U-BT: négy keréken az újabb bajnoki cím felé?
Vissza

U-BT: négy keréken az újabb bajnoki cím felé?

Országos szinten premierszámba menő partnerségi szerződést kötött a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapata egy helyi autóforgalmazóval: utóbbi a klub minden játékosa és a szakmai stáb számára is a Skoda egy-egy legújabb szabadidőautóját (SUV, más néven utcai terepjáró) biztosítja új, cégeknek szóló programja keretében, így az U-BT lett az első romániai kosaras csapat, amely komplett gépkocsi-flottával büszkélkedhet – és közlekedhet. A mobilitásra szükségük is lehet Mihai Silvăşan vezetőedző tanítványainak, hiszen a gárda több téren is igyekszik majd helytállni a küszöbön álló idényben, ami azért is jelent majd kihívást, mert a szakszövetség gyökeresen megváltoztatta a bajnokság lebonyolítási rendszerét, gyakorlatilag összevonta a korábbi élvonalt a másodosztállyal. Ha az elképzelés beválik, ez számszerűen kevesebb, de sokkal keményebb mérkőzéseket jelent majd a csapatoknak.

A partnerségi szerződés megkötése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Sorin Nişte, a Compexit Trading ügyvezető igazgatója és Mircea Cristescu, az U-BT menedzsere szólalt fel, előbbi elsősorban a cég és a klub közötti hasonlóságokat ecsetelte, utóbbi pedig azt hangsúlyozta ki, hogy ezzel a partnerséggel az U-BT is felzárkózott a nagy európai csapatok sorába, amelyeknek már mind van hasonló mobilitási partnerük. Miután Cristescu megajándékozta a bemutatóterem igazgatóját egy, az összes játékos által aláírt mezzel, s a csoportképek tömkelege is elkészült, a csapattagoknak kiosztották a klub jelvényeivel személyre szabott SUV-ok kulcsait, hogy aztán ki-ki keresse meg „sajátját” a bemutatóterem előtti parkolóban.

Az eseménynek külön színfoltot adott az a két tízéves forma srác, akik szülői és egyéb kíséret nélkül, a 21-es busszal érkeztek a helyszínre, hogy saját kosárlabdájukra aláírást kérjenek az U-BT játékosaitól.

Gyökeresen megváltozik a bajnokság

Az új bajnoki idény egyébként október 6-án indul – az első fordulóban az U-BT hazai pályán a Piteşti-i Argeş BCMU csapatával méri össze erejét –, és a lebonyolítási rendszere teljesen más, mint amit eddig megszokhattunk. A szakszövetség korábbi döntése értelmében ugyanis az eddigi Nemzeti Ligát és I. ligát (élvonalt és másodosztályt) összevonják egy szuperligaszerű rendszerbe, így a küzdelmek három csoportban kezdődnek el, mely csoportokba az utóbbi szezon erőviszonyai alapján osztják be a csapatokat. A legerősebb, A-jelű csoportban az elmúlt kiírás play-offjába került csapatok kapnak helyet, így a címvédő Nagyváradi ESK, a döntős Bukaresti Steaua, továbbá a Kolozsvári U-BT, a Nagyszebeni ESK, a Temesvári KK, a Piteşti-i Argeş BCMU, a Krajovai U és Galaci Phoenix. A B-csoportba a tavalyi élvonal további együttesei mellett az I. liga legjobbjai kezdik a küzdelmet, név szerint tehát a Temesvári Timba, a Jászvásári/Iaşi-i Poli, a Bukaresti Dinamó, illetve a Brăilai Cuza Sport, a Bukaresti Ştiinţa, a Konstancai Athletic, a Bukaresti Aurel Vlaicu és Ploieşti-i MSC. Végül, a leggyengébb, C-jelű csoportban a Voluntari-i SK, a Máramarosszigeti MSC, a Medgyesi MSC, a Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i MSC, a Brassói ESK, a Bukaresti Agronómia, a Ploieşti-i ESK és a Bukaresti Rapid érdekelt.

Az alapszakaszban minden értékcsoportban oda-vissza alapon játszanak a csapatok, vagyis a bajnokság ezen szakasza 14 fordulós. Ezt követően négy, egyenként hatcsapatos, újabb csoport létesül. A Piros-csoportba az A-csoport első hat helyezettje kerül; a Sárga-csoportba az A-csoport utolsó két helyezettje, a B-csoport legjobb három csapata és a C-csoport legjobbja. A Kék-csoportban a B-csoport többi öt csapata és a C-csoport 2. helyezettje fogja pattogtatni a labdát a középszakaszban, a Zöld-csoportban pedig a korábbi C-csoport 3–8. helyén végzett gárdák.

Az így kialakított négy csoportban újabb oda-vissza mérkőzések következnek, ami 10 fordulót jelent; ezt követi majd a play-off és play-out. Előbbiben automatikusan helyet kapnak a Piros-csoport csapatai, hozzájuk csatlakozik a Sárga-csoport első két helyezettje. A play-out mezőnyét a Sárga-csoport négy utolsó helyén álló gárda és a Kék-csoport első négy helyezettje fogja alkotni, ők a bajnokság 9–16. helyéért játszanak majd. 

„Galaktikus” barátságos az új sportcsarnokban

Visszatérve az U-BT-re, a bajnoki – és európai – idényre való felkészülés egyelőre Kolozsvárott folytatódik, ahol a gárda igen látványosnak ígérkező barátságos mérkőzést játszik majd az egyik legjobb és leghíresebb európai csapattal, a Panathinaikosz Athénnal (6-szoros EuroLiga bajnok, 36-szoros görög bajnok, 1–1 Görög Kupa és Interkontinentális Kupa tulajdonosa, 2-szer hódította el a Tripple Crownt). A klub honlapjának tájékoztatása szerint a találkozóra, amelyre a görög bajnok a legjobb csapatával érkezik, a szeptember második felében esedékes Sportok Fesztiválja keretében kerül sor a sétatéri új sportcsarnokban, ennélfogva az U-BT mérkőzéseire bérletet váltóknak sem lesz ingyenes a belépés – a jegyárak 20 lejtől kezdődnek. A 23-i, 19 órakor kezdődő mérkőzést a Guess Who koncertje fogja felvezetni, utána meg DJ Shiver tart after-partyt.

Ezt megelőzően a kolozsvári csapat részt vesz Nagyszebenben a jubileumi, immár 10. Tordai Elemér Emléktornán, ahol szeptember 20-án, csütörtökön este 7 órától a házigazda Nagyszebeni ESK-val, másnap délután 5 órától pedig az ukrán Khimik Juzsne gárdájával méri össze erejét a Transilvania Sportcsarnokban.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Paul McCartney musicalt ír egy ...
A világ tetején
A köztes lét földjén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ