Tudose: Nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani az autonómiatörekvéseknek (FRISSÍTVE PORCSALMI BÁLINT NYILATKOZATÁVAL)
"Ott fogtok lógni a zászlórúdon"
Vissza

Tudose: Nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani az autonómiatörekvéseknek (FRISSÍTVE PORCSALMI BÁLINT NYILATKOZATÁVAL)

Mihai Tudose miniszterelnök szerint nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy az RMDSZ, az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt EMNP közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról.

A miniszterelnök a témáról a Realitatea hírtelevíziónak nyilatkozott, amely egész estés műsort szánt a romániai magyar kérdésnek. A miniszterelnök kijelentette: a magyar pártok felvetését nem szabad figyelmen kívül hagyni, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki.

"Az a véleményem, hogy ez csak az idei évre vonatkozik. Egy zászlókitűzési kísérlet, hogy mi rájuk vessük magunkat, hogy nekik aztán legyen okuk ránk vetni magukat. Így pedig a centenárium éve a mosogatólé szomszédok közötti egymásra loccsantásának az éve legyen" - fogalmazott a miniszterelnök.” 

Mihai Tudose arra is kitért, hogy az autonómiaterveket összehangoló magyar pártok nem képviselnek jelentős politikai erőt Romániában. "Ezek ott vannak náluk (a magyaroknál) az udvarban. Nem kell semmibe venni őket, de nem is kell nagyon lobbanékonyan viszonyulni a kérdéshez" - jelentette ki a miniszterelnök, akinek a rossz telefonos kapcsolat miatt a stúdióban ülők is csak részben értették a nyilatkozatát.

A DCnews leírása szerint a kormányfő a következőket is mondta: "Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is". 

A műsor résztvevői rendkívül súlyosnak tartották, hogy a romániai magyar pártok Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott közvetítésével jutottak azonos álláspontra az autonómia kérdésében, és azt is sérelmezték, hogy a román kormány nem tiltakozott emiatt.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke felháborodásának adott hangot Tudose megjegyzését illetően. „A kormányfő kijelentései felelőtlenek, és méltatlanok tisztségéhez. Primitív, a sötét középkort felidéző üzenetével a miniszterelnök mélyen megsértette és nyíltan megfenyegette Székelyföld magyar közösségét. Tudose úr egyetérthet, vagy ellenezhet egy politikai nyilatkozatot, kezdeményezést, de nem küldhet senkit akasztófára, akivel történetesen nem ért egyet. A kormányfőt vagy nem tájékoztatták megfelelően, vagy nem értett semmit az RMDSZ kezdeményezéséből, ami a románokkal való őszinte párbeszédre vonatkozott az autonómia témájáról. Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy azonnal vonja vissza nyilatkozatát és nyilvánosan kérjen bocsánatot!” – áll Porcsalmi bejegyzésében. 

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megkapják a románórákért járó ...
Ivan Wernisch cseh költő kapta az idén ...
Robbanószerkezetet találtak Soros ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ