Új növényfajt fedeztek fel erdélyi kutatók
Vissza

Új növényfajt fedeztek fel erdélyi kutatók

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársai – Mátis Attila, Bartha László (képünkön), Szabó Anna, Sramkó Gábor, Kuhn Thomas, Alexandru Bădărău – új növényfajt fedeztek fel és írtak le, amelynek a Ferula mikraskythiana nevet adták.

Latin fajneve Dobrudzsa és környékének egykori ógörög nevére utal: Mikrá Skythia avagy Kis-Szkítia, amelynek ma Romániához tartozó részén él a megtalált, és a világon először azonosított új növényfaj. Magyar elnevezése a dobrudzsai husáng, román megfelelőnek pedig az aerel dobrogeant javasolják leírói. A 2014 májusában felfedezett növényfajon több genetikai és morfológiai vizsgálatot is végeztek. Végül oroszországi analógiák alapján és a BBTE által végzett kutatások összevetésével sikerült az új fajt azonosítani.

Az újonnan felfedezett faj az eddigi kutatások alapján romániai bennszülött fajnak bizonyult, megtalált apró populációja a Dumbrăveni-i Erdőrezervátum néhány szomszédos sztyeppfoltjára korlátozódik. Ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a veszélyeztetett növények csoportjában van a helye. A dobrudzsai husáng felfedezése alátámasztja a védett területek jelentőségét, hiszen a dobrudzsai husáng a Dumbrăveni-i Erdőrezervátum emberi tevékenységtől elszigetelt részein maradt fenn, ahol – legalábbis a vizsgálat idejéig – juhlegeltetés vagy egyéb zavaró körülmény nem történt. Dobrudzsa legnagyobb részén a hasonló erdősztyepp jellegű élőhelyek már tönkrementek az erős legeltetés miatt. Mátis Attila és munkatársai az új fajt a Phytotaxa szakfolyóirat 298. számának 3. kötetében közölték idén márciusban.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A külhoni románoknak üzent Johannis és ...
Pászkán Zsolt: Romániában szelektíven ...
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ