába, óvodába gyerekeit, a rendbetett épület, a korszerű környezet azonban változtathat ezen. A helyi egyházközség azt is vállalja, hogy délutánonként a vegyes házasságokból vagy román szülőktől származó iskolásokat magyarul tanítsa. Sokan csodaként említették, hogy a munkálatokat július elejétől, mindössze néhány hónap alatt sikerült befejezni a magyar kormány jelentős anyagi támogatásával, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében.

A hálaadó istentiszteleten Kató Béla püspök hirdetett igét. A püspök szerint egy új óvoda, a gyermekek látványa mindig reménységet ad a közösségnek, az átadási ünnepség pedig alkalmat teremt arra, hogy odafigyeljünk a hétköznapokban elvesző jelentős kérdésekre. „A hitben erős családoknak, közösségeknek még a világ összevisszaságában is van megtartó erejük. Ha családunkban tovább tudjuk adni a hitet és szolgálatot, van jövő” – szögezte le az igehirdetés során Kató Béla.

Az istentiszteletet követően Lőrincz Konrád felenyedi lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese szólt az ünneplőkhöz a sareptai özvegy története alapján. Az esperes szerint akárcsak a történetben szereplő özvegyasszony házában, közösségeinkben is szükségállapot van. Úgy vélte, a mi felelősségünk kevesünket a fazékba és korsóba helyezni, amely majd Isten segítségével és hozzájárulásával színültig telik.

Az új óvoda megnyitása előtt Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos köszöntőbeszédében elmondta: a program keretében már több mint száz intézményt adtak át, a felenyedi óvodának azonban rendkívüli jelentősége van, hiszen a tőszomszédságában levő Nagyenyeddel együtt a Fehér megyei szórvány központja. „A szórvány példát mutat a tömbmagyarságnak kiállásból, megmaradásból, hitünk megtartásából” – hangsúlyozta a miniszteri biztos. Az ünnepségen részt vett Nagyenyed polgármestere, Oana Badea is, aki elmondta, pedagógusként különösen értékeli a felenyedi kezdeményezést. „Amilyen ma az iskola, olyan holnap az ország, a gyerekekre, oktatásra fordított energia pedig a legbiztosabb befektetés” – fogalmazott. Lőrincz Helga nagyenyedi alpolgármester, aki aktívan hozzájárult az óvodaépítéshez, köszöntőjében rámutatott: a támogatások ellenére az intézmény rendbetétele nem jöhetett volna létre a Felenyeden élő maroknyi magyar ember lelkesedése és hozzáállása nélkül. A leányfalui testvérgyülekezetet Szlávik Róbert gondnok képviselte. Elmondta, a felenyediek több éves harca nem volt hiábavaló, hiszen csodát élhetnek át az elkészült óvoda átadásakor. – Az ünneplésben, építkezésben azonban továbbra is a gyerekeknek kell a figyelem középpontjában maradniuk – mutatott rá.

Az ünnepségen az óvodás és vallásórára járó gyerekek műsorát hallgathatták meg az egybegyűltek, majd Tegzes Orsolya, Ravasz László dédunokája nyitotta meg az óvoda nagytermében a püspök tartalmas életét és munkásságát bemutató kiállítást.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ