Tudose Verespatakról: meg kell találni a középutat
Vissza

Tudose Verespatakról: meg kell találni a középutat

 A cianidos aranykitermelés ellen szavazott a parlamentben, de meg kell találni a középutat Verespatak ügyében – jelentette ki Mihai Tudose kormányfő kedd este, a közszolgálati televíziónak adott interjúban. 

„Románia rengeteg olyan területtel rendelkezik, amit védeni kell építészeti, régészeti vagy természeti szempontból. De ebből kiindulva nem nyilváníthatjuk egész Romániát védett területnek. Visszatérve a híres verssorokhoz, miszerint hegyeink mélyén az aranyunk, s mi házról-házra koldulunk. Nyitva kell hagynunk egy kaput arra az esetre, ha nem is most, hanem mondjuk húsz év múlva, oda fejlődik a technológia, hogy már nem kell cianidokat és hatalmas ülepítőket használnunk, és a kitermelésnek lesz egy másik módozata” –  mondta, hozzáfűzve: meg kell találni a középutat a gyors, cianidos, illetve a kitermelés teljes elutasítása között.

„Ésszel és természeti-történelmi szempontból nagyon biztonságosan kell kitermelni az altalajkincseket’ – vélekedett a kormányfő, hangsúlyozva,  „ha lehet, mi tegyük ezt, és ne mások.” 
 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ