Tudose visszavonná az UNESCO-tól Verespatak világörökségi jelölését (FRISSÍTVE)
Vissza

Tudose visszavonná az UNESCO-tól Verespatak világörökségi jelölését (FRISSÍTVE)

Mihai Tudose kormányfő kedd este a România Tv adásában azt mondta, fennáll az eshetősége, hogy Románia már nem tudja kitermelni a verespataki ásványkincset, amennyiben az UNESCO a Cioloș-kormány kezdeményezésére természetvédelmi övezetté nyilvánítja azt.

Mihai Tudose szerint amennyiben az UNESCO természetvédelmi övezetté nyilvánítja Verespatakot és környékét, az leállíthatja az esetleges kitermelést. „Talán megkérdezhetnék Cioloș urat is, hogy januárban, mielőtt elment, miért nyilvánította az egész területet természetvédelmi övezetnek, és miért küldte el az erről szóló papírokat az UNESCO-nak. Szóval ott egy gödröt sem szabad ásni, gilisztákat sem szabad keresni, mert védett terület. Hogy miért tette, nem tudom” – mondta Tudose.

Arra a kérdésre, hogy az UNESCO-hoz elküldött dokumentációt a Dacian Cioloș vezette kormány környezetvédelmi minisztere, Cristina Palmer is aláírta-e, Tudose így válaszolt: „Nem tudom. Ő (Dacian Cioloș – szerk. megj.) volt annak a technokrata törzsnek a főnöke, az okos... Mondja, hogy fogalma nem volt, amit hajlamos vagyok el is hinni, mert nem igazán tudta ő, hogy mi történik ott...”

A miniszterelnök szerint a Cioloș-kormány indította eljárás visszavonása bonyolult.

„Nehéz, amíg elfogadják, de ha egyszer elfogadták, majdnem lehetetlen visszavonni” – magyarázta.

„Meg fogjuk próbálni visszavonni, megírni, hogy nem tartjuk fenn az álláspontunkat, de ezzel nagyon furcsa helyzetbe hozzuk magunkat a nemzetközi szervek előtt. Ha a dolgok véglegessé válnak, vége. Ott vannak a lelőhelyeink. Itthon is védetté nyilváníthatta volna, hogy mi védjük meg, mi oldjuk fel a védettségét – mondhattuk volna, hogy ott él az utolsó szitakötő-faj, aztán megállapíthattuk volna, hogy elpusztult a szitakötő, és nem hagyott örököst. Nem hiszek a véletlenekben” – szögezte le Mihai Tudose.

A Gabriel Resources által a román állam ellen indított per kapcsán a miniszterelnök úgy nyilatkozott, bízik benne, hogy az állam megnyeri a pert. „Én nem hiszem, hogy veszítünk” – jelentette ki.

Hozzátette: a Gabriel Resources azt állítja, hogy beruházásokat végzett, ám valójában azért fektetett be, hogy elnyerje az ottani közösség szimpátiáját, beleértve a médiában közzétett reklámszpotokat is.

A Gabriel Resources peres úton 4,4 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget követel kárpótlásként a romániai befektetési szerződés megszegése nyomán elszenvedett károkért.

 

Újraindulnak a Verespatak-tüntetések

Négy év után most ismét tüntetéseket hirdet a Verespatak megmentéséért küzdő Alburnus Maior Egyesület szeptember 1-re az ország különböző városaiban. Kolozsváron csütörtök este 7-kor a Főtéren gyülekeznek azok, akik ilyenformán kívánják tiltakozásukat kifejezni a kormány tervei ellen. A civil szervezet Mihai Tudose bejelentése ellen emeli fel szavát, azt követeli a miniszterelnöktől, ne kezdeményezze Verespatak UNESCO-pályázatnak a visszavonását. Ellenkező esetben Tudose lenullázza mindazt, amit Verespatak ügyében eddig a civilek elértek, állítják.

A kormány terve tökéletesen illeszkedik az igazságszolgáltatás-ellenes intézkedések körébe – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. Tudose aggodalma, miszerint a védett örökséggé nyilvánítás kedvezőtlenül érinti Románia érdekeit abban a perben is, amelyet a Gabriel Resources indított a román állam ellen, személyes érdekekkel van összefüggésben. Tudose azért akar mielőbb kiegyezni a kártérítést követelő Gabriel Resources-zal, mert félő, hogy ellenkező esetben a kanadai cég hamarosan nyilvánosságra hozza az egész periratot, ebből pedig egyértelműen ki fog derülni, kik voltak azok a román politikusok, akik a céget az évek során azzal hitegették, hogy beindíthatják az aranykitermelést. A közlemény szerint vélhetően Călin Popescu Tăriceanu és maga Tudose is érintett, Románia jelenlegi miniszterelnöke 2014-ben, a Ponta-kormány gazdasági minisztereként a kitermelés mellett foglalt állást.  

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

San Franciscóban betiltják az ...
Iraki elnök: Washington nem indíthat ...
Festmények filmen, film a Bohéméletben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ