Turcan Kolozsváron: dadustörvényt, foglalkoztatottságot ígért
Vissza

Turcan Kolozsváron: dadustörvényt, foglalkoztatottságot ígért

A Kolozs megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség Arénában szervezett állásbörzéjét nyitotta meg Raluca Turcan munkaügyi miniszter ma délelőtt Kolozsváron, majd a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban számolt be tapasztalatairól, aktuális kezdeményezéseiről.

–  A kolozsvári a negyedik munkaerő-vásár, amelyet a lazítások után szerveztek. Az eddigi három helyszínen összesen közel 1400 állást kínáltak a munkaadók, míg a kolozsvári eseményen közel 1800 munkahelyre pályázhattak az érdeklődők. Év eleje óta 100 ezer új munkahelyet hoztak létre – mondta el a rendezvény kapcsán a tárcavezető. – Továbbra is foglalkoznunk kell a munkaerő-elhelyezéssel, mivel csak így tudjuk a szaktárca hatáskörébe tartozó nyugdíjrendszert és bérezési és szociális védelmi rendszert fenntartani – fogalmazott a munkaügyi miniszter.

Az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség nyilvántartása szerint az országban 480 ezer betöltetlen állás és 200 ezer munkahely-kereső van.

– Munkaerő-elhelyezés szempontjából fontosnak tartom a képzéseket, az oktatás összehangolását a munkaerőpiac követelményeivel. Aktualizáljuk a romániai foglalkozások jegyzékét, mert időközben új mesterségek jelennek meg, és vannak olyan szakmák is, amelyek iránt már nincs kereslet. Ezen kívül foglalkoznunk kell a bürokrácia csökkentésével, a munkaügyi eljárások digitalizálásával és rugalmassá tételével – közölte Raluca Turcan.

A munkaügyi miniszter elmondta: a megfelelő munkahely biztosítása mellett az állam nagy figyelmet fordít a bölcsődeépítésre is. Ezért az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) által nyújtott finanszírozásnak köszönhetően 43,6 millió euróból 140 bölcsődét fognak építeni az országban. Megtudtuk: a dadustörvényt is kilendítették a 2014-es holtpontról, mivel nem csak az erre vonatkozó törvény és módszertani alkalmazás készült el, hanem a szakmával kapcsolatos szabványokat is kidolgozták. Ez pedig azt jelenti, hogy hivatalosan is elismert lehet a dadus szakma. Erre főleg azért van szükség, mert a munkaügyi miniszter állítása szerint Romániában 1,2 millió személy foglalkozik „feketén” gyermek-felvigyázással és háztartási munkával. – Ezek az embereknek nincs egészségügyi biztosításuk, és nyugdíjra sem jogosultak. A szakma hivatalos elismerése azonban arra is lehetőséget nyújt, hogy fizessék mind az egészségügyi-, mind a nyugdíjjárulékot, hogy aztán orvosi ellátásban, nyugdíjban részesülhessenek – fogalmazott.

Turcan még azt is elmondta: egyelőre csak a kormánykoalícióban, de már döntöttek arról, hogy az óvodákban és az iskolákban érvényes fejkvóta-összeget a bölcsődébe járó gyerekeknek is kiutalják. A sajtótájékoztatón jelen levő Emil Boc polgármester kifejezte örömét a hír hallatán, mivel a bölcsődék fenntartása a helyi hatóságok feladata, és például a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal évente 10 millió eurót költ a hatáskörébe tartozó bölcsődékre. A bölcsődés gyermekeknek kiutalandó fejkvóta azonban jól jön az önkormányzatoknak.

Szintén PNRR-forrásból, 80 millió euróból nappali gyermek-felügyeleti és oktatási központokat fognak létrehozni, főleg a veszélyeztetett közösségek körében. Az árva gyermekek megsegítése nem csak pénzjuttatás formájában történik, hanem olyan csomagot állítanak össze, amely magába foglalja a gyermekek oktatási, tanácsadási és orvosi szükségleteinek kielégítését is.    

Borítókép: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Több mint egy tucat település vörös ...