Új irodalmi lendület Kolozsváron: Szépíró Kör alakul
Vissza

Új irodalmi lendület Kolozsváron: Szépíró Kör alakul

Irodalmárok és irodalomkedvelők, figyelem: megalakul csütörtökön a Kolozsvári Szépíró Kör a Planetáriumban! Hogy ez miért jó hír, arról Balázs Imre Józsefet faggattuk, aki immár tíz éve tagja a magyar Szépíró Társaságnak.

Erdélyben Nagyváradon és Marosvásárhelyen már létrejöttek a szépíró körök. További örvendetes fejlemény, hogy a Szépíró Társaság októberben 10 millió forintos pályázati támogatást nyert a Summa Artium Kultúratámogató Magánalaptól szépíró klubok, körök létrehozására, működtetésére.

– A budapesti székhelyű Szépírók Társaságának a teljes magyar nyelvterületen, így Erdélyben is vannak tagjai, Kolozsváron közel tízen vagyunk. Szkárosi Endre, a Társaság 2018-ban megválasztott elnöke kezdeményezte, hogy a tagok, mindenféle szervezeti vagy jogi formalitást mellőzve hozzanak létre szépíró köröket azokban a városokban, ahol élnek és tevékenykednek. A cél az, hogy a társaság ezzel a laza szervezeti kerettel ösztönözze további fontos irodalmi rendezvények létrejöttét, végső soron közösséget építsen, szerzők és rendezvények olyan hálózatát, amely nem csupán a Szépírók Társasága tagjai számára nyitott – tájékoztatott a kör megalakulásának várható hozadékairól Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, egyetemi oktató, a Korunk szerkesztője, aki 2009-ben vált a Szépírók Társaságának tagjává.
Már a csütörtöki alakuló irodalmi est is felolvasást, tematikus beszélgetést kínál, Balázs Imre József a Kolozsvári Szépíró Kör várható rendezvényeiről is említést tett.

– Reményeink szerint inspiratív irodalmi eseményekre kerül majd sor ebben a keretben, és az egymásra figyelésnek, együttműködéseknek új lendületet adhat egy-egy ilyen kör. Eddig olyan településeken alakultak már szépíró körök 2019 tavasza óta, mint Pécs, Szeged, Veszprém, Zalaegerszeg, Nagyvárad – kínálkozó lehetőség, hogy a megalakult körök a többi helyszínen is megmutatkozzanak egy-egy felolvasóesttel. A Szépírók Társaságának olyan közismert tagjai vannak, mint Nádas Péter, Oravecz Imre vagy Kovács András Ferenc, nyilván felmerülhet az igény, hogy a közönség ebben a körben is találkozhasson velük a már létező irodalmi rendezvénysorozatokon kívül.

A Kolozsvári Szépíró Kört október 17-én, csütörtökön 18 órától alakítják meg a Szépírók Társasága jelenlévő tagjai, köszöntőt mond Szkárosi Endre, a társaság elnöke. Öt perccel később Hogy működik a kritikus? címmel a kritikai nyilvánosság helyzetéről beszélget Bányai Éva, Szilágyi Júlia, Vallasek Júlia, moderátor Balázs Imre József, a Korunk Kortárs kritika című számának szerkesztője. 19–20 óra között felolvasnak a Kolozsvári Szépíró Kör tagjai és meghívottaik: László Noémi, Selyem Zsuzsa, Tompa Gábor, Visky András, Sánta Miriám, Szkárosi Endre. A rendezvényre minden irodalomkedvelőt szeretettel várnak.

Borítókép: Balázs Imre József: inspiratív irodalmi eseményeket szeretnénk Fotó:KORUNK.ORG

EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...
Kiépült Bálványosváralja és Mikeháza ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ