Tudose a jegybankot bírálja a lej–euró árfolyam miatt
Vissza

Tudose a jegybankot bírálja a lej–euró árfolyam miatt

Mihai Tudose kormányfő felrótta a Román Nemzeti Banknak (BNR), hogy nem lépett közbe, és nem állította meg, hogy az euró felértékelődjön a lejjel szemben, és megengedte a bankoknak, hogy csökkentsék tartalékaikat.

Arra a kérdésre, mi lehet a román deviza euróval szembeni gyengülésének oka, a miniszterelnök így felelt: „Melegen ajánlom, hogy beszéljenek a jegybankkal, amelynek kicsit oda kellene figyelnie ezekre a dolgokra. A BNR közbeléphet, és meg is kell tennie. Nem tette meg. Kérdezzék meg ő uraságát, a Bankot”.

Azt is a központi pénzintézet szemére hányta, hogy megengedte a bankoknak, hogy csökkentsék minimális tartalékaik szintjét. „A BNR, az ő bölcsességével, azt mondta a romániai bankoknak, hogy jók, szilárdak, és nincs szükségük arra, hogy tartsák a letétek 10 százalékát, lehet csak 8 százalék, ami pedig a rendelkezésükre bocsátott 500 millió eurót, s ebből 280 millió már el is hagyta az országot. Lejük volt, és euróra váltottak, hogy ki tudják vinni az országból. Minden bank így járt el” – fogalmazott Tudose.

Úgy vélekedett, a kormánynak „nagyon komolyan” el kell beszélgetnie a BNR vezetőivel arról, hogy mi egy nemzeti bank szerepe. Azt sem zárta ki ugyanakkor, hogy a lej gyengülése a bankok „bosszúja”.

„Lehet a bankrendszer egy részének a bosszúja is amiatt, hogy odatesszük őket, hogy adózzanak, és miután nagyon határozottan léptünk fel ezen a téren, elkezdett profitjuk lenni. Kilenc hónap után mindeniknek jövedelme van” – hangsúlyozta.

„Objektív tényezők” is vannak meglátása szerint a lej leértékelődése mögött, mint a külföldről behozott termékek iránti belföldi kereslet növekedése. „Az idén 3 milliárd eurót fektettek be a mezőgazdaságba. (…) Ezeknek a pénzeknek egy része műtrágyára ment. Mint tudják, Románia oda jutott, hogy nem tudja megtermelni a szükséges műtrágyamennyiséget. Importra szorult, ami euróban történik. Ezek együtt járnak a fejlődéssel” – példálózott Mihai Tudose.

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ