Tusványos - „Ha Feri, a szomszéd szavazhat, én miért nem tehetem?”
Vissza

Tusványos - „Ha Feri, a szomszéd szavazhat, én miért nem tehetem?”

A honosítással, a magyar állampolgárság, a lakcímkártya, az elektronikus személyazonossági igazolvány, az útlevél megszerzési eljárásaival, valamint a választási regisztrációval kapcsolatos kérdéskörök boncolgatása, részletezése, a különböző magyar hatóságok rendelkezésére álló adatsorok elemzése és kiértékelése volt a téma ma délelőtt Tusványoson , a Bethlen Gábor sátorban – Melbourntól … Szabadkáig, Ungvártól Kolozsvárig és Csíkszeredától Budapestig. A szó szoros értelmében.

Tiboldi László, a Magyar állampolgárság, regisztráció, választások című panel moderátora, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke kapkodta is a fejét: most éppen melyik világrészből érkezett főkonzulnak, konzulnak, miniszteri biztosnak, elnöknek adja meg a szót, illetve a válaszadás jogát a panelben ugyanis tíz személy foglalt helyet – szorosan.

A szakemberi oldalt Pálffy Ilona, a magyarországi Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke képviselte, aki több ízben kritikával illette a budapesti politikai pártokat amiatt, hogy a kétharmados országgyűlési többséget igénylő bizonyos jogszabályi módosításokat nem eszközölték időben, vagy egyáltalán. Megemlítette például, hogy a törvényes előírások miatt sok esetben kevés idő marad a szavazólapok kiküldésére, azok visszaküldési eljárásában máris jelentkezik néhány gond, amely egyértelműen a voksolni kívánó magyar állampolgárok tájékozatlansága és figyelmetlensége miatt jelentkezik. 

Színes felszólalás tarkította a többnyire technikai vonatkozású beszédeket: Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzul emberközeli stílusban közölte, hogy szerinte jelenleg a legfontosabb teendő az információ minél szélesebb körben történő terjesztése.

- Azt kérdezik tőlünk: a szomszéd, Feri szavazhat, én meg nem tehetem, pedig vagyok legalább annyira jó magyar, mint ő. Ezekkel az emberekkel meg kell értetni, hogy a voksoláshoz nem elég csak a magyar állampolgárság. Nagy segítséget jelentenek a kihelyezett konzuli napok, ezeknek köszönhetően közvetlen az információ átadása az embereknek – jegyezte meg a magas rangú diplomata.

A magyar hatóságok és külképviseletek számára a legfontosabb feladatának azt látja: megtalálni a választási jegyzékben még nem regisztrált magyar állampolgárok számát.

– Igen komoly feladat valahogy elérni őket, eljuttatni hozzájuk a szükséges információkat. Ugyanakkor kérdés, hol van még tartalék a honosításra, kiket, hol, nem sikerült még elérni. A nagyvárosokban a legnehezebb ez a feladat. Kisebb településeken a lelkipásztor vagy a partnerszervezet nagy segítséget nyújt, így könnyebb ellátni a feladatot. Remélem, a jövő évi választások stimuláló hatással lesznek a regisztrálási és szavazási kedv serkentésére – fogalmazott Mile Lajos.   


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: Ţucudean, a megmentő
Tizenötödik alkalommal tüntettek a ...
VIDEÓ - RMDSZ-kongresszus - Kisebb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ