U-BT: továbbjutás a FIBA Európa Kupában
Vissza

U-BT: továbbjutás a FIBA Európa Kupában

A Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapata a FIBA Európa Kupa egyenes kiesési szakaszába jutott, miután megverte a középszakasz utolsó csoportmérkőzésén a ciprusi Kerevnosz Nicosia együttesét. Érdekes módon az L-csoportból nemcsak a kolozsvári egyetemisták és a csoportelső holland Donar Gröningen, hanem a most legyőzött szigetországi gárda is továbbléphetett a legjobb 16 közé eredményeinek köszönhetően. Az U-BT annak tudatában léphetett a Horia Demian Sportcsarnok parkettjére, hogy siker esetén biztosan nyolcaddöntős, mivel idegenben nyert közvetlen ellenfele, a ciprusi csapat ellen, és csak egy pont hátránya volt a táblázaton. Vereség esetén viszont valószínűleg búcsút vettek volna a sorozattól. A telt házas találkozón üde színfoltot jelentett a kezdő feldobást végző személye, ezt a szerepet ugyanis Simona Halep kapta.

A női világranglista jelenlegi második helyezettje Fed-kupa mérkőzés miatt tartózkodik Kolozsvárott, de még nem gyógyult meg teljesen sérüléséből, ezért csak a lelátókról fog szurkolni válogatottjának a kanadaiak elleni hétvégi találkozón.

Az U-BT szerezte a meccs első hat pontját, ekkor azonban a ciprusiak is megrázták magukat és 8:7-nél már szoros volt a találkozó. Az is maradt a negyed végéig, 15:15-nél már egyenlő volt az állás egy perccel a dudaszó előtt, s 17:17-tel zárták az első felvonást. A második játékrészben a vendégek léptek meg (13. perc: 19:25), de a kolozsváriak gyorsan talpra álltak, és 15. percben már ismét döntetlen állt az eredményjelző táblán (27:27). A hazaiak újabb négypontos hátrányba kerültek, de a nagyszünetre ismét csak döntetlennel mehettek a csapatok (36:36).

A harmadik negyed elején a kolozsvári fiúk vezettek, de csak 5-6 ponttal, így a Keravnosz minden esetben gyorsan újíthatott. A pontatlanságnak később meglett az ára, a 28. percben a ciprusiak először átvették a vezetést (49:51). Sőt előnyüket hétpontosra növelték (49:56), s a negyed végéig meg is őrizték (51:58). A  negyedik negyedben Giordan Lee Watson tartotta a lépést, sorozatban elért öt pontjának köszönhetően háromra csökkent a hátrány (33. perc: 58:61). S bár a következő három percben ismét megduplázódott a ciprusiak előnye, Ousamnne Barro és Miha Lapornik életben tartotta az U-BT reményeit, a csapat a 37. percben érte utol ellenfelét (69:69). Lasannah V. Kromah percei következtek, szabaddobásai és mezőnykosara már a kolozsváriak vezetését jelentette (39. perc: 73:69). Az időkérés után Kromah szerezte meg ismét a labdát, gólpasszt adott Zeljko Szakicsnak, így hat pontosra duzzadt az előny. Ezt a végére is sikerült megtartani, Mihai Silvăşan gárdája higgadtságból is jelesre vizsgázott.

Végeredmény: • Kolozsvári U-BT–Keravnosz Nicosia (ciprusi) 77:71 (17:17, 19:19, 15:22, 26:13).

A kolozsvári pontszerzők: Giordan Lee Watson 20, Lasannah V. Kromah 16, Ousmane Barro 14, Miha Lapornik 13, Zeljko Szakics 8 és Kuti Nándor-Levente 6; játszott még: Andrei Calnicenco, Török Roland és Adomas Drungilas; a keret tagja még: Andrei-Sergiu Mureşan, Camil Berculescu és Anders Teir. A vendégek legjobbja Anthony King és Mohamed Abukar volt 15–15 ponttal.

Az L-csoport másik mérkőzésén: • Donar Gröningen (holland)–Belfius Mons-Hainaut (belga) 95:72 (25:18, 22:24, 20:11, 29:19). A végeredmény: 1. Donar 10 pont, 2. U-BT 9, 3. Keravnosz 9, 4. Belfius Mons-Hainaut 8 – azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntötte el a sorrendet, továbbjutott az első két helyezett, de legjobb harmadikként a Keravnosz is.

A középdöntős csoportokban három magyar együttes is részt vett, a legjobb 16 közé kettőnek sikerült a továbbjutás. A J-csoport hatodik, utolsó fordulójában a Körmend kikapott ugyan a már korábban továbbjutott Alba Volán Fehérvár otthonában, viszont a körbeverésnek köszönhetően a második helyen továbbléphetett ő is.

A K-jelű négyesben a Szolnoki Olaj KK utolsó fordulós győzelem ellenére is kiesett, csoportjában utolsó lett.

A J-csoport végeredménye: 1. ALBA VOLÁN 11 PONT, 2. KÖRMEND 9, 3. KK Nevezis (litván) 8, 4. Demir Insaat Büyükcekmece (török) 8.

A K-csoport végeredménye: 1. Bakken Bears (dán) 10 pont, 2. Cmoki Minszk (fehérorosz) 9, 3. Mornar Bar (montenegrói 9), 4. SZOLNOK 8.

*

Csütörtökön megejtették a nyolcaddöntő sorsolását, az U-BT régi ismerősét, csoportbeli ellenfelét, a Donar Gröninget kapta. A holland csapat idegenben (77:73) és otthon (92:72) egyaránt legyőzte a kolozsváriakat a csoportküzdelmek során. A nyolcaddöntő első mérkőzését március 7-én (Kolozsvárott), a visszavágókat március 14-én rendezik.

A további párosítás: Alba Fehervár–Juventus Utena (litván) és Körmend–Reyer Venezia Mestre (olasz), Nizsnyij Novgorod (orosz)–Keravnosz, Cmoki–Sidigas Avellino (olasz), Dinamo Sassari (olasz)–ESSM Le Portel (francia), Oostende (belga)–Mornar Bar, Ventspils (lett)–Bakken Bears.

Fedőkép: Halep feldobása szerencsésnek bizonyult a kolozsváriaknak

{Tovább olvasható még 1 szó.}
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Babérkoszorús örökség: családi ...
Egyenesbe kerülhet a kerékpárutak ...
Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3